Słodka twarz dyni – czyli pomarańczowe placuszki dyniowe

Bez tytułuSezon dyniowy wreszcie rozpoczęty! Dla większości z nas pewnie te ogromniaste warzywo kojarzy się Halloween, duchami, straszydłami i świecącymi oczami. Może nawet Babą Jagą, czarnym kotem, nietoperzami i chmarą krzyży. Jak dla mnie jest to warzywo, z którego można przyrządzić pyszne, a co ważne niskokaloryczne dania.

Czy wiesz, że dynia była uprawiana w Ameryce już 7 tysięcy lat przed Chrystusem? Natomiast do Europy przywędrowała w XVI wieku i od tej pory króluje na naszych stołach. To dzięki swoim leczniczy właściwościom powinna być spożywana przez każdego.

Cóż takiego ma w sobie ta dynia?

Zawiera potas, fosfor, wapń, cynk, witaminy z grupy B oraz B-karoten. Jest więc skarbnicą mikroelementów. Co ważne ma bardzo mało kalorii (100 g to 28 kcal), jest więc zalecana podczas odchudzania. Jedynym zdaniem: jest ona zdrowa, pyszna, niskokaloryczna i można z niej zrobić mnóstwo dań, zarówno na słodko, kwaśno i słono.

Wczoraj koleżanka Marlena uraczyła mnie niezłym okazem dyni. Po obraniu i wyjęciu z niej pestek okazało się, że ma ona 15 kg. Łał to niesamowite – pomyślałam, teraz to sobie poeksperymentuje z tym pomarańczowym i pomarszczonym straszydłem. Od razu zabrałam się za gotowanie. Co pierwsze zrobiłam, to keczup dyniowy, potem dzieci przygotowały banalnie proste ciasto marchewkowo-dyniowe. Następnego dnia z samego rana wypiłam tak jak codziennie zdrową miksturę, aby oczyścić swój organizm z toksyn i go wzmocnić przed zimą, a potem zrobiłam pożywną zupę dyniową z kluskami. Do obiadu z kolei był kompot dyniowy. Wieczorem przyszła pora na placuszki, które kiedyś jadłam u mojej siostry Ewy. Były one tak pyszne, że zechciałam i z wami się podzielić moim nowo odkrytym przepisem.

Pomarańczowe placuszki dyniowe są wyśmienite zarówno na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Jak już je raz robisz to zobaczysz, że na stałe zagoszczą one w Twoim jesienno-zimowym menu. Co ważne, są one tak proste w wykonaniu, że zrobi je dla Ciebie nawet Twoje dziecko.

Zaczynamy gotowanie?

Do wykonania placuszków będziesz potrzebował:
• 210 g (1 szklanka) dyni
• 50 ml wody
• 60 g (6 łyżek) mąki kukurydzianej
• 60 g (5 łyżek) mąki pełnoziarnistej
• 1 łyżeczkę sody
• 100 g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
• 65 g (1 sztuka) jajka
• szczyptę soli himalajskiej
• skórka z 240 g (1 sztuka) pomarańczy
• 25 g (1 łyżka) miodu
• 20 g (2 łyżki) oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie jest bajecznie proste:
• dynie obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej wodą, ugotuj do miękkości i zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków, potem ostudź
• mąkę wymieszaj z sodą
• do jogurtu dodaj jajko, sól, startą na drobnej tarce jarzynowej skórkę od pomarańczy, miód, mąkę z sodą oraz mus dyniowy, dobrze wymieszaj
• smaż małe placuszki na oleju na złoty kolor pod przykryciem wtedy łatwiej Ci je będzie obracać
• z podanych składników wyszło mi około 24 placków

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

placki z dyni oki

Wartość kaloryczna 1 porcji (6 placków):
200 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 32 g
Błonnik: 4 g

Masz już pierwszą porcję? Czyż nie są przepyszne te dyniowe placuszki z nutą pomarańczy :)?
Palce lizać prawda?

Pamiętaj ta potrawa: wspomaga leczenie miażdżycy, terapię schorzeń wątroby, zapobiega zaparciom, obniża nadciśnienie tętnicze, chroni przed nowotworami, hamuje procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa na skórę. Co ważne UWAGA! mężczyźni – cynk zawarty w dyni zwiększy Twoją płodność i sprawność seksualną.

Smacznego!
Basia

 

Bibliografia:
Zobacz podobne danie: Chojnacka R., Zdrowa kuchnia domowa, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2008.

*************************************************

Dowiedz się więcej jak dbać o swoje jelita>>

3 odpowiedzi na „Słodka twarz dyni – czyli pomarańczowe placuszki dyniowe

  1. Bozena pisze:

    Dziekuje bardzo za przepis I na pewno wyprobuje.
    Moja mama, kedy zyla jeszcze, 5 lat temu zawsze je robila, chociaz przyznam sie, ze ja nigdy, stad nawet nie znalam dokladnie przepisu.
    Twoj przepis na pewno jest wspanialy I wyprobuje, poniewaz teraz sezon na dynie.
    Dziekuje bardzo I pozdrawiam.

    Bozena

  2. barbara palej pisze:

    dziekuje za przepis,kiedys czesto robilam podobne,ale te sa inne ,mysle ze beda smaczniejsze.dynia juz czeka pozdrawiam.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Dziękuje za komentarze. Pani Basiu i Pani Bożenko jak Paniom wyszły moje placuszki, smakowały?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *