Mielone niskowęglowodanowe na plan pierwszy

boczekSłyszałeś kiedyś o Lutzie urodzonym na samym początku XX wieku, który żył aż 98 lat. Fajny wiek – marzenie każdego. Może tak samo jak on chciałbyś i Ty dożyć setki, a może i więcej.

Wiesz? Zdaniem naukowców pierwsza osoba, która osiągnie 150 lat już się urodziła! Może właśnie tą osobą będziesz Ty, dzięki sekretowi Lutza.

Przeczytałeś tytuł MIELONE – a tu LUTZ.
Śmiejesz się pewnie pod nosem, że pomyliłam nagłówki. A, właśnie, że nie. Zaraz się dowiesz co wspólnego mają ze sobą mielone i Lutz… Lutz i mielone…

W czym właściwie tkwi tajemnica długowieczności słynnego Lutza? W czymś banalnie prostym.
Otóż w ograniczeniu węglowodanów do 100 g dziennie, które podstępnie, fałszywie i w słodkim uśmiechu doprowadzają Cię do: nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, osteoporozy, zawału, miażdżycy, depresji, zaburzeń hormonalnych, nowotworów, obniżenia odporności organizmu i jeszcze wielu powikłań zdrowotnych… Brrrr, aż się włos na głowie jeży…

Chcesz ominąć tych chorób? To tak zwyczajnie małymi kroczkami wyeliminuj z diety węglowodany, czyli cukrowce, które ukryły się w produktach zbożowych, mączce ziemniaczanej, pieczywie, przetworach cukierniczych i cukrze.

Nie wpadaj jednak w panikę 🙂 bo jedna kromka własnoręcznie zrobionego chleba, bułki, czy kawałeczek ciasta na pewno Ci nie zaszkodzi. Ważne abyś na potęgę nie zajadał się cukrem. Abyś na raz nie zjadał połowy chleba, 4 batonów, 2 paczek ciastek, połowy szarlotki i wszystkiego nie zapijał słodkimi napojami oraz herbatą posłodzoną 3 kopiastymi łyżeczkami cukru.

Ograniczanie węglowodanów zacznij od obiadu, królewskiego dania, które powinno być smaczne, zdrowe i pożywne.

Proponuję Ci klasyczne mielone niskowęglowodanowe. Zastanawiasz się – tłuszcz zdrowy? Myślisz, że to niemożliwe, aby to danie było zdrowe? A jednak. Tłuszcz zawarty w mielonych spełni rolę wysokoenergetycznego pożywienia, dzięki któremu osiągniesz szybszy tryb przemiany materii i wspomożesz swoje odchudzanie. To on ustabilizuje pracę Twoich narządów wewnętrznych, usprawni układ krążenia, korzystnie wpłynie na stan skóry i włosów. Co ważne stanowi bogate źródło witaminy A, D, E, K, oraz posiada równe ilości obu niezbędnych kwasów tłuszczowych (nasyconych i nienasyconych).

Co z białkiem? Białko zawarte w mielonych doprowadzi do zwiększenia w Twoim organizmie stężenia aminokwasów. W efekcie czego zwiększy się Twoje uczucie sytości, przyśpieszy spalanie kalorii oraz ustabilizuje stężenie cukru we krwi (zupełnie tak samo jak po tych ziarenkach). Tak zwyczajnie przestaniesz podjąć, bo nie będziesz stale głodny. To ono ureguluje Twoją przemianę materii, gospodarkę wodną i wspomoże układ odpornościowy. Co ważne posiada osiem życiowo niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzi nie umie sam wyprodukować.

Wiesz już jak ważne są dla Ciebie tłuszcze i białka zwierzęce.
Zaczynamy więc smażenie!

Do wykonania mielonych będziesz potrzebował:
(porcja dla 4 osób)
• 1000 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
• 130 g (2 sztuki) jajka
• 20 g (1 łyżka) musztardy
• 25 g (1 łyżka) majonezu
• 10 g (2 ząbki) czosnku
• 30 g (3 łyżki) płatków owsianych
• 45 g (3 łyżki) ciepłej wody
• sól himalajską
• pieprz naturalny
• czubrycę czerwoną (moją ulubioną)
• 120 g sera feta
• 10 g (1 łyżka) oleju kokosowego do smażenia
I jako uzupełnienie całości dania:
• 480 g (8 sztuk) ogórków kiszonych
• 40 g (2 sztuki) pomidorów koktajlowych
• 8 g (2 łyżeczki) koperku

Przygotowanie jest bajecznie proste:
• mięso mielone wymieszaj z jajkami, musztardą, majonezem, pokrojonym w kosteczkę czosnkiem
• płatki owsiane zalej wodą i odczekaj chwilę aby nasiąkły, a potem dodaj do masy mięsnej
• całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami
• formuj kotlety, a do środka wkładaj po kawałeczku sera feta
• smaż kotleciki na oleju na złoty kolor pod przykryciem
• z podanych składników wyszło mi około 16 kotlecików
• podawaj z ogórkiem kiszonym, posypane koperkiem i z kwiatuszkiem zrobionym z pomidora (ładnie udekoruj bo niejako jemy oczami i to co będzie ładnie wyglądało od razu będzie lepiej Twojej rodzinie smakowało)

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>
mieloneWartość kaloryczna 1 porcji (4 kotlecików plus dodatków):
931 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcze: 86 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik: 3 g

Już wiesz co łączy Lutza z mielonymi? Jak widzisz jest to danie proste, smaczne, a co ważne ma jedynie 10 g węglowodanów. Mało prawda? To dzięki ich ograniczeniu tak jak Lutz będziesz dłuuuuuuugo żył w zdrowiu.

Pamiętaj ta potrawa: dostarcza wysokiej jakości białka niezbędnego dla większości funkcji życiowych, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów, zapobiega niedokrwistości, przyśpiesza metabolizm, stabilizuje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawia pamięć i koncentrację.

Smacznego!
Basia

 

Bibliografia:
Zobacz podobne danie: Kuroń M., Moje najlepsze przepisy, Przedsiębiorstwo Wydawniczo-Handlowe Arystoteles, Ciechanów 2001, s. 155;
Chojnacka R., Zdrowa kuchnia domowa, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2008, s. 130.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *