Jaka kapusta pomoże Ci utrzymać super zdrowie?

zdrowieJak tam po zabawie sylwestrowej? Była udana? Wszedłeś w Nowy Rok tak jak chciałeś? Bądź co bądź życzę Ci, aby ten Nowy 2016 Rok, był taki o jakim marzysz. Taki, który przyniesie Ci radość, szczęście, zadowolenie z życia osobistego i zawodowego. A w szczególności, aby był pełen zdrowia, bo jak już wielokrotnie pisałam – ono jest przecież najważniejsze.

Jakie postanowienie noworoczne sobie obrałeś?

Może, że rzucisz palenie, schudniesz? A może, że zaczniesz biegać, pływać i jeździć na rowerze? Każde postanowienie jest dobre, które prowadzi do osiągnięcia zdrowia. Każde postanowienie jest dobre, które uczyni Cię szczęśliwym człowiekiem!

Zdrowie, zdrowiem, samo nie przyjdzie – warto więc o nie dbać codziennie. I warto codziennie pić ziarenka, które bezspornie o nie dbają. Na pewno wiesz o czym mówię – i na pewno tak jak ja pijesz je, każdego dnia zapewniając sobie dużą porcję błonnika, od wewnątrz dbającego o Twoje jelita i cały organizm. O wątrobę także dbasz?

Po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach suto zakrapianych alkoholem warto wspomóc jej funkcjonowanie oraz prawidłowe działanie, bo to bardzo ważny organ filtrujący Twoją krew z zanieczyszczeń. Dowiedz się więcej jak zadbać o swoją wątrobę naturalnie>>

Dbasz o siebie, o cały swój organizm? To super! Mam dla Ciebie kolejne super jedzenie, które chwalił sobie już rzymski lekarz Markus Katon. Jest ono tak zdrowe, że za pomocą jego Katon leczył całą listę różnych chorób. Począwszy od chorób stawów, płuc, wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy po stres oraz bezsenność. Współczesne liczne badania potwierdziły, iż to ona nie dość, że wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, oczyszcza organizm i usprawnia działanie układu pokarmowego, to jeszcze sprzyja profilaktyce oraz zwalczaniu chorób nowotworowych.

O czym mowa? O kapuście kiszonej, której jedzenie przynajmniej raz w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, żołądka i dwunastnicy. Ale, ale… nie mówię o tej kapuście ze sklepu, która ma w sobie pełno ukrytych składników, na przykład substancji konserwujących (sorbinian potasu), które nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Mam na myśli kapustę ukiszoną w domu, która zawiera sporo witaminy E, C, z grupy B. Prócz tego kryje w sobie antyoksydanty, wymiatające z organizmu wolne wodniki oraz bakterie kwasu mlekowego, które znakomicie wpływają na florę bakteryjną jelit, podnosząc tym samym naszą odporność. Ma też sporo błonnika, który przyśpieszy Twój metabolizm, wyreguluje przemianę materii oraz zapobiegnie zaparciom. Nic tylko kisić i jeść!

Czemu akurat dziś piszę o kapuście kiszonej? Bo zima szaleje i nas strasznie mrozi. Pełno więc wokoło chorych ludzi, którzy kichają, kaszlą, prychają i smarkają. Roznosząc tym samym wokoło chorobotwórcze zarazki, które tylko czyhają, aby dostać się do Twojego organizmu i siać tam spustoszenie. Warto wiec wzmocnić się od środka i zjeść porcję naturalnego antybiotyku, który na pewno uchroni Cię przed chorobą. Antybiotyku, który nie jest z apteki, a możesz go zrobić sam w domu i jeść kiedy tylko chcesz.

Wiedziałeś i nie jesz?

Kapustę kiszoną otrzymuje się w wyniku fermentacji z udziałem dobroczynnych szczepów bakterii, takich jak: Pediococcus, Leuconostoc i Lactobacillus. Ostatnie badania laboratoryjne wykazały, że około 150 gramów kiszonej kapusty zawiera aż 10 miliardów bakterii, czyli życiowo niezbędnych probiotyków! Co ważne z wielu badań wynika, że bakteriocyny zawarte w kiszonkach działają jak antybiotyki niszcząc wrogie organizmy chorobotwórcze. Z kolei fitoncydy działają zarówno bakterio i grzybobójczo.

Zaczynamy kiszenie kapusty i podnoszenie odporności organizmu!

Do wykonania kiszonej kapusty będziesz potrzebował:
• 2 kg kapusty
• 40 g soli kamiennej niejodowanej,
• 180 g (4 sztuki) marchewki
• 1/2 łyżeczki kminku

Przygotowanie jest bajecznie proste:
• kapustę poszatkuj, wymieszaj z solą i odstaw na godzinę aby puściła sok
• dodaj marchewkę startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach oraz kminek
• całość wymieszaj ręka albo drewnianą łyżką (nigdy nie mieszaj metalową) i przełóż do (wyparzonych, suchych) słoików albo kamiennego garnka
• ważnym jest abyś wkładając kapustę do słoika, każdą warstwę dobrze ugniatał
• słoiki napełnij do 3/4 ich wysokości, przykryj przykrywką ale nie dokręcaj
• odstaw w ciepłe miejsce na 3-7 dni
• każdego dnia kilka razy dociskaj kapustę za pomocą drewnianej łyżki oraz rób w niej dziury, aż do dna w celu jej odgazowania
• po ukiszeniu możesz kapustę dokręcić w słoiku i trzymać w lodówce.

Voila. Uodporniające i zdrowe danie masz już gotowe!

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

kapuWartość kaloryczna 100 g kiszonej kapusty:
20 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 0 g
Węglowodany: 3 g
Błonnik: 2 g

Nie pozostaje Ci nic innego jak ukiszenie kapusty i delektowanie się jej zdrowotnymi właściwościami. Okres jesieni i zimy kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie i gdy nie mamy zbyt wielu świeżych owoców oraz warzyw to właśnie najlepszy czas na wzbogacenie swojej diety o kiszoną kapustę. To ona jest idealnym sposobem na podniesienie odporności swojego organizmu

Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się ciepło!
~Basia ~

*****************************************************************

Dowiedz się jak mieć więcej energii każdego dnia>>

11 odpowiedzi na „Jaka kapusta pomoże Ci utrzymać super zdrowie?

  1. szamanka pisze:

    Zawsze kupowałam kiszoną kapustę , od teraz sama będę ją robiła, to da mi pewność, że jest zrobiona dobrze. Wszystkim polecam własną, a nie tą z worków foliowych. Dziękuję Basiu.

  2. Magda pisze:

    Dzięki Basiu za przepis, poczytalam o kapuście i do dzieła… Pozdrawiam

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie. I jak tam kapusta już ukiszona? Prawda, że lepsza od sklepowej.

  3. ewa pisze:

    Nawet nie wiedziałam, że kapusta kiszona ma tyle zalet. Podobno też owsiki zwalcza, to prawda?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za komentarz. Powiem tak, w leczeniu owsików bardzo ważne jest wspomaganie dietą. Powinna ona być w szczególności bogata w błonnik pobudzający perystaltykę jelit, poprzez co szybciej owsiki zostają usunięte z organizmu. Należy bez wątpienia jeść czosnek, pestki z dyni, kiszoną kapustę oraz pić sok z kiszonej kapusty i czerwonych buraków. Owsica to choroba trudna do wyleczenia, zwłaszcza u małych dzieci, dlatego też jej leczenie powinno być wieloaspektowe i łączyć w sobie różne metody. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

  4. waldek pisze:

    Dzień dobry, jeśli chodzi o kapustę, to nie każda biała nadaje się do kwaszenia najlepiej kupować u rolnika, który wie jaka jest odpowiednia. Kapustę też trzeba przygotować, musi kilka dni poleżeć bez dostępu światła. następnie zdejmujemy wierzchną warstwę liści i szatkujemy. można dodać tak jak Pani napisała marchew i kminek i liście laurowe poprawi smak. uwaga bardzo ważna, żeby wszysto było w czystości. I smacznego. Jeszcze jedno kapusta sklepowa o zapachu octu jest oszustwem producenta, to kapusta konserwowa, a nie kwaszona!

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuje za komentarz oraz dobre rady dotyczące kiszenia kapusty. Warto z nich skorzystać. Pozdrawiam.

    • Halszka pisze:

      mam nadzieję, że masz na myśli kapustę kiszoną bo kwaszona to niemiecki wynalazek właśnie z dodatkiem octu. To jedna sprawa a druga do kiszenia bierzemy kapustę po pierwszych przymrozkach, ma wiecej składników – cukrów – które powodują kiszenie.

      • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

        Witam i również dziękuję za cenne rady dotyczące kiszenia kapusty. Pozdrawiam.

  5. waldek pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedna sugestia dotycząca zdrowego kwaszenia kapusty: używamy różowej soli himalajskiej, która może jest trochę droga, ale powstała z wysuszenia praoceanu i jest majmniej szkodliwa dla organizmu. Jeszcze jedno pytanie: kwaszona czy kiszona? myślę, że ta pierwsza nazwa jest właściwa.Dlaczego? ponieważ naszymi zabiegami z kapustą powodujemy powstanie kwasu mlekowego, więc raczej jest to kwaszenie, chociaż spotykamy sie z dwoma określeniami. W sumie nie jet to bardzo ważne, istotne żeby produkt finalny był smaczy i zdrowy. Jescze jedna uwaga, sok z naszej pysznej kapusty jest znakomitym antidotum na chorobę popromienną czyli tak zwanego kaca. Kłaniam sie i zyczę dużo zdrowia i żeby najgorsz dzień w tym roku był o niebo lepszy od najlepszego z zeszłego roku. Waldek.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Jeszcze raz dziękuję za kolejne cenne rady dotyczące kiszenia (kwaszenia) kapusty. Również życzę dużo zdrowia i zadowolenia z życia. Pozdrawiam ciepło z mroźnej Hajnówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *