Jak zrobić życiodajną sałatkę?

warzywaBądźmy szczerzy: Czy oby na pewno Twoja zimowa dieta jest zdrowa? Czy posiada w sobie odpowiednią ilość warzyw i owoców?

Odpowiedź jest prosta:… NIE… Bo zima to taki ubogi czas w te najzdrowsze produkty.

Jak sobie z tym poradzić?

Zaraz dowiesz się co jeść, aby utrzymać optymalne zdolności odpornościowe organizmu.

Jedzenie odpowiednich produktów sprawi, że dostarczysz dla swojego organizmu całą masę witamin, makro – i mikroelementów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, enzymów, aminokwasów endo- i egzogennych, łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnika i chlorofilu. Czyli tego wszystkiego, czego Twój organizm potrzebuje do utrzymania dobrego zdrowia.

Co ważne TEN smaczny produkt wyhodujesz sam w domu.

Niemożliwe? A jednak…

Zacznijmy od tego: Jak często jadasz kiełki? Ja chyba od 3 lat jadam je prawie codziennie. Myślę, że za chwilę po przeczytaniu poniższego tekstu kupisz sobie kiełkownicę… Wiesz czemu? Bo nigdy nie jest za późno na dbanie o swoje zdrowie.

A kiełki to prawdziwe życiodajne produkty odżywcze.

To one są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, D, E, K, PP oraz miedzi, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, jodu, magnezu, potasu, manganu, litu, selenu. Dużo w nich fitozwiązków, betakarotenu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika.

To wszystko sprawia, że kiełki to doskonały przykład produktu idealnego i życiodajnego. Są źródłem zdrowia i w harmonijny sposób mogą zimą zastąpić warzywa i owoce

Musisz je tylko sam wyhodować w domu.
Jak hodować kiełki?

Do tego celu może Ci posłużyć słoik z rozciągniętym i przymocowanym za pomocą gumki kawałkiem gazy. Możesz też je hodować w woreczku, na ligninie, sitku, na tacy albo kupić sobie kiełkownicę. Możliwości masz wiele, ważne, abyś zaczął je hodować.

Kiedy kupisz nasiona, najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością, przebierz je, namocz dwa razy większą ilością wody niż wynosi ich waga. Kiedy nasiona wchłoną wodę i napęcznieją, przepłucz je na sicie wodą o pokojowej temperaturze i wysiej. Pamiętaj, że kiełki lubią temperaturę 20-22 stopni Celsjusza, półcień, tlen i odpowiednią ilość wody. Należy je także podczas kiełkowania dwa razy dziennie przepłukiwać wodą i dokładnie odlewać wodę. Pamiętaj aby woda do tego celu była w temperaturze pokojowej, gdyż kiełki nie lubią gwałtownych zmian temperatur.

Jak jeść kiełki, aby działały dostarczyły Ci tego wszystkiego, czego Twój organizm potrzebuje?

Kiełkowanie ziarna i nasiona zjadaj wraz z kiełkami, korzonkami i łupinami. Ponieważ jak wiesz zawierają one ważne dla zdrowia i łatwostrawne substancje.

Zwykle kiełki jadam dodając je do różnych sałatek. Robię też sobie z nich sos albo pastę do sałatek.

Fakt, kiełki mają specyficzny smak i bardzo różnią się nim pomiędzy sobą. Niektóre tak jak kiełki pora są ostre i wyraziste, zaś brokułów nieco pikantne. Z kolei smak kiełków rzodkiewki, czy kapusty przypomina mi smak dorosłej rośliny.

Jedząc kiełki pamiętaj, że skiełkowane ziarna, z wyjątkiem grochu i fasoli, mogą być spożywane na surowo, ale skiełkowany groch i fasolę musisz przed spożyciem około 10 minut dusić, by unieczynnić zawartą w nich fazynę.

Muszę Ci powiedzieć, że wybór kiełków jest ogromny i każdy znajdzie tu coś dla siebie, nawet Ty.

Zaczynamy więc Życiodajnej Sałatki szykowanie i o swoje zdrowie dbanie!

Do wykonania sałatki będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 4 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 180 g (1 sztuka) jabłka

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek kiełków (gorczycy, lucerny, ciecierzycy, słonecznika, owsa, pszenicy)

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • kapustę włóż do miski, dodaj oliwę z oliwek i ugniataj przez 5 minut drewnianym tłuczkiem, aby trochę zmiękła
  • potem dodaj startą na tarce pietruszkę, selera i jabłko
  • zrób sos z podanych składników i wymieszaj z sałatką

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>salatka-z-kielkami

Wartość kaloryczna 1 porcji:
241 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik: 6 g

Sałatkę masz już gotową?
Super!

Pamiętaj! Spożywając kiełki, codziennie odkryjesz coś nowego, nieznanego, rewelacyjnego dla podniebienia, a co ważne bardzo zdrowego.

Smacznej Sałatki Życiodajnej!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis? Podaj go dalej! Niech i inni cieszą się dobrym zdrowiem.

PPs. Pamiętaj, że dla najlepszych efektów, przy każdej zmianie diety, rozpocznij kurację od oczyszczenia organizmu z toksyn. Prosty sposób i w pełnie naturalny znajdziesz >>TU<<

6 odpowiedzi na „Jak zrobić życiodajną sałatkę?

  1. Elżbieta Christensen pisze:

    Dziekuje 😊 za wspaniały przepis. Pozdrowienia z Kopenhagi 😊

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam !

      Dziękuję za komentarz i cieszę się, że sałatka przypadła Pani do gustu.

      Pozdrawiam z mroźnej Hajnówki,
      Basia.

  2. xmass pisze:

    bardzo dobre opracowanie – w całości – serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia ciepła miłości

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam!

      Dziękuję za komentarz i miłe słowa.

      Pozdrawiam ciepło,
      Basia.

  3. IZABELLA pisze:

    Dziękuję za przepis,pozdrawiam serdecznie

  4. B ogus pisze:

    super sprawa pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *