Dlaczego warto jeść zupę z awokado?

awokadoJak myślisz warto jeść awokado, czy nie?

Fakt… tłusty jest ten owoc, ale bardzo zdrowy.

Do swojej diety powinny je w szczególności wprowadzić osoby z wysokim cholesterolem, ponieważ dzięki zawartości kwasu oleinowego te owoce obniżają poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Super wiadomość…

Ale to jeszcze nie wszystko…

Korzyści jest wiele z jedzenia awokado. Ponieważ owoc ten zawiera w sobie: sporo witaminy A, C, E (silnych przeciwutleniaczy), witamin z grupy B, K, a także luteiny, zeaksantyny, potasu. Ale to nie wszystko. Stanowi także cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika.

Nie wiem czy wiesz, ale awokado zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. To tak jak mój Błonnik (Kliknij i sprawdź o czym mówię >>), którego organizm potrzebuje, aby utrzymać stale sprawne działający układ trawienny.

Oto korzyści z jedzenia awokado:

1. Przyczynia się do regulacji ciśnienia krwi.

2. Obniża zły cholesterol.

3. Reguluje pracę serca.

4. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

5. Wzmacnia wzrok.

6. Przeciwdziała powstawaniu nowotworów piersi i prostaty.

Właśnie dlatego…

Niezłe jest te awokado – prawda?

Zaczynamy więc Zupy z Awokado przyrządzanie!

Do wykonania zupy będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1/2 litra wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże awokado
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 g sera gouda
  • 1 łyżka siekanych orzechów lub migdałów
  • sól morska
  • biały pieprz

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • wodę zagotuj z wywarem
  • do wrzącego wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę, gotuj 15 minut
  • pod koniec gotowania wlej mleko i wrzucić starty ser
  • zagotuj, stale mieszając, aż ser się rozpuści
  • zdejmij zupę z ognia, dopraw i odstaw, by nieco przestygła
  • awokado pokrój, włóż do zupy i całość zmiksuj
  • przed podaniem zupę posyp siekanymi orzechami

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

zupa-z-awokado-kremWartość kaloryczna 1 porcji: 202 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 15 g
Błonnik: 3 g

Pamiętaj! Awokado zapobiega podjadaniu między posiłkami bo syci nawet na 5 godzin! Prawdę powiedziawszy to tak jak mój błonnik (Kliknij i sprawdź o czym mówię >>), który stosuję codziennie!

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

👉PS Z okazji 11. urodzin Błonnika Primvitalnego otrzymasz w prezencie 🎁 zestaw YERBA MATE PREMIUM. Ten niesamowity prezent niedługo zniknie ze strony, dlatego Wejdź teraz i skorzystaj z okazji >>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *