Jaka zupa oczyści i odtruje Twój organizm

selerJak Ci minęły Walentynki? Dałeś kwiatka swojej ukochanej połówce. A może podałeś jej śniadanie do łóżka? Co wtedy przyszykowałeś? Jakie pyszności gościły na Twoim stole? A może zrobiłeś romantyczną kolację ze zdrowym jedzeniem w roli głównej? U mnie w domu Walentynki to taki dzień kiedy spędzamy go razem. Wspólny spacer, zabawy w zielone w lesie, a wieczorem gry planszowe. To także wspólne śniadanie, obiad i kolacja. Oczywiście kwiatki też były i to moje najukochańsze – czerwone różyczki.

Pamiętaj tylko…

…aby ten dzień był dopełnieniem każdego dnia, który przeżywasz ze swoimi bliskimi. Niech nie będzie jedynym dniem MIŁOŚCI – a dopełnieniem codziennego kochania się, szanowania i dbania o drugą osobę. Bo cóż życie jest warte bez miłości i najbliższej rodziny? Warto więc o nią dbać i dawać co najlepsze…

Jeżeli to Ty gotujesz w swoim domu. To wiedz, że podjąłeś się bardzo ważnego zadania. To Ty dbasz bezpośrednio o zdrowie swojej rodziny poprzez jej odpowiednie odżywianie się. To od Ciebie zależy jakie zdrowe produkty znajdą się na Twoim rodzinnym stole. Powiem, Ci to bardzo miłe zadanie, ale i odpowiedzialne. Warto abyś podczas przygotowywania posiłków pamiętam o tym, że stałe spożywanie świeżych i nieprzetworzonych produktów stworzy środowisko sprzyjające utrzymaniu zdrowia Twojej rodziny, a nawet wyleczeniu różnych schorzeń. A na marginesie, mam nadzieję, że nie zapominasz o dawaniu co ranek swoim ukochanym szklanki tych ziarenek, które znakomicie zadbają o ich zdrowie.

…Dziś będzie o ZUPACH… a właściwie o jednej… Która, bez wątpienia stanowi kwintesencję zdrowia.

Czemu akurat zupy są takie zdrowe?

Ponieważ zupy znakomicie sycą, a nie tuczą. Kryją też w sobie sporo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają potas regulujący gospodarkę wodną, fosfor dbający o kości, żelazo warunkujące odpowiednie działanie układu nerwowego oraz fluor i magnez. Co ważne dostarczają do organizmu wielu witamin (E, C, B, D) i błonnika regulującego trawienie oraz niwelującego zaparcia. Prócz tego jesienią i zimą znakomicie rozgrzewają. Wiadomo przecież, że zimno osłabia układ odpornościowy, a talerz gorącej zupy wzmocni Cię i ogrzeje. Warto też do zupy dodać czosnku, cebuli, chili, imbiru, które dodatkowo zabiją bakterie, wirusy i ochronią przed chorobami.

Nic tylko jeść zupy!

…Moja dzisiejsza zupa, ma jeszcze jedną – dodatkową zaletę.

Chcesz wiedzieć jaką? Bardzo proszę…

Jak w temacie – moja zupa z SELERA pomimo tego, że jest pożywna i dostarczy dla Twojego organizmu wielu cennych witamin, minerałów i błonnika, to jeszcze oczyści i odtruje Twój organizm. Dzięki niej uwolnisz się od toksyn i tego całego śmietnika, który gromadzi się w Twoim organizmie i Cię powoli oraz niezauważalnie zatruwa.

Czy wiesz, że zdaniem Juliana Aleksandrowicza, najwybitniejszego polskiego lekarza XX wieku, który wyleczył tysiące pacjentów:

„Ludzie chorują z powodu toksyn – chemicznych substancji i metali ciężkich które zanieczyszczają organizm.”

…a Ty dzięki niewinnej zupie możesz choć części toksyn pozbyć się ze swojego organizmu… Dodam tu jeszcze, że warto oczyszczać się regularnie i właśnie w tym celu specjalnie dla Ciebie zostały opracowane przez naszych dietetyków, właśnie moje ziarenka – o których zawsze wspominam pisząc o ZDROWIU.

Dlaczego tak piszę? Ponieważ toksyny są wszechobecne i należy dbać o ich regularne usuwanie z organizmu. Moja zupa jest doskonała w tym względzie, gdyż jest to zupa selerowa. A seler jak wiadomo zawiera kumarynę. To ona stymuluje układ limfatyczny do intensywniejszej pracy, który filtruje wszystkie tkanki w organizmie. W ten sposób pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii i toksyny, transportując je do wątroby i nerek, które mogą je unieszkodliwić i usunąć z organizmu.

Zaczynamy zupy gotowanie i organizmu oczyszczanie!

Do wykonania zupy będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)
• 100 g (1 sztuka) cebuli
• 20 g (4 ząbki) czosnku
• olej kokosowy do smażenia
• 250 g selera
• 90 g (1 sztuka) ziemniaka
• 80 g (1 sztuka) pietruszki
• 400 g mleczka kokosowego
• 250 g wody
• pieprz czarny
• sól
• imbir

Przygotowanie jest bajecznie proste:
• cebulę oraz czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
• selera, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę
• warzywa włóż do garnka razem z cebulą , czosnkiem i ugotuj na miękko
• dolej mleko, wodę i doprowadź do wrzenia
• dopraw do smaku
• całość zupy zmiksuj w blenderze
• jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj wody

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

zupa z seleraWartość kaloryczna 1 porcji zupy:
279 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 23 g
Błonnik: 5 g

Nie pozostaje Ci nic innego jak zrobienie sobie na obiad tej niezwykle smacznej, rozgrzewającej, a na dodatek zdrowej zupy selerowej. Już od dziś znasz sposób na pozbycie się z organizmu substancji chemicznych i metali ciężkich. Dzięki mojej zupie nie dość, że dostarczysz dla swojego organizmu wielu cennych witamin, minerałów i błonnika, to jeszcze oczyścisz i odtrujesz swój organizm!

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznej, pożywnej oraz odtruwającej zupy selerowej!
~Basia ~

*****************************************************************

Jak zadbać o swoją wątrobę>>

8 odpowiedzi na „Jaka zupa oczyści i odtruje Twój organizm

  1. szamanka pisze:

    No to zabieramy się za gotowanie. Rozgrzewająca jest szczególnie przydatna w czasie kiedy niestabilna jest pogoda. Dziękuję

  2. Krzysztof Jarzyński pisze:

    http://vitalia.pl/artykul6445_Ranking-tluszczow-do-smazenia.html
    Proszę przeeczytać charakterystykę olejów i nie promować na siłę do smażenia drogiego oleju kokosowego, gdzyż nasz poczciwy i tani olej rzepakowy rafinowany ma średni punkt dymienia wynosząćy 205, podczas, gdy olej kokosowy tylko 200, a jest dużo droższy. Im wyższy ten czynnik tym lepiej. Nie warto przepłacać…

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie. W odpowiedzi na Pana komentarz powiem tak:

      1. To nic nie znaczy, że olej rzepakowy ma wysoki punkt dymienia. Ma względnie sporawo kwasów tłuszczowych nienasyconych, dlatego DUŻO łatwiej się utlenia niż kokosowy. To prowadzi do wytwarzania się wolnych rodników, które dostarczone z zewnątrz (a nie wytworzone endogennie) są bardzo obciążające, zwłaszcza przy małym spożyciu witaminy C, która najlepiej zmiana tego typu (endogenne – z jedzenia) wolne rodniki.

      2. Wszystkie oleje rzepakowe dostępne w sklepach spożywczych są produkowane z ziaren rzepaku modyfikowanych genetycznie. Modyfikacja była konieczna, bo oryginalnie olej rzepakowy zawierał zbyt dużo kwasu erukowego, który jest silnie trujący dla organizmu człowieka. Ja nie mam zaufania do żywności GMO, bo obecnie nie ma ostatecznych danych naukowych, które jednoznacznie potwierdzają bezpieczeństwo.

      3. Oczyszczanie oleju rzepakowego na każdym etapie odbywa się przy udziale wysokich temperatur, co zmniejsza jego wartość. Obecna nowoczesna technologia dodatkowo pomniejsza wartość, bo zmniejsza ilość kwasów omega-3. A w przypadku rafinowanej wersji, powstają tłuszcze trans. Tłuszcze trans nawet w bardzo, bardzo małej ilości szkodzą przy regularnym spożywaniu.

      Kto chce spać spokojnie i mieć absolutną pewność, jeśli chodzi o bezpieczeństwo – powinien dopłacić i stosować olej kokosowy.

      Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

  3. Wanda pisze:

    Nie problem w temperaturze dymienia,ale w rafinacji oleju.

  4. Wanda pisze:

    A ten tzw.poczciwy ,rafinowany olej rzepakowy zawiera tłuszcze trans.

  5. Charkiewicz I pisze:

    A do zupy mam dodać seler naciowy czy korzeń?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie. Zupę wykonuje się z korzenia selera, aczkolwiek selerem naciowym można ją udekorować na talerzu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *