Zielony omlet pełen przeciwutleniaczy

zdrowa-zielenNareszcie jest wciąż słonecznie i tak pięknie. Super pogoda umila nam życie. Oby tak dalej, to dzięki słońcu wreszcie naładujemy swoje wyczerpane po zimie akumulatory.

Ten błękit nieba i bezmiar promieni słonczych sprawia, że czujemy się szczęśliwsi, pełniejsi sił witalnych, stale się uśmiechamy i mamy wciąż dobre samopoczucie. Czy Ty też się tak cudnie czujesz? Czy cieszysz się piękną pogodą?

Mam nadzieję, że pamiętasz o naszych magicznych ziarenkach, które pomogą Ci oczyścić się na wiosnę ze złogów zalegających w jelitach. Wystarczy szklanka wody wymieszana z ziarenkami dziennie, aby poczuć się lepiej niemalże od razu. Zdrowa dieta połączona z odrobiną ruchu i naszymi ziarenkami z całą pewnością zapewni Ci lepsze zdrowie na długie lata.

Jeżeli już mowa o zdrowej diecie, to nie od dziś wiadomo, że przeciwutleniacze
dosłownie odmładzają nasz organizm i działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Pewnie wiesz też, że antyoksydanty pozytywnie
wpływają na każdą komórkę Twojego ciała.

Warto więc i to codziennie dostarczyć sobie niezłą porcję tych zdrowotnych substancji.

Wiosna – to właśnie taki czas, kiedy wokoło jest zielono. A w tej zieleni kryje się cała masa najwyższej jakości naturalnych przeciwutleniaczy.

Dziś zrobimy sobie Zielony Omlet pełen przeciwutleniaczy. TO dzięki zielenienie w nim zawartej bogatej w antyoksydanty:

  • dostarczysz dla organizmu sporych ilości żelaza i magnezu
  • dotlenisz krew
  • pozytywnie wpłyniesz na procesy krwiotwórcze i pomożesz zwiększyć ilość czerwonych krwinek
  • odmłodzisz swój organizm i zadziałasz przeciwstarzeniowo
  • pozytywnie wpłyniesz na nasz układ nerwowy i mózg
  • ochronisz się przed nowotworami
  • oczyścisz organizm z toksyn

Wiesz już dlaczego powinieneś jeść zieleninę i co każdego dnia. A teraz poznaj prosty i pyszny przepis na wiosennie Zielony Omlet.

Zaczynamy więc Omletu szykowanie i się odmładzanie!

Do wykonania omletu będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 20 g liści mniszka lekarskiego
  • 20 g szpinaku
  • 20 g roszponki
  • 20 g pokrzywy
  • 100 g szparagów
  • 4 jajka
  • 100 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól himalajska
  • pieprz naturalny

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • liście mniszka, szpinaku, roszponki i pokrzywy dobrze umyj i zalej na kilka minut wrzątkiem
  • szparagi włóż do wrzącej wody i gotuj przez 7 minut
  • zieleninę i szparagi osusz, a następnie pokrój
  • jajka ubij z parmezanem i dopraw solą oraz pieprzem
  • posiekaj cebulkę i razem z zieleniną dodaj do ubitych jajek
  • wszystko razem dobrze wymieszaj
  • rozgrzej olej i usmaż 4 omlety
  • podawaj ciepłe razem z ulubionymi warzywami

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>omlet-z-zieleniny

Wartość kaloryczna 1 porcji:
229 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 4 g
Błonnik: 1 g

Na koniec ciekawostka: Zielenina (szpinak, roszponka, pietruszka) przyspiesza proces przekształcania białek w tkankę mięśniową, wobec tego znakomicie nadaje się dla sportowców dbających o mięśnie.

Pozdrawiam słonecznie i ciepło!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na Zielony Omlet pełen przeciwutleniaczy? Podaj przepis dalej!

PPS. Jednak wiosenna zielenina to nie wszystko. Do tego wspaniałego działania zieleniny potrzebujesz przede wszystkim oczyszczonego i zadbanego organizmu oraz zdrowej i zbilansowanej diety.

2 odpowiedzi na „Zielony omlet pełen przeciwutleniaczy

  1. krystyna pisze:

    wspanialy przepis napewno zrobie ale bez pkrzywy /musze przemycic z Polski / bo tu niema czy moze byc suszona ? dzieki za pszepis

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      To prawda omlet nie dość, że niesamowicie smakuje, to jeszcze cudnie wygląda. Cieszę się, że przepis spodobał się Pani.
      Jeżeli chodzi o suszoną pokrzywę, to oczywiście, może ją Pani zmielić i dodać do omletu.

      Pozdrawiam i życzę smacznego,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *