Zielony Kotlecik – NA ZDROWIE

groszekNiby jest wiosna, a jednak jeszcze nadchodzi dużymi krokami. Przymrozki nie dają jej w pełni u nas zagościć. Gdzie niegadzie nawet śnieg zakrywa zielone pączki i młodziutką trawkę. Przyroda tak pięknie i niestety powoli budzi się do życia.

Na moim talerzu również goszczą zielone wiosenne kolory. Zdrowa zieleń góruje w mojej kuchni. Na święta także było na moim stole wiosennie. Co ciekawego u Ciebie gościło na wielkanocnym stole? Jakie zdrowe pyszności cieszyły podniebienia gości?

Mam nadzieję, że w tym natłoku smaków, aromatów i kolorów nie pofolgowałeś sobie zbytnio z jedzeniem. A może jednak czujesz się ciężko, ospale i przybyło Ci kilka kilko? Tak bywa… lubimy jeść. Chcesz szybko wrócić do formy?

Zrób sobie koniecznie zaraz po świętach detoks, ponieważ to najlepszy sposób szybkiego powrotu do formy. Te najlepsze ziarenka pomogą Ci w tym. A wiosenny czas sprzyja oczyszczaniu organizmu, regeneracji, odnowie, wszelkim porządkom.

Ale do rzeczy…
Dziś zapraszam na pyszne wiosenne kotleciki z Zielonego Gościa, który najlepiej smakuje prosto z krzaczka, ale na szczęście w warzywniach i sklepach ze zdrową żywnością można go kupić przez cały rok.

O czym mowa?
O zielonym groszku, który uchroni Cię przed 4 chorobami cywilizacyjnymi.

Jakimi?

Zacznijmy od tego, że zielony groszek posiada witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy, białko, chlorofil oraz zarówno rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Dzięki swojemu składowi uchroni Cię przed:

1. Zaparciami – ponieważ zawiera 6 g błonnika w 100 g, a co wiadomo błonnik wykonuje nieocenioną pracę na rzecz lepszego działania układu pokarmowego, poprawia trawienia i polepsza działanie jelit.

2. Chorobami serca – gdyż zawiera witaminę B3 oraz błonnik, który pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, obniżyć poziomy trójglicerydów, co ochronnie wpływa na serce.

3. Otyłością – ponieważ pomimo tego, że jest niskokaloryczny, dzięki zawartości błonnika zwiększa uczucie sytości.

4. Nowotworami – gdyż zawiera spore ilości chlorofilu, polifenoli, przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych, mających niezwykle silne działanie antynowotworowe.

Czyż nie jest to niesamowite, że Zielony Groszek jest taki zdrowy! Co ważne jest bardzo smaczny i można z niego wyczarować naprawdę wiosennie zielone dania.

Zaczynamy więc zielonych kotlecików szykowanie i o swoje wiosenne zdrowie dbanie!

Do wykonania kotlecików będzie Ci potrzeba:
(10 kotletów)

  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do panierki
  • koperek
  • pietruszka
  • sól himalajska
  • papryka ostra i słodka
  • bazylia
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • do wrzątku wrzuć zamrożony groszek i gotuj przez około 5 minut
  • po tym czasie przecedź przez sito, ostudź i zblenduj (powstała masa nie może być idealnie gładka)
  • cebulę zeszklij na oleju
  • koperek i pietruszkę drobno poszatkuj
  • wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku
  • z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>kotlety-z-zielonego-grochu

Wartość kaloryczna 1 kotleta:
174 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 1 g

Voila! Smaczne, zdrowe kotleciki masz już gotowe.

Pozdrawiam!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na Wiosenne Kotleciki? Podaj przepis dalej! Niech i inni zdrowo zjedzą.

Jedna odpowiedź na „Zielony Kotlecik – NA ZDROWIE

  1. szamanka pisze:

    Pyszne .Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *