Dlaczego warto jeść zupę z TEGO warzywa

ogorkiMam dla Ciebie bardzo dobrą wiadomość. Istnieje bardzo prosty sposób nawodnienia i oczyszczenia organizmu. Ten sposób usuwa także zaparcia i poprawia trawienie.

Wiesz co Ci w tym pomoże? Jedno zielone warzywo, z którego ugotujesz sobie zupę.

TO warzywo bardzo dobrze znasz i zapewne znajdziesz je nawet w swojej kuchni. O czym mowa?

O niskokalorycznym i często niedocenianym ogórku. Który jak się okazuje jest bardzo zdrowy. Ponieważ w ich składzie znajdziemy witaminę A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6), dodatkowo kwas foliowy oraz składniki mineralne: cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez.

Jakie korzyści przyniesie Ci jedzenie Ogórków?

  1. Nawodnisz organizm, bo ogórek w 95% składa się z wody strukturyzowanej.
  2. Poprawisz ciśnienie, bo zawiera potas.
  3. Oczyścisz się z toksyn, bo ogórek pobudza ich usuwanie.
  4. Wesprzesz odporność organizmu.
  5. Usuniesz zaparcia i poprawisz swoje trawienie.
  6. Zwalczysz wolne rodniki, bo posiada w sobie sporo przeciwutleniaczy.

Ogórki to bez wątpienia samo zdrowie. Nie zapominaj jednak o uzupełnieniu swojej zdrowej i letniej diety tymi najzdrowszymi ziarenkami. Pomyśl, skoro sam Błonnik zawarty w ziarenkach jest tak zdrowy i wartościowy, to o ile lepszy jest kiedy wzmocnisz jego działanie zdrową letnią dietą?

Już wiesz jak zadbać latem o swoje zdrowie!

Zaczynamy więc Zupy przyrządzanie!

Do wykonania Zupy ze Świeżych Ogórków będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 5 (175 g) ogórków gruntowych
  • 3 dag masła
  • 1,5l wywaru z jarzyn
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3 dag mąki
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek zielonego koperku

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • ogórki obierz, pokrój w kostkę i podduś na maśle do zeszklenia
  • do gorącego wywaru dodaj podduszone ogórki, ziele angielskie, liście laurowe oraz mąkę roztrzepaną w małej ilości zimnej wody
  • całość gotuj 10 minut i zestaw z ognia
  • żółtko rozmieszaj ze śmietaną, dodaj nieco ciepłej zupy, dobrze wymieszaj i dodaj do garnka z zupą
  • całość zupy dobrze wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny solą, pieprzem
  • na koniec do zupy dodaj posiekany koperek

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 177 kcalzupa-z-ogorka
Białko: 4 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 9 g
Błonnik: 0,5 g

Zupkę masz już gotowa? To teraz się ją zajadaj bo stanowi samo zdrowie.

Pamiętaj, warto ogórki jeść regularnie, bo korzyści wynikające z ich konsumpcji są ogromne. Nie dość, że nawodnisz i oczyścisz się z toksyn to jeszcze pozbędziesz zaparć i poprawisz swoje trawienie.

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego!
~Basia ~

2 odpowiedzi na „Dlaczego warto jeść zupę z TEGO warzywa

  1. Ewa pisze:

    Zupa wygląda apetycznie – robię podobną z cukinii. Ale tej także popróbuję. Pozdrawiam.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam!

      To fakt, zupa ze świeżych ogórków jest pyszna, a cukiniowa także nieziemsko smakuje.

      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *