Wegańskie pierogi z chwastu – jak zrobić?

mniszek-lekarskiU mnie już kwitnie, ale jeszcze mogę nazrywać też młodych soczyście zielonych listków. A u Ciebie? Mniszek lekarski słońcem się mieni, czy zamienił się już w przepiękne dmuchawce?

Idź na łąkę i nazrywaj młodziutkich listków… Zaraz zrobimy sobie z nich wegańskie pierogi, które swym smakiem oczarują wszystkich domowników. Już widzę uśmiech na Twojej twarzy… Przecież mlecz wcinają z tak ogromnym smakiem króliki i ja też mam go jeść? Nieeee, to niemożliwe…

A ja Ci powiem… że liście mlecza smakują trochę jak rukola, są pikantne, a nieco starsze – zaś zaczynają być lekko gorzkawe. Ale to szkopuł…

Wiesz dlaczego akurat teraz powinieneś zrobić sobie te smakowite i nietypowe danie?

Ponieważ mniszek lekarski to zioło sezonowe, które warto wprowadzić do swojej wiosennej kuchni. Teraz listki są młode i smaczne, później niestety bardziej zgorzknieją.

Dlaczego warto jeść listki mniszka?

Gdyż jest on bogaty w flawonoidy, flenolokwasy, karotenoidy oraz magnez, krzem, potas, witaminę B i C, dzięki czemu korzystnie wpłynie na cały Twój organizm.

Teraz najważniejsze! Dzięki Mniszkowi Lekarskiemu:

  • odstresujesz się, wyciszysz i zrelaksujesz
  • obniżysz poziom glukozy we krwi
  • oczyścisz i wzmocnisz zapracowaną wątrobę – muszę tu dodać, że w połączeniu z naszymi specjalnymi ziarenkami wspaniale zadbasz o ten życiowo ważny organ.

Ale to jeszcze nie wszystko. Udowodniono, że ziele mniszka:

  • jest środkiem immunoregulującym
  • wpływa na czynność fagocytarną białych krwinek krwi
  • wzmacnia odporność organizmu
  • chroni przed działaniem wolnych rodników.

Do dzieła!

Co prawda sposobów na wykorzystanie mniszka lekarskiego w kuchni jest wiele, ponieważ możesz jeść kwiaty, listki i korzenie. Jednak mi w tym roku szczególnie posmakowały wegańskie pierogi.

Zaraz i Ty będziesz się nimi zajadał ze smakiem.

Zaczynamy więc Wegańskich Pierogów z Mniszka szykowanie i o zdrowie dbanie!

Do wykonania pierogów będzie Ci potrzeba:
(ok. 40 pierogów)

Farsz:

  • ½ kg młodych liści mniszka lekarskiego
  • ½ kg tofu
  • ½ szklanki soku z kiszonych ogórków
  • sól kamienna
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz naturalny
  • gałka muszkatołowa

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • sól kamienna

Przygotowanie jest bajecznie proste:

Farsz:

  • listki mniszka dobrze wypłucz, zalej wrzątkiem, odcedź, poszatkuj i zblanszuj
  • tofu rozgnieć i wymieszaj z sokiem z ogórków
  • do tofu dodaj zblanszowane liście mniszka i dokładnie wymieszaj
  • następnie dodaj rozgnieciony z solą czosnek, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej

Ciasto:

  • mąkę wsyp do miski, zrób zagłębienie, wlej w nie niepełną szklankę ciepłej wody oraz dodaj sól
  • dobrze wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne
  • ciasto rozwałkuj, wycinaj kubkiem krążki i nadziewaj łyżką farszu
  • pierogi gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 pieroga:pierogi
60 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 1 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik: 1 g

Pamiętaj! To dzięki moim Wegańskim Pierogom z Mniszka zadbasz o swoje zdrowie w sposób naturalny. Mniszek Lekarski od Matki Natury znakomicie zadba o Twój cały organizm.

Pozdrawiam słonecznie i ciepło!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na Wegańskie Pierogi Pełne Zdrowia? Podaj przepis dalej!

PPS. Jednak wiosenne zioła to nie wszystko. Do tego wspaniałego działania Mniszka Lekarskiego potrzebujesz przede wszystkim oczyszczonego i zadbanego organizmu oraz zdrowej, zbilansowanej diety.

2 odpowiedzi na „Wegańskie pierogi z chwastu – jak zrobić?

  1. Zdzislaw Niewiński pisze:

    Bardzo dziękuję i zabieram się do zbierania a potem do roboty. Jak będą smakowały a jeszcze gdy poczuję korzystny wpływ na mój organizm to będę chwalił Panią Barbarę WSZEM I WOBEC ORAZ KAŻDEMU Z OSOBNA

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za miły komentarz. Pierogi z całą pewnością są zdrowe. Jeżeli chce Pan wzmocnić ich działanie proszę zrobić sobie herbatkę z liści mniszka lekarskiego i pić kilka razy dziennie.

      Pozdrawiam, Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *