Jak słodko zadbać o układ krążenia?

serceJesteś młody, piękny, zdrowy… i zupełnie nie martwisz się o swoje zdrowie! Bo po co, przecież młodość ma swoje prawa. Przecież młodzi nie chorują. Przecież zawał, udar i miażdżyca to choroby ludzi starszych! Nic bardziej mylnego…

A może już odczuwasz pierwsze dolegliwości ze strony układu krążenia?

W obu przypadkach zacznij dbać o swój układ krwionośny DIETĄ. To dzięki niej ustrzeżesz się przed nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, udarem i chorobą wieńcową.

Ponieważ dbać o swoje zdrowie trzeba codziennie i to już od najmłodszych lat. Na nic nie zda się profilaktyka, jak już będziesz chory. Wszelkim chorobom lepiej jest zapobiegać, niż potem się męczyć i je leczyć. Pomocne w zapobieganiu chorobom są TE ziarenka, które pije już 117 900 Polaków. Dołącz do nich i TY!

Ale do rzeczy…

Co musisz jeść, aby zadbać o swój układ krwionośny?

TAKIE nasiona, które zawierają w sobie substancje o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych, chroniących Twoje serce i pomagających obniżać poziom złego cholesterolu, a podwyższać dobrego.

O czym mowa?

Dziś opowiem Ci o SEZAMIE. Ponieważ to on posiada to wszystko co uchroni Twoje serce i układ krwionośny przed chorobami. A żeby umilić Ci Twoją terapię – dziś poznasz przepis na trzyskładnikowy słodki deser. Ale o tym za chwilę. Najpierw musisz dowiedzieć się dlaczego Sezam jest taki niesamowity.

Mianowicie ziarna sezamu zawierają:

  • fitosterole – które obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając miażdżycy,
  • sezamolinę – która obniża poziom ciśnienia i zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
  • jednonienasycony kwas tłuszczowy – który pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i podwyższać dobrego, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju choroby wieńcowej i udarów.

I to cały sekret sezamu!

Zaczynamy więc chałwy szykowanie i o swój układ krwionośny dbanie!

Do wykonania chałwy będzie Ci potrzeba:
(500 g)

  • 300 g (2 szklanki) białego sezamu
  • 160 g (½ szklanki) miodu
  • 40 g pistacji

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • ziarna sezamu upraż na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając
    gdy ziarna zaczną zmieniać kolor, przesyp je do miski i wystudź
  • zmiksuj sezam na proszek
  • dodaj miód, wymieszaj i dodaj pistacje
  • z powstałej masy uformuj wałek, owiń w folię i wstaw na kilka godzin do lodówki

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

chalwa

Wartość kaloryczna 100 g:
528 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 40 g
Węglowodany: 34 g
Błonnik: 6 g

Wiesz czemu moja Domowa Chałwa jest taka zdrowa?

Ponieważ w mojej chałwie nie znajdziesz cukru ani tłuszczów trans, które często są składnikami deserów ze sklepu. Nie ma też tam syropu glukozowo – fruktozowego, utwardzonego oleju palmowego, emulgatorów, aromatów.

Bez wątpienia chałwy dostępne na rynku w większości nie mają imponującego składu.

Smacznej Domowej i Zdrowej Chałwy!
~Basia~

Ps. Zobacz co pić z wodą, aby pozbyć się toksyn >> Kliknij TU << i odzyskaj zdrowie.

PPs. Podoba Ci się Domowa Chałwa pełna witamin i mikroelementów? Podaj przepis dalej! Niech i inni zadbają o swój układ krwionośny.

8 odpowiedzi na „Jak słodko zadbać o układ krążenia?

  1. Stasia pisze:

    Dzien dobry. To musi byc smczne. Czy pistacje maja byc zmielone czy posiekane drobno. Dziekuje i milego popoludnia.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie 🙂

      Pistacje proszę zblanszować i rozdrobnić, a dopiero potem dodać do masy sezamowej.

      Pozdrawiam i życzę smacznego.

  2. Stasia pisze:

    Czesc. Mam jeszcze jedno pytanie. Piszesz o utwardzonym oleju palmowym. Czy to jest to samo co olej kokosowy, ktory pojawia sie w wielu przepisach? Dziekuje i dobrej nocy.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Olej palmowy uzyskiwany jest na masową skalę z miąższu owoców palmy oleistej. W swoim składzie zawiera on ok. 50% kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 40% jednonienasyconych i ok. 10% wielonienasyconych. Naturalnie jest produktem o konsystencji półstałej, a w procesie jego utwardzania powstają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans.

      Z kolei olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu kokosa i jest powszechnie uważany za najzdrowszy olej na ziemi, dlatego też znajduje się w wielu moich przepisach.

      Pozdrawiam i również życzę dobrej nocy.

  3. Madlen pisze:

    Świetny przepis, właśnie to tworzę i jest to zaskakujące ze każdy z domowników jest tym przepisem zainteresowany. Problem krążenia jest w naszej rodzinie od lat więc trzymaj kciuki aby się to zmieniło . Kochamy twoje przepisy czekamy na kolejne niespotykane i zaskakujące ……..

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam

      Dziękuję za zainteresowanie blogiem. Cieszę się niezmiernie, że przepis na chałwę się spodobał. Z całą pewnością chałwa wyjdzie pyszna.

      Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia,
      Basia.

  4. Irena pisze:

    Witam
    Z wielką ciekawością czytam przeróżne przepisy od Pani.
    Chciałabym dowiedzieć się, czy pistacje można zamieniać na orzechy włoskie?
    bo też są bogate w minerały i witaminy oraz dobre tłuszcze.
    Serdecznie pozdrawiam czekając na dalsze ciekawe przepisy.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      Cieszę się bardzo, że podobają się Pani moje odkrycia kulinarne.
      Oczywiście, że może Pani pistacje zamienić na ulubione i zdrowe orzechy.

      Pozdrawiam i życzę miłego gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *