Ten kisiel z żurawiny ma 5 właściwości leczniczych

zurawinaUwaga!

Ta niepozorna żurawina – kryje w sobie bogactwo witamin i antyoksydantów. Czy wiesz, że ma ona lecznicze właściwości?

Okazuje się, że nie tylko zwalcza bakterie Helicobacter, to jeszcze chroni przed wrzodami żołądka

Ale to nie wszystko…

Zainteresowany jakie właściwości terapeutyczne ma żurawina?

Zacznijmy od tego, że szklanka żurawiny dostarcza jedynie 42 kcal. A już 100 g żurawiny ma aż 3,2 g błonnika (Zobacz jakie nasiona w 100 g zawierają 73 g błonnika. Kliknij tu>>). Dodatkowo żurawina jest źródłem: witaminy C, B1 i B2, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, garbników, tanin, a prócz tego kwas cytrynowy i jabłkowy.

Oto korzyści z jedzenia żurawiny:

1. Działa antybakteryjnie.

2. Zwalcza zapalenie pęcherza.

3. Chroni przed wrzodami żołądka.

4. Zmniejsza ryzyko zawału.

5. Zwalcza bakterie Helicobacter.

Właśnie dlatego… że żurawina ma w sobie wielką moc

Dziś zrobimy bardzo zdrowy Kisiel Żurawinowy.

Zaczynamy więc kisielu przyrządzanie!

Do wykonania kisielu będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g ksylitolu

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • zagotuj wodę z ksylitolem, dodaj owoce i gotuj 5 minut
  • całość przetrzyj przez sito i doprowadź do wrzenia
  • wymieszaj mąkę z małą ilością zimnej wody i powoli wlej do garnka, cały czas mieszając
  • całość gotuj jeszcze 2 minuty, aż kisiel zgęstnieje
  • gotowy kisiel przelej do salaterek

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 120 kcalkisiel-z-zurawiny
Białko: 1 g
Tłuszcze: 0,5 g
Węglowodany: 37 g
Błonnik: 3 g

Ciekawostka:
Żurawina zawiera w sobie kwas benzoesowy, czyli naturalny konserwant. Dlatego owoce żurawiny zachowują świeżość na długo po zerwaniu. W lodówce możesz przechowywać ją do sześciu tygodni, a w zamrażalniku nawet cały rok.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

PS. Atak kolki? Poznaj sposób jak w 98,99 % pozbyć się go. A także usunąć wzdęcia, niestrawność i dyskomfort po jedzeniu? Dla Swego Dobra Przeczytaj >>TEN WPI$<<

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *