Oto najzdrowszy pulpecik ryżowy – zjesz jednego?

zonkileWiosna! Wiosna! Tak cudownie zaczyna się do nas wkradać, przez zamknięte okna i drzwi. Otwórz je, bo cudne słońce świeci coraz częściej i jest coraz cieplej. Co ważne dzień jest coraz dłuższy. Cóż za piękna pogoda! Wreszcie się soczyście zazieleni. Już czekam na pierwsze nowalijki! Już czekam na sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek z własnego ogródka. A Ty na co czekasz? Czego najbardziej brakowało Ci zimą?

Czy przypadkiem nie dokucza Ci wieczne zmęczenie, po tym zimowym przesiadywaniu w domu. No tak, brak słońca i dieta uboga w minerały oraz witaminy daje się już nam wszystkim we znaki. Zaraz wiosna – piękna i radosna – a Ty nie masz na nic siły?

Bez wątpienia potrzeba Ci na przywitanie wiosny więcej energii, odnowienia i oczyszczenia po zimie. Wiesz? Nie da się tego zrobić inaczej, jak tylko stosując
codziennie te naturalne ziarenka. Ten prosty sposób już za kilka dni uwolni Cię od bólów głowy, osłabienia i zaparć. Do dzieła! Zacznij pić je i Ty.

Ja tu gadu, gadu, a miało być o ryżu…

Zacznijmy od tego:

Czyż nie jest tak, że codziennie do obiadu królują na Twoim stole ziemniaki? Owszem, są one zdrowe i są podstawą w polskiej kuchni… ALE … zdrowa dieta to
urozmaicona dieta!

Warto więc zdecydować się na zastąpienie ziemniaków kilka razy w tygodniu RYŻEM, który posiada sporo właściwości odżywczych i zdrowotnych.

Jak polubić – nielubiany i zapomniany ryż?

Bardzo prosto, wystarczy zrobić sobie z niego pyszne danie. Ale o tym za chwilę. Najpierw musisz dowiedzieć się co posiada w sobie ryż, że uważany jest za taki zdrowy.

Zaczynamy więc ryżu poznawanie?!

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego akurat ryżem zajadają się kulturyści. Czyżby go tak lubili? Ahahahaha, może i tak… Ale jest tak. Mianowicie badania naukowe wskazują, że ryż stanowi lekkostrawne i dobrze tolerowane źródło węglowodanów złożonych. To on dodaje energii i uwalnia od głodu, dlatego też tak często jadają go sportowcy.

Ale to nie wszystko.

W ryżu nie ma glutenu, dlatego mogą go jeść osoby, które nie tolerują tego białka.

Jest on lekkostrawny i łagodny dla przewodu pokarmowego, więc powinien stanowić podstawę żywienia przy chorobach układu pokarmowego.

I jeszcze coś… 100 g ryżu ma w sobie:

  • 8g dobroczynnego błonnik,
  • zaspokaja w 30% zapotrzebowanie na magnez,
  • w 20% zapotrzebowanie na witaminę B2,
  • w 15% zapotrzebowanie na cynk,
  • prócz tego posiada sporo witaminy B1, E oraz mikroelementów.

Wiesz już, że warto jeść ryż.

Zaczynamy więc pulpecików ryżowych przyrządzanie i o swoje zdrowie dbanie!

Do wykonania pulpecików ryżowych będzie Ci potrzeba:
(4 porcje, 20 pulpecików)

  • 150 g ryżu
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych
  • 5 namoczonych grzybków shiitake
  • 5 namoczonych grzybów mun
  • 15 g świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • ryż namocz na 2 godziny w zimnej wodzie, po tym czasie go odcedź i wysusz na ściereczce
  • w misce wymieszaj zmielone mięso, jajko, płatki owsiane, posiekane grzyby i kolendrę, dodaj sos oraz przyprawy
  • zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki i obtaczaj w ryżu, dobrze dociskając ryż
  • gotowe pulpeciki ryżowe gotuj na parze przez 25 minut
  • pulpeciki podawaj ciepłe z ryżem, polane sosem sojowym i ozdobione kolendrą

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>pulpety-ryzowe

Wartość kaloryczna 1 porcji:
243 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 41 g
Błonnik: 3 g

Wiesz już czemu ryż jest taki zdrowy.

Ponieważ nie ma glutenu, dostarczy Ci energii oraz mnóstwa mikroelementów i błonnika.

Pozdrawiam wiosennie i życzę dużo zdrowia!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na ryżowe pulpeciki, pełne węglowodanów złożonych i mikroelementów? Podaj przepis dalej! Niech i inni zadbają o swoje zdrowie.

PPs. Braki Ci energii, a zbliża się wiosna! Zacznij oczyszczanie organizmu już dziś. TE ziarenka Ci w tym pomogą.

4 odpowiedzi na „Oto najzdrowszy pulpecik ryżowy – zjesz jednego?

  1. szamanka pisze:

    Gotowe… pyszne . dziękuję Basiu

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      Cieszę się, że pulpeciki smakowały.

      Pozdrawiam ciepło i już wiosennie,
      Basia.

  2. krystyna pisze:

    No ! wyprobowane……pyszne ale jeden nie wystarczy !!!! d dzieki za przepis Basienko!!!!!

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam wiosennie Krysiu!

      Tak to prawda po jednym pulpeciku chce się zjeść następnego.

      Pozdrawiam, Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *