Pasztet z warzywa, które ma 86 cennych składników – zjesz plaster?

selerMusisz wiedzieć, że Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników.

Już wiesz, dziś zrobimy sobie pasztet z selera, który wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne.

To dzięki temu, że zawiera w sobie dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, a do tego jest zasobny w witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP oraz E. Powinien często gościć na Twoim talerzu.

Jakich korzyści doświadczysz jedząc korzeń selera?

1. Działa moczopędne.

2. Łagodzi dolegliwości związane z chorobami nerek oraz kamicą nerkową.

3. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

4. Pomaga usuwać wolne rodniki sprzyjające rozwojowi komórek rakowych.

5. Wspomaga odchudzanie.

6. Zapobiega zaparciom.

Sam widzisz warto jeść korzeń selera!

Właśnie dlatego…

Zaczynamy więc pasztetu z selera przyrządzanie!

Do wykonania pasztetu będzie Ci potrzeba:
(6 porcji)

  • 2 średnie selery
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko albo 1 czubata łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska do smaku
  • olej kokosowy do smażenia i wysmarowania blaszki

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • seler pokrój w małą kostkę, włóż do foremki i piecz przez 25 minut
  • cebulę i czosnek posiekaj i podduś na oleju kokosowym
  • upieczony seler zmiksuj w blenderze z kaszą jaglaną, cebulą i czosnkiem
  • dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
  • uzyskaną masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem kokosowym foremki
  • pasztet piecz przez 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 226 kcalpasztet-z-selera
Białko: 5 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 12 g
Błonnik: 6 g

Pamiętaj! Napar z nasion selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze i koi system nerwowy.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *