Ta pasta znakomicie działa na wzrok – zjesz trochę?

awokadoTo niesamowite!

Najnowsze badania wykazały, że w grupie osób, które jadły jedno awokado dziennie (0,5 mg luteiny) zaobserwowano 4-krotnie większy wzrost stężenia luteiny we krwi aniżeli odnotowano w badaniu nad suplementacją luteiny w ilości 12 mg na dobę.

Z czego to wynika?

Autorzy badania są zgodni co do tego, że tak dobrej biodostępności tego związku z awokado sprzyja obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają stężenia cholesterolu HDL. Tak się składa, że jedną z jego funkcji jest transportowanie luteiny w krwioobiegu.

Dlatego też: warto łączyć warzywa zielonolistne (szpinak, jarmuż, pietruszka) zasobne w luteinę, z tłuszczem roślinnym (olej, orzechy, awokado).

Co z tego wynika?

Otóż to, że te jedno awokado zjedzone każdego dnia znakomicie poprawia kondycję oczu oraz korzystnie wpływa na sprawność umysłową

Ale to jeszcze nie wszystko!

Poznaj inne zalety jedzenia awokado oraz zrób sobie zdrową pastę z tego owocu

Korzyści z jedzenia awokado:

  1. Obniża poziom cholesterolu.
  2. Reguluje ciśnienie krwi.
  3. Sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.
  4. Chroni przed nowotworami prostaty i piersi.
  5. Wspiera pracę wątroby (Ale nie tak dobrze jak Lignan Primvitalny bogaty w sylimarynę. Kliknij i dowiedz się więcej >>).
  6. Wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego.
  7. Chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Same korzyści prawda?

Zaczynamy pasty z awokado i ryby przyrządzanie!

Do wykonania pasty będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 1 wędzona makrela
  • 1 awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • szczypiorek – ok. 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie jest bajecznie proste

  • rybę oddziel od ości, przełóż do miseczki
  • awokado przekrój na pół, łyżeczką wydrąż miąższ, dodaj do ryby
  • wszystko rozgnieć widelcem
  • jajko posiekaj
  • szczypiorek drobno pokrój
  • wszystko dodaj do pasty i dokładnie wymieszaj
  • dopraw pieprzem i solą

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>pasta-z-awokado

Wartość kaloryczna 1 porcji: 120 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 2 g
Błonnik: 1 g

Pamiętaj! Jak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych, a Environmental Working Group (EWG) na swojej liście „czystej 15” (warzyw i owoców) zamieściła nieorganiczne awokado jako owoce, w których prawie nie wykrywa się pozostałości pestycydów.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *