Ta PASTA pomaga skutecznie obniżać cholesterol

shiitakeJedni uważają, że trzeba obniżać cholesterol, a inni, że nie?

Prawdą jest jednak, że cholesterol odkłada się latami w wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, utrudniając prawidłową pracę serca i prowadzi do zawału.

Właśnie dlatego…

Warto do diety wprowadzić produkty, które w naturalny sposób dbają o odpowiedni poziom cholesterolu.

Tak więc…

Jak myślisz warto jeść moją pastę czy nie?

Okazuje się, że warto… Dlaczego?

Ponieważ zawiera w sobie ona 3 składniki o terapeutycznych właściwościach. Jest to:

1. Czosnek, który jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL. To właśnie utlenianie LDL inicjuje powstawanie blaszek miażdżycowych, które zatykają tętnice.

Czosnek zawiera także związki siarkowe, które zmniejszają wytwarzanie cząsteczek transportujących zły cholesterol, przez co wzrasta odsetek dobrych cząsteczek HDL.

W czosnku znajduje się też ajoen – związek chemiczny hamujący działanie czynnika aktywującego płytki krwi. Ajoen przeciwdziała więc agregacji płytek krwi i formowaniu się zakrzepu, dlatego też obniża ryzyko zawału serca.

2. Grzyby Shiitake – chronią również przed wysokim stężeniem cholesterolu. Tę właściwość zawdzięczają erytadeninie – substancji, która stymuluje przekształcanie złego cholesterolu LDL w dobry, czyli w HDL. Erytadenina obniża także ogólny poziom lipidów (tłuszczów) we krwi.

3. Pestki słonecznika – są bogate w fitosterole, które obniżają stężenie cholesterolu. Fitosterole pomagają ograniczyć wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.

Już wiesz dlaczego warto do diety wprowadzić TĄ pastę z czosnku, grzybów shiitake i pestek słonecznika.

Zaczynamy więc Pasty z Grzybów Shiitake przyrządzanie!

Do wykonania pasty będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 250 g świeżych grzybów shiitake
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • kilka kropel sosu sojowego

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę
  • możesz dodać nieco więcej oliwy, jeśli uważasz, że pasta jest zbyt gęsta

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcja: 277 kcalpasta
Białko: 9 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 49 g
Błonnik: 8 g

Ta delikatna grzybowa pasta pasuje do krakersów i tostów. Można ją podawać również jako dip do warzyw. Ma niezwykle oryginalny i głęboki smak, któremu trudno się oprzeć… A co ważne TA pasta obniża cholesterol!

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Najwyższa pora przeprowadzić wiosenny detoks organizmu i odzyskać siły witalne. Te ziarenka Wam w tym pomogą. Kliknij TU>>

2 odpowiedzi na „Ta PASTA pomaga skutecznie obniżać cholesterol

  1. Klaudia pisze:

    A jak postępować z suszonymi grzybami?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Suszone grzyby proszę namoczyć – poczekać jak nasiąkną i zblendować.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *