Pasta, której jedzenie chroni przed nowotworami

marchewCzy wiesz o tym, że…?

Ze wszystkich stron świata napływają wyniki badań, że żywność i jej poszczególne składniki odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym.

Jak się okazuje – istnieje takie warzywo, które gotowane ma w sobie więcej związków antyrakowych niż jedzone na surowo.

Jakie to warzywo?

Oczywiście, że jest to nasza polska MARCHEW, którą jak podaje J. Carper – dla uzyskania największego działania zabezpieczającego przed chorobami nowotworowymi należy jeść gotowaną. Tak dobrze czytasz – gotowana marchew w tym względzie ma najlepsze działanie ochronne.

Wynika to z tego, że gotowanie wyzwala karoteny, które są uważane za składniki aktywne w ochronie przed atakami czynników rakotwórczych.

Co istotne – to właśnie gotowana marchew dostarcza nawet 5 razy więcej karotenu niż surowa.

W najnowszym badaniu przeprowadzonym przez dr R. Ziegler, epidemiolog z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem – wykazała, że najlepsze działanie antyrakowe mają produkty bogate w beta karoten takie jak:

  • marchew,
  • dynia,
  • słodkie ziemniaki,
  • kabaczki.

I … jak się okazuje – jedzenie jedynie pół miseczki tych warzyw kilka razy w tygodniu, zmniejsza o połowę zachorowanie na raka płuc, prostaty i nie tylko.

Jednak pamiętaj, aby marchew gotować w całości.

Dlaczego?

Krojenie marchewki przed gotowaniem – powoduje, że podczas obróbki termicznej wypłukuje się z niej więcej składników odżywczych. Jeśli więc ugotujemy ją w całości, zamkniemy w środku nie tylko jej smak ale i cenne składniki odżywcze, o które nam właśnie chodzi. – mówi dr Kirsten Brandt z Uniwersytetu w Newcastle.

To wręcz niesamowite, że nasz polska niepozorna marchew – jest tak cennym pokarmem. Pokarmem – który może nam pomóc utrzymywać dobre zdrowie.

Zaczynamy więc Pasty z Marchewki przyrządzanie!

Do wykonania pasty będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 5 sztuk dużej marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ostra mielona papryka
  • kurkuma
  • pieprz naturalny
  • sól morska
  • czarnuszka albo sezam

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • nie obrane marchewki ugotuj na miękko
  • nie obrany czosnek zapiecz w piekarniku
  • obierz marchewki i czosnek
  • wszystkie razem składniki zblenduj
  • pastę dopraw do smaku dodaj czarnuszkę albo sezam

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 75 kcalpasta-z-marchwi
Białko: 3 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany:11 g
Błonnik: 3 g

Pamiętaj! Marchewka to nie tylko warzywo antynowotworowe, to ona stanowi doskonały pokarm dla serca, ponieważ obniża cholesterol, a dodatkowo zapobiega zaparciom – warto więc ją wprowadzić do swojej codziennej diety.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

📣Ps. Osoby z całej Polski oczyszczają się tym oto sposobem! Robią tak: Wsypują ziarenka do szklanki → Mieszają → Wypijają → Ziarenka wypłukują z organizmu szkodliwe toksyny. Usuń toksyny i Ty >>>

5 odpowiedzi na „Pasta, której jedzenie chroni przed nowotworami

  1. Izabella pisze:

    Witam,
    ciekawy przepis,muszę go koniecznie wypróbować
    są tam też moje ulubione przyprawy,
    myślę,że będzie smaczne.
    Dziękuję za przepis,pozdrawiam.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Super! Cieszę się, że przepis podoba się Pani. Marchewka w tej wersji jest smaczna na ciepło jak i na zimno na kanapce.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

  2. Tadeusz pisze:

    lubię takie przepisy ,rajcują mnie warzywne i mało kaloryczne przepisy jak również brak glutenu i cukru. poadrawiam

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Super! Cieszę się, że podobają się dla Pana moje przepisy. Życzę udanego gotowania.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

  3. Lucyna pisze:

    Ciekawy przepis 👍Robie ja czesto jest bardzo smaczna 💪🏻👌😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *