Te orzechowe batony w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na miedź i mangan

Uwaga!zalety-orzechow-pecan

Aby Twój organizm prawidłowo działał musisz codziennie dostarczać dla niego
odpowiednich dawek mikro- oraz makroelementów.

A czy wiesz, że już 100 g orzechów pecan pokryje w całości Twoje dzienne zapotrzebowanie na miedź i mangan

Czyli na pierwiastki – które odpowiadają za tworzenie i prawidłowe działanie czerwonych krwinek, a także wzmacniają odporność organizmu i hamują
rozwój bakterii. Ale to nie wszystko!

Dlatego dziś zrobimy orzechowo-owsiane batony o 10 właściwościach z orzechami pecan.

Jednak zanim podam Ci przepis, dowiedz się dlaczego akurat te orzechy są takie zdrowe.

Mianowicie to one są bogate w przeciwutleniacze (fenole, hydrolizowalne garbniki, proantocyjanidy, flawonoidy i kwasy fenolowe). Są też dobrym źródłem witamin z grupy B (B9, B1, B2, B3, B5, B6). Zawierają też sporo cennych minerałów (magnez, miedź, potas, żelazo, fosfor, cynk).

Co ważne już 100 gramów orzechów pekan w całości wypełnia dzienne zapotrzebowanie na miedź i mangan.

Co da Ci jedzenie orzechów pecan?

1. Poprawiają funkcje mózgu.

2. Działają antynowotworowo.

3. Korzystnie wpływają na serce.

4. Oczyszczają jelita i organizm z toksyn – ponieważ zawierają błonnik, 10 g w 100 g (Aby zamówić najlepszy błonnik na polskim rynku, który w 100 g ma aż 73 g błonnika, chodź tutaj >>>).

5. Poprawiają profil lipidowy poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi.

6. Łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

7. Zapobiegają wystąpieniu choroby Parkinsona i Alzheimera.

8. Zmniejszają ból i sztywność stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów.

9. Łagodzą przewlekłe stany zapalne.

10. Korzystnie wpływają na płodność i sprawność seksualną.

Jak zrobić smaczne jedzenie z orzechami pecan?

Zaczynamy więc batonów przyrządzanie!

Do wykonania batonów będzie Ci potrzeba:
(12 batonów)

  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka sezamu
  • 1/3 szklanki maku
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka orzechów pecan
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 350 g miodu
  • masło do smarowania foremek

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • wszystkie składniki wymieszaj w misce
  • miód podgrzej i zalej nim składniki w misce
  • wszystko razem dobrze wymieszaj
  • masę przełóż do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem
  • całość włóż do lodówki
  • po schłodzeniu pokrój na 12 batonów

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 batona: 298 kcalbatony-z-orzechami-pecan
Białko: 7 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 35 g
Błonnik: 4 g

Dobra rada: Idzie wiosna – to właśnie jest najlepszy moment aby oczyścić się z toksyn i metabolitów.

Jak przeprowadzić detoks? To proste — wystarczy szklanka z wodą i ta naturalna mikstura oczyszczająca. Pij ją 2x dziennie. Jest dostępna w Polsce od 2007 roku i ma potwierdzoną skuteczność. Pełna instrukcja tutaj>>

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

4 odpowiedzi na „Te orzechowe batony w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na miedź i mangan

  1. Elżbieta Bilska pisze:

    Dziękuję za wszystkie przepisy – są tak przejrzyście opisane, że działają inspirująco.
    Odnośnie batonów – czy istnieje możliwość zamiany orzechów pecan na włoskie lub laskowe (akurat te posiadam) oraz wszystkie potrzebne składniki, oprócz pecan.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Dziękuję za komentarz.

      Cieszę się, że ceni sobie Pani moje przepisy.

      Oczywiście istnieje możliwość zamiany orzechów pecan na włoskie lub laskowe.

      Życzę miłego gotowania.

      Pozdrawiam,
      Basia.

      • Elżbieta Bilska pisze:

        Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Rejuvelac się robi. Cytrynowa zupa w planie, i marchew młoda z Włoch kupiona na marchewkowy tort, no i seler na pasztet też już jest – nie nadążam – najgorsze jest to, że nie dość iż zdrowe, to jeszcze smaczne… Jak tu nie pojadać między posiłkami? Kminkowa też zaliczona. Mam pytanie: czy istnieje jakiś fajny sposób wyszukiwania przepisów np. dla diabetyka – jestem nim, chodzi o to, w wyszukałce, co wpisywać, jako hasło? Dodatkowo wpadłam na pomysł, żeby zbierać i „zażywać” pestki z jabłek i cytryny – czy dobrym pomysłem jest skiełkowanie tych pestek? czy jednak w łupince dodawać do koktajli z blendera? Dziękuję z góry za cenne porady – miło pozdrawiam. Aaa i super kostka rosołowa w fantastycznej postaci – pasta też idzie w ruch i tak mało potrzeba na zdrowy garnek czegoś tam do zjedzenia. Superek.

        • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

          Witam serdecznie

          Wow! Cieszę się niezmiernie, że korzysta Pani z przepisów.

          Oczywiście, to bardzo dobry pomysł aby spożywać pestki. Może je Pani także skiełkować – wówczas dodatkowo zyskają one na wartości. Dla urozmaicenia diety warto jeść pestki jak i kiełki.

          Jeżeli chodzi o wyszukiwanie przepisów to jako hasła proszę wpisywać: menu diabetyka, przepisy dla diabetyka, obiad dla cukrzyka, śniadanie dla cukrzyka.
          Proszę kliknąć w poniższy link albo wpisać go wyszukiwarkę – znajduje się tam darmowa książka z przepisami dla diabetyka:

          http://cukrzyca.ippez.pl/cukrzyca2/wp-content/uploads/2017/08/ksiazka-kucharska_.pdf

          Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia oraz radości z gotowania,
          Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *