Zupa z botwinki na odtrucie organizmu

botwinkaKażdy z nas pragnie zdrowia. Nic nie liczy się w życiu, tak bardzo jak posiadanie dobrego zdrowia. Zastanawiałeś się kiedyś od czego ono właściwie zależy?

Wpływ na nie ma wiele nakładających się na siebie równocześnie czynników.

Bez wątpienia, aby być zdrowym należy w pierwszej kolejności jeść zdrowo oraz trochę się ruszać. Genetyka też co nieco wpływa na zdrowie, no ale na nią nie mamy wpływu. Myślisz, że to wszytko?

Powiem Ci, że ludzie długowieczni owszem jedzą zdrowo, ale przestrzegają też pewnej reguły… Jakiej?

No właśnie… Co takiego robią ludzie długowieczni?

Zawsze ale to zawsze jedzą jak najwięcej produktów sezonowych bogatych w przeciwutleniacze i błonnik. I to ich cały sekret. Prosty prawda!?

Mianowicie Ludzie Długowieczni dzięki tym produktom:

  • z dużą ilością przeciwutleniaczy chronią swój organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami. Bo jak wiadomo antyoksydanty wspomagają naprawę uszkodzonych przez wolne rodniki komórek, w tym odpornościowych, które bez takiej regeneracji źle funkcjonują,

Musisz jeszcze coś wiedzieć. Wiosna i lato to właśnie ten czas, kiedy mamy pod dostatkiem tych najzdrowszych produktów. Każde sezonowe warzywo lub owoc ma swój unikalny skład. Pełno w ich przeciwutleniaczy i błonnika, substancji które przyniosą Ci najlepszy zdrowotnie efekt.

Dziś będzie o BOTWINCE, czyli młodych listkach buraka ćwikłowego. Właśnie jest na nią sezon! Nic nie smakuje tak, jak zupa z botwinki pełna witamin, zwłaszcza A i C oraz żelaza i wapnia.

To Botwinka:

  • odtruje i oczyści Ci organizm,
  • odmłodzi Cię,
  • wyreguluje gruczoły łojowe i potowe przez co korzystnie wpłynie na Twoją skórę,
  • pobudzi Twój apetyt,
  • ukoi nerwy,
  • pomoże w problemach z wątrobą.

Bez wątpienia korzyści z jedzenia tych ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.

Zaczynamy więc zupy szykowanie i się odtruwanie!

Do wykonania zupy będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • pęczek botwinki
  • 1,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ buraka
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 50 g śmietany 12%
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • koperek

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • pokrojoną botwinkę ugotuj w dużej ilości wody, po ugotowaniu odlej ją aby pozbyć się kwasu szczawiowego
  • do garnka wlej 1,5 litra wody, włóż do niego ugotowaną botwinkę, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojonego w kostkę buraka, marchew i ziemniaka
  • do wywaru dodaj sok z cytryny
  • na sam koniec dopraw do smaku solą i pieprzem
  • odstaw z ognia i dodaj śmietany
  • zupę podawaj z jakiem i koperkiem

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji:zupa-z-botwinki
107 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik: 5 g

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznej zupy!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na Odtruwającą Zupę z Botwinki pełną przeciwutleniaczy i błonnika? Podaj przepis dalej!

PPS. Jednak wiosenna dieta to nie wszystko. Do tego wspaniałego działania botwinki potrzebujesz przede wszystkim oczyszczonego i zadbanego organizmu oraz zdrowej i zbilansowanej diety.

6 odpowiedzi na „Zupa z botwinki na odtrucie organizmu

  1. Leszek pisze:

    Opis przygotowania jest niejasny.
    Czy wodę po ugotowaniu pokrojonej botwinki (wywar) należy wykorzystać czy ją wylać do ścieku a 1.5 litra wody to woda świeża zimna i ponownie w niej zagotować ugotowaną wcześniej botwinkę , ziele angielskie, liście laurowe, pokrojonego w kostkę buraka, marchew i ziemniaka ?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Tak wodę z odgotowania botwinki należy wylać. A następnie do garnka wlać nowej wody i na niej gotować zupę. Takie postępowanie wynika z faktu, że choć botwinka jest bardzo zdrowa, zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który jak wiadomo niekorzystnie wpływa na ludzki organizm. Nie bez powodu do zupy warto dodać jajko i śmietanę, ponieważ zawarty w nich wapń również neutralizuje działanie tego kwasu.

      Pozdrawiam i życzę smacznej zupy,
      Basia.

  2. stasia pisze:

    Witam. Uwielbiam Te zupe
    . Jak tylko pojawiaja sie listki ta zupa nie wychodzi z mojego garnka. Nie wiedzialam tylko ze pierwsza woda jest tak szkodliwa. Dziekuje i mileco wieczoru.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie.

      Moja rodzina także uwielbia tą zupę. W sezonie bardzo częstą się ją delektujemy.

      Pozdrawiam i życzę smacznej zupy,
      Basia.

  3. Irena Cieplichiewicz pisze:

    Dziekuje za przepis na botwinke ktora bardzo lubie, ale nie wiedzialam ze pierwsza wode po ugotowaniu botwiny wylewamy—–dopiero w drugiej gotujemy wspaniala zupe botwinowa —poprobuje.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Dziękuję za komentarz. Tak to prawda warto unikać zbytniej ilości szczawianów, które znajdują się w botwince.

      Pozdrawiam i życzę smacznej zupy,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *