Nareszcie zjesz! Naleśniki z bananami bez glutenu!

glutenJak Ci mijają kolejne zimowe dni? Jakże ładnie wygląda ten zimowy świat. Taki biały i kołderką puszystą cały okryty. Torcik na Dzień Babci i Dziadka udał Ci się? Jak smakował? Po wpisach na blogu domyślam się, że był bajecznie pyszny. Dziękuję za wpisy i komentarze – bardzo je lubię, to one motywują mnie do wyszukiwania i testowania coraz to zdrowszych dań. Gdyż jak zawsze piszę – nasze zdrowie znajduje się na naszych talerzach. Zachęcam więc szczerze do dzielenia się z nami swoimi zdrowymi przepisami – na pewno będziemy je razem gotować, przyrządzać i się nimi delektować…

Dziś powiem Ci jak zrobić bardzo zdrowe, bo bez glutenu naleśniki z bananami. Kieruję ten przepis szczególnie do osób cierpiących na celiakię, uczulonych oraz nadwrażliwych na białko zawarte w pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu, a także tych wszystkich, którzy tak jak ja lubią eksperymentować w kuchni!

Zainteresowany?

Zanim jednak podam Ci mój przepis, zastanówmy się czym jest gluten i czemu jest taki szkodliwy…

Ach ten gluten! Jest jednym z najczęstszych alergenów. Wiesz? Aż 10–25% osób z alergią na pokarm ma objawy uczulenia właśnie na to białko. Muszę Cię ucieszyć nasz produkt, który codziennie pijesz – tak, tak piszę o tych ziarenkach, zawiera naturalne surowce wolne od glutenu. Zioła nasze są naturalnie i bezglutenowe, czyli co ważne, mogą je stosować także osoby cierpiące na celiakię, uczulone, nadwrażliwe na gluten oraz Ci wszyscy, którzy pragną wyśmienitego zdrowia.

Ale wracajmy do tematu. Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach zbóż. O ile dla osoby nie uczulonej na niego oraz nie cierpiącej na celiakię – jego spożywanie jest dozwolone – to osoby z nietolerancją na gluten nie mogą go spożywać. Muszą więc zastąpić go czymś innym, w pełni wartościowym i zdrowym. Tym co im nie zaszkodzi i nie doprowadzi do cierpienia. Jak podają dietetycy, w prawidłowej diecie bezglutenowej zamiast pszenicy, jęczmienia czy żyta trzeba wprowadzić kukurydzę, ryż, różne gatunki kasz, które nie powstają ze zbóż zawierających gluten. Taką właśnie kaszą jest KASZA JAGLANA.

Czemu akurat piszę o kaszy jaglanej?

Otóż dlatego, że z niej zrobimy dziś naleśniki. To one są w sam raz dla osób, które muszą szukać mądrych zamienników pszenicy. Ta niepozorna i niestety zapomniana kasza jaglana, okazuje się, że jest niezwykle zdrowa. Dlaczego tak piszę?

Bo kasza jaglana jest doskonała dla osób stosujących dietę lekkostrawną i bezglutenową. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też krzemionkę, która korzystnie wpłynie na Twoje stawy. To dzięki niej Twoja skóra nabierze zdrowego wyglądu, a włosy i paznokcie staną się mocne. Jeżeli dużo pracujesz umysłowo – powinieneś jeść właśnie kaszę jaglaną, która zawiera dużo witaminy E i lecytyny, korzystnie wpływającej na pamięć i koncentrację. Prócz tego omawiana kasza ma w sobie witaminy z grupy B oraz żelazo i miedź.

… ot i cała nasza kasza jaglana… jest pełna zdrowia i wartościowych składników odżywczych. Już za chwilę znajdzie się na Twoim talerzu. W nietypowej wersji – bo w naleśnikach z bananami!

Zaczynamy naleśników przyrządzanie i o organizm swój dbanie!

Do wykonania bezglutenowych naleśników z bananami będziesz potrzebował:
(ok. 12 sztuk)
• 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 10 łyżek mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• 2 szklanki mleka
• 1 łyżeczka miodu
• szczypta soli
• 250 g sera białego
• 3 banany
• olej kokosowy do smażenia
• 5 kostek czekolady gorzkiej bezglutenowej

Przygotowanie bezglutenowych naleśników jest bajecznie proste:
• kaszę jaglaną, mąkę, jajka, mleko, miód, sól połącz ze sobą w dużej misce i zmiksuj na gładka masę za pomocą blendera
• naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor
• ser i banany rozgnieć widelcem oraz wymieszaj razem
• gotowe naleśniki smaruj masą serowo-bananową, zawijaj w rulony i dekoruj czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

naleśnikiWartość kaloryczna 1 naleśnika z nadzieniem:
229 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik: 1 g

Naleśniczki masz już gotowe? Mojej rodzinie najlepiej smakują na gorąco. Tobie jak przypadły do gustu? Najważniejsze, że stanowią one kwintesencję zdrowia. Co ważne nie uczulają, dzięki czemu nawet osoby z problemami alergii pokarmowej na gluten mogą się nimi delektować.

Podsumowując: jeżeli tylko będziesz wybierał zdrową żywność, to nawet ze słodkich naleśników nie musisz rezygnować. Naleśniki bez glutenu są w sam raz dla Ciebie, bo są dla ludzi dbających o swoje zdrowie, a Ty z całą pewnością do nich należysz. To dzięki nim korzystnie wpłyniesz na swoje stawy, poprawisz wygląd skóry, włosów, paznokci oraz poprawisz swoją pamięć i koncentrację. To wszystko dzięki niepozornej kaszy jaglanej.

Smacznego bezglutenowego naleśnika z bananami!
-Basia Gawryluk-

***********************************************

Dowiedz się więcej jak uwolnić się od zaprać w 7 dni>>

 

4 odpowiedzi na „Nareszcie zjesz! Naleśniki z bananami bez glutenu!

  1. szamanka pisze:

    Basiu… jak Ty ro robisz , jak wymyślasz te przepisy. Już mnie skręcało z ochoty na coś słodkiego, katowałam się wyrzekając się słodkości, a tu proszę – dar niebios – naleśniki, słodkie , pyszne … rewelacja . Dziękuję

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i cieszę się, że przypadły Pani do gustu moje dania. Pozdrawiam i życzę miłego gotowania.

  2. Halina pisze:

    Dodałabym jeszcze, że kasza jaglana przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia odchudzanie, w dodatku działa odtruwająco na organizm. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *