To wręcz niesamowite, że istnieje takie śniadanie, które na długo dostarczy Ci energii…
Tuż po jego zjedzeniu – szybko odzyskasz witalność i nie będziesz nawet potrzebował kawy, aby się obudzić…
Jakie to śniadanie – ma w sobie tą moc?
Otóż takie, które zawiera w sobie migdały, sok z pomarańczy, ananasa i kaszę kuskus.
Czemu akurat takie połączenie? Ponieważ:
Migdały mają dużo witaminy B2, witaminy E, potasu, i błonnika, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Z kolei
Kasza Kuskus jest dobrym źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, manganu, cynku i witaminy z grupy B. Ta kasz jest też bogata w białko i jest lekkostrawna.
Jakie więc są…
Korzyści z jedzenia migdałowego śniadania?
Są następujące:
1. Na długo dodaje energii.
2. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
3. Obniża poziom cholesterolu.
4. Zwalcza wolne rodniki.
5. Zapobiegają tyciu.
6. Na długo syci.
7. Łagodzi stres i koi nerwy.
Właśnie dlatego…
Zaczynamy migdałowego śniadania przyrządzanie!
Do wykonania dania będzie Ci potrzeba:
(1 porcja)
- 3 pomarańcze
- ¼ ananasa
- 30 g migdałów namoczonych na noc
- 1 łyżka zalanej wrzątkiem kaszy kuskus
Przygotowanie jest bajecznie proste:
- z pomarańczy wyciśnij sok
- ananasa pokrój w kostkę
- wszystkie składniki (sok z pomarańczy, ananasa, namoczone migdały, kaszę kuskus) zmiksuj do uzyskania jednolitego płynu
- wypij natychmiast po zmiksowaniu
Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>
Wartość kaloryczna 1 porcji: 486 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 13 g
Pamiętaj! Ajurweda migdały nazywa rasajanami, ponieważ to one dostarczają energii, witalności i przedłużają młodość
Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~
Ps. „Ludzie chorują z powodu toksyn — chemicznych substancji i metali ciężkich, które zanieczyszczają cały organizm” Denis Burkitt — wybitny chirurg brytyjski – Odkryj sposób na detoks >> Kliknij i sprawdź jak pozbyć się toksyn <<
Wszystko ok, ale sok z 3 pomarańczy – zabóca ilość cukru. Zdecydowanie nie polecam!
Witam
Cukier cukrowi nie jest równy. Ja wybieram ten z owoców… jest o niebo zdrowszy od białego cukru…
Owszem pomarańcze zawierają cukry i spożycie ich podnosi poziom glukozy we krwi, mimo to są one źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je spożywać. Co istotne pomarańcze mają średni indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez diabetyków, jednak w ograniczonych ilościach. Należy pamiętać, aby ze względu na występowanie cukrów prostych w owocach, nie spożywać ich w godzinach wieczornych.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia