Jak zrobić marchwiowy tort z cytryną bez cukru?

cytrynaUwaga!

Czy na pewno znasz zalety cytryny i nadal jej nie jadasz? Nie pijesz z niej soku? I nie stosujesz na dolegliwości skórne?

To dzięki temu, że cytryna jest…

Bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B, E, C, potas, magnez, sód i żelazo oraz terpeny – ma całą masę właściwości zdrowotnych.

Warto wprowadzić ten egzotyczny owoc do swojej zdrowej diety!

Poznaj korzyści z jedzenia cytryny!

Oto 8 korzyści, to ona:

1. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego.

2. Poprawia trawienie.

3. Działa przeciwnowotworowo.

4. Chroni przed reumatoidalnym zapalaniem stawów.

5. Wspomaga odchudzanie.

6. Działa antyseptycznie.

7. Usuwa toksyny z organizmu.

8. Działa moczopędnie.

Niezłe korzyści – prawda?

A teraz posłuchaj tego…

Chcesz wspomóc swoje odchudzanie?

Pomoże Ci w tym cytryna, która jest bogata w całą masę substancji spalających tłuszcz i oczyszczających organizm. Uznaje się nawet, że każda dieta odchudzająca powinna się zawsze rozpoczynać od oczyszczenia organizmu z toksyn.

Jak zrobić napój wspomagający odchudzanie?

1. Gorącą wodą (1 szklanka) zalej kawałek startego na tarce imbiru i 2 listki mięty.

2. Odczekaj jak woda ostygnie.

3. Do napoju dodaj sok z 1 cytryny i 1/2 łyżki miodu.

4. Wszystko dobrze wymieszaj.

5. Napój przecedź przez sitko.

A teraz pij co ranek musisz pij napój cytrynowy, który podkręci Twój metabolizm.

Wiesz już wszystko co powinieneś o cytrynie…

Zaczynamy więc tortu marchwiowo – cytrynowego przyrządzanie!

Do wykonania tortu będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 350 g marchwi
  • 125 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • 1 pomarańcza
  • 2 całe jajka
  • 1/2 opakowania drożdży
  • sól
  • skórka z cytryny

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • marchew zatrzyj na tarce
  • do miski wlej rozpuszczone w kąpieli wodnej masło, ksylitol, mąkę, sól, drożdże, sok pomarańczowy i startą marchew
  • zetrzyj na drobnej tarce skórkę z połowy cytryny i dodaj do masy
  • całość dobrze wymieszaj i przełóż do okrągłej formy (średniej wielkości)
  • piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut

ciasto-z-marchewki

Wartość kaloryczna 1 porcji: 483 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 29 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 6 g

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

4 odpowiedzi na „Jak zrobić marchwiowy tort z cytryną bez cukru?

  1. ZW pisze:

    tylko po co te jajka?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam

      Jeżeli Pan/i woli proszę ich nie dodawać. Jednak proszę zauważyć, że jajka do wypieków dodajemy w celu pulchności i lepszego sklejenia ciasta.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

  2. Zbigniew pisze:

    Nie ma mozliwosci wykonania wydruku przepisu, bo pokazuje sie biala strona.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam

      Dziękuję za informację. Już powinien móc Pan wydrukować.

      Pozdrawiam,
      Basia.

Odpowiedz na „ZbigniewAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *