Oto najzdrowsze lody miętowo-czekoladowe

Lody Truskawkowe, Truskawki, ŚwieżyDopada Cię czasami stres?

To właśnie jest zmora ponad połowy społeczeństwa. Chcesz wiedzieć JAK słodko wprowadzić się w błogi nastrój relaksu, a do tego znakomicie zjeść coś zdrowego i pysznego?

Bardzo proszę…

Moje miętowo-czekoladowe lody nie dość, że pysznie smakują to jeszcze zapewnią Ci dobry humor i znakomicie Cię odstresują…

Wreszcie poczujesz się… wypoczęty, pełen energii i gotowy na cały dzień pracy.

Mięta i czekolada to dwa składniki, które od lat stosowane są przez nasze babcie jako środek uspokajający, zwalczający stres i zapewniający dobry i spokojny sen.

Dlaczego?

Ponieważ są one bogate w całą masę odżywczych substancji. Otóż czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Dzięki nim czekolada ma liczne właściwości i wartości odżywcze.

Czemu akurat moje lody są zdrowe?

Oto 6 powodów wyższości moich lodów nad sklepowymi.

1. Lody z czekolady i mięty wykonane w domu to bogactwo witamin i mikroelementów, które zadbają o Twoje zdrowie.

2. Nie zawierają ani grama chemii.

3. Zawierają żelazo, które jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie

4. Są bogate w magnez, który Cię wyciszy i ukoi nerwy.

5. Zawierają fenylotylaminę, która powoduje poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i uczucia od łagodnej szczęśliwości po euforię,

6. Zawierają flawonoidy, które hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają odporność na infekcje, pilnują, by płytki krwi nie zlepiały się ze sobą.

Wiesz już dlaczego powinieneś sam sobie zrobić lody, a nie kupować je w sklepie. A teraz…

Jak masz przygotować lody?
Zaczynamy lodów przyrządzanie!

Do wykonania lodów będzie Ci potrzeba:
(6 porcji)

  • 1 szklanka liści mięty
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • liście mięty drobniutko posiekać i wymieszać z połową ksylitolu
  • oddziel żółtka od białek
  • roztop połowę czekolady w kąpieli wodnej, a drugą połowę zetrzyj na tarce
  • do roztopionej czekolady dodaj żółtka i ubij masę na krem
  • masę ubijaj aż do ostygnięcia
  • śmietankę ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z miętą, a potem bardzo ostrożnie połącz ją z kremem czekoladowo-jajecznym
  • powstałą masę wstaw do zamrażalnika, a gdy brzegi zaczną się ścinać, ponownie ubij masę przez 2-3 minuty
  • jeszcze raz wstaw masę do zamrażalnika
  • czynność tę po¬wtórz jeszcze dwa razy
  • białka ubij na sztywną pianę
  • pod koniec ubijania dodać pozostały ksylitol i ostrożnie połącz pianę z lodami
  • dodaj startą czekoladę, całość wymieszaj i zamroź

Gotowe lody podawać udekorowane listkami mięty i wiórkami z czekolady.

Lody masz już gotowe?

To smacznego Ci życzę…

Wartość kaloryczna 1 porcji: 401 kcalLód, Lody, Lody Mleczne, Wafel
Białko: 4 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 57 g

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Zadbaj o wątrobę już dziś! Aby zamówić najlepszy ostropest na polskim rynku, o najwyższej dawce sylimaryny, chodź tutaj >>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *