Niestety prawdą jest, że żyjący przed wiekami wielcy lekarze – Hipokrates, Awicenna, Paracelsus
– pomimo tego, że nie mieli dostępu do dzisiejszych chemicznych leków – niektóre schorzenia leczyli o wiele skuteczniej niż współczesna medycyna…
Okazuje się, że ich naturalne metody i zdrowe pokarmy miały niezwykłą leczniczą moc – moc skutecznego leczenia kandydozy.
Wreszcie i Ty…
Dowiedz się…
Jakie pokarmy wspomagają leczenie kandydozy
Jak podaje Marek Zaręba w książce „Leczenie dietą. Wygraj z Candidią!”, są to następujące produkty:
1. Owoce: awokado, owoc granatu, cytryny i limonki, grejpfrut.
2. Warzywa: kapusty, sałaty, ogórki, por (nie surowy), brukselka, szparagi, brokuły, kalafior, seler korzeniowy i naciowy, pietruszka (korzeń i nać), jarmuż, bakłażan, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, cebula, czosnek, cukinia, kabaczek, fasolka szparagowa żółta i zielona, fasolka adzuki, oliwki (sporadycznie), papryka, pomidory, kalarepa.
3. Mięso (nie mrożone!): indyk, kurczak, kaczka, dziczyzna, wołowina, jagnięcina.
4. Ryby (nie mrożone!): dorsz, łosoś, szczupak, okoń, pstrąg, karp.
5. Orzechy i pestki (uprażone przed zjedzeniem): pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia, sezam biały i czarny, migdały, kokos, orzechy laskowe, orzechy włoskie.
6. Oleje (nierafinowane): kokosowy, sezamowy, oliwa z oliwek, rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z ostropestu, z czarnuszki, z oregano, z awokado, gęsi smalec (sporadycznie).
7. Ocet: jabłkowy.
8. Herbaty i napary: pokrzywa, melisa, lipa, koper włoski, czystek, szałwia, suszona malina (sporadycznie), napar z lapacho, kawa gotowana w garnku (w bardzo ograniczonych ilościach), kawa z cykorii.
9. Soki warzywne: seler, pietruszka, szpinak, jarmuż (nie więcej niż 250 ml dziennie).
10. Napoje: woda alkaliczna, woda z cytryną, woda źródlana, woda mineralna.
11. Mleko roślinne (bez cukru): migdałowe, jaglane, z komosy ryżowej, ryżowe.
12. Kasze.
Jeżeli chcecie skutecznie wyleczyć kandydozę, musicie o tych pokarmach stanowczo pamiętać.
Wtedy szybko się przekonacie, że dieta ma zasadniczy związek z leczeniem kandydozy.
Ponieważ bez odpowiedniej – diety – nawet najlepsze leki nie zadziałają lub
pomogą na krótko, a choroba będzie powracać.
Dlatego dziś zrobimy antygrzybiczne danie, które robi się dosłownie w 10 minut.
Pamiętaj, że w leczeniu kandydozy warto jak najczęściej spożywać kaszę jaglaną połączoną z pesto. Taka kombinacja ma działanie odkwaszające, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Jak zrobić smaczną kaszę z pesto?
Zaczynamy więc dania antygrzybicznego przyrządzanie!
Do wykonania dania będzie Ci potrzeba:
(2 porcje)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 granat
- 2 orzechy włoskie
- bazylia
- oliwa z oliwek
Pesto: - 2 szklanki natki pietruszki
- l łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek ze słonecznika
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- 4 migdały
- odrobina wody mineralnej
Przygotowanie jest bajecznie proste:
- wszystkie składniki pesto zmiksuj i dopraw do smaku
- kaszę jaglaną wymieszaj z pesto i wyłóż do miseczki
- danie udekoruj granatem, orzechami włoskimi i bazylią, skrop oliwą z oliwek
Wartość kaloryczna 1 porcji: 367 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 38 g
Błonnik: 8 g
Dobra rada: Poznaj ten jeden składnik diety, który działa jak prebiotyk, przywraca prawidłową mikroflorę w układzie pokarmowym i wydalniczym.
(Aby zamówić najlepszy polskim rynku „składnik diety” o działaniu prebiotycznym, chodź tutaj >>).
Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~
Pani Basiu, upiekłam wg Pani przepisu tort marchwiowo-cytrynowy. Wyszedł dość rzadki, dopiero po ostudzeniu stężał nieco. Tak musi być? Liczyłam na pulchne, zwarte ciasto. Co Pani na to?
Serdeczności od stałej czytelniczki i korzystającej z Pani przepisów.
Witam serdecznie
Do przepisu wkradł się błąd, powinno być około 2,5 szklanki mąki, a ciasto po wymieszaniu powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Co ważne wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Pozdrawiam,
Basia.