Danie, które pomaga w leczeniu kandydozy

kaszaNiestety prawdą jest, że żyjący przed wiekami wielcy lekarze – Hipokrates, Awicenna, Paracelsus

– pomimo tego, że nie mieli dostępu do dzisiejszych chemicznych leków – niektóre schorzenia leczyli o wiele skuteczniej niż współczesna medycyna

Okazuje się, że ich naturalne metody i zdrowe pokarmy miały niezwykłą leczniczą moc – moc skutecznego leczenia kandydozy.

Wreszcie i Ty…

Dowiedz się…

Jakie pokarmy wspomagają leczenie kandydozy

Jak podaje Marek Zaręba w książce „Leczenie dietą. Wygraj z Candidią!”, są to następujące produkty:

1. Owoce: awokado, owoc granatu, cytryny i limonki, grejpfrut.

2. Warzywa: kapusty, sałaty, ogórki, por (nie surowy), brukselka, szparagi, brokuły, kalafior, seler korzeniowy i naciowy, pietruszka (korzeń i nać), jarmuż, bakłażan, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, cebula, czosnek, cukinia, kabaczek, fasolka szparagowa żółta i zielona, fasolka adzuki, oliwki (sporadycznie), papryka, pomidory, kalarepa.

3. Mięso (nie mrożone!): indyk, kurczak, kaczka, dziczyzna, wołowina, jagnięcina.

4. Ryby (nie mrożone!): dorsz, łosoś, szczupak, okoń, pstrąg, karp.

5. Orzechy i pestki (uprażone przed zjedzeniem): pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, nasiona chia, sezam biały i czarny, migdały, kokos, orzechy laskowe, orzechy włoskie.

6. Oleje (nierafinowane): kokosowy, sezamowy, oliwa z oliwek, rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z ostropestu, z czarnuszki, z oregano, z awokado, gęsi smalec (sporadycznie).

7. Ocet: jabłkowy.

8. Herbaty i napary: pokrzywa, melisa, lipa, koper włoski, czystek, szałwia, suszona malina (sporadycznie), napar z lapacho, kawa gotowana w garnku (w bardzo ograniczonych ilościach), kawa z cykorii.

9. Soki warzywne: seler, pietruszka, szpinak, jarmuż (nie więcej niż 250 ml dziennie).

10. Napoje: woda alkaliczna, woda z cytryną, woda źródlana, woda mineralna.

11. Mleko roślinne (bez cukru): migdałowe, jaglane, z komosy ryżowej, ryżowe.

12. Kasze.

Jeżeli chcecie skutecznie wyleczyć kandydozę, musicie o tych pokarmach stanowczo pamiętać.

Wtedy szybko się przekonacie, że dieta ma zasadniczy związek z leczeniem kandydozy.

Ponieważ bez odpowiedniej – diety – nawet najlepsze leki nie zadziałają lub
pomogą na krótko, a choroba będzie powracać.

Dlatego dziś zrobimy antygrzybiczne danie, które robi się dosłownie w 10 minut.

Pamiętaj, że w leczeniu kandydozy warto jak najczęściej spożywać kaszę jaglaną połączoną z pesto. Taka kombinacja ma działanie odkwaszające, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Jak zrobić smaczną kaszę z pesto?

Zaczynamy więc dania antygrzybicznego przyrządzanie!

Do wykonania dania będzie Ci potrzeba:
(2 porcje)

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 granat
  • 2 orzechy włoskie
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
    Pesto:
  • 2 szklanki natki pietruszki
  • l łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek ze słonecznika
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • 4 migdały
  • odrobina wody mineralnej

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • wszystkie składniki pesto zmiksuj i dopraw do smaku
  • kaszę jaglaną wymieszaj z pesto i wyłóż do miseczki
  • danie udekoruj granatem, orzechami włoskimi i bazylią, skrop oliwą z oliwek

Wartość kaloryczna 1 porcji: 367 kcalkasza-z-pesto
Białko: 12 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 38 g
Błonnik: 8 g

Dobra rada: Poznaj ten jeden składnik diety, który działa jak prebiotyk, przywraca prawidłową mikroflorę w układzie pokarmowym i wydalniczym.

(Aby zamówić najlepszy polskim rynku „składnik diety” o działaniu prebiotycznym, chodź tutaj >>).

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

2 odpowiedzi na „Danie, które pomaga w leczeniu kandydozy

  1. Anna Skrzypek pisze:

    Pani Basiu, upiekłam wg Pani przepisu tort marchwiowo-cytrynowy. Wyszedł dość rzadki, dopiero po ostudzeniu stężał nieco. Tak musi być? Liczyłam na pulchne, zwarte ciasto. Co Pani na to?
    Serdeczności od stałej czytelniczki i korzystającej z Pani przepisów.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Do przepisu wkradł się błąd, powinno być około 2,5 szklanki mąki, a ciasto po wymieszaniu powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Co ważne wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.

      Pozdrawiam,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *