Tan keks zawiera w sobie aż 5 bardzo zdrowych produktów

warzywaJak jeść warzywa kiedy się ich nie lubi?

Bardzo prosto. Oto chodzi aby je tak przyrządzić aby wyśmienicie smakowały…

Dlaczego warzywa są takie ważne w diecie?

Ponieważ stanowią źródło witamin, błonnika oraz składników mineralnych.

Co ważne!

Jeżeli nie jesz warzyw, wówczas nie przyjmujesz zbyt wielu wartościowych składników. Jeżeli chcesz się odchudzać – absolutnie musisz jeść warzywa i zieleninę, są one podstawą każdego odchudzania.

Dlatego dziś zrobimy keks warzywny, który zawiera całą masę pro zdrowotnych składników. Ale zanim poznasz przepis – dowiedz się jakie zalety niesie za sobą jedzenie warzyw i zieleniny.

Co da Ci jedzenie warzyw i zieleniny?

1. Pomagają zmniejszać ryzyko udaru oraz innych chorób sercowo-naczyniowych.

2. Zmniejszają ryzyko zachowania na cukrzycę typu II.

3. Chronią przed niektórymi nowotworami (jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu).

4. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nadciśnienia.

5. Zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych.

6. Wspomagają odchudzanie.

7. Oczyszczają jelita i organizm z toksyn – ponieważ zawierają błonnik 10 g w 100 g (Aby zamówić najlepszy błonnik na polskim rynku, który w 100 g ma aż 73 g błonnika, chodź tutaj >>).

8. Łagodzą przewlekłe stany zapalne.

Jak zrobić smaczny keks warzywny?

Zaczynamy więc keksu przyrządzanie!

Do wykonania keksu będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 25 dag szpinaku
  • 25 g rukoli
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • estragon
  • trybula
  • pieprz ziołowy
  • sól morska

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • warzywa oczyść i obierz
  • każde warzywo ugotuj oddzielnie i zmiksuj oddzielnie
  • do każdego warzywa dodaj płatki owsiane, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i olej
  • każdą masę dopraw do smaku
  • do marchewki dodaj estragon, do selera i pietruszki trybulę, do szpinaku i rukoli pieprz ziołowy
  • podłużną formę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
  • kolejno wykładaj masę selerowo-pietruszkową, marchewkową, a na końcu spinakowo – rukolową
  • keks piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Wartość kaloryczna 1 porcji: 146 kcalpasztet-z-warzyw
Białko: 4 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik: 8 g

Pamiętaj!  Wiosna – to właśnie jest najlepszy moment aby oczyścić się z toksyn i metabolitów i poczuć się o wiele lepiej. Aby pozbyć się bólów głowy,zmęczenia i toksyn.

Jak przeprowadzić detoks? To proste — wystarczy szklanka z wodą i ta naturalna mikstura oczyszczająca. Pij ją 2x dziennie. Jest dostępna w Polsce od 2007 roku i ma potwierdzoną skuteczność. Pełna instrukcja tutaj>>

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *