Jak zrobić zupę razową z kminkiem o 9 właściwościach zdrowotnych

kminekPewnie zastanawiasz się, czy ta zupa jest zdrowa? Powiem Ci, że każda zupa jest zdrowa!

Zaś ta – dzięki razowemu chlebowi oraz kminkowi jest jeszcze zdrowsza.

Dlaczego?
Ponieważ kminek ogólnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, czyli poprawia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

Ale to nie wszystko…

Musisz wiedzieć, że KMINEK, który kiedyś był nawet uważany za czarodziejskie ziele chroniące przed wszelkim złem tego świata. Obecnie dzięki temu, że zwiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, żywice, woski, cukry, białka, tłuszcze, kwasy organiczne i składniki mineralne – znakomicie działa na niestrawność i nie tylko.

Poznaj korzyści z jedzenia kminku!

Oto 9 korzyści, to on:

1. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego.

2. Poprawia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

3. Niweluje skurcze jelit i przywraca ich prawidłową pracę.

4. Leczy wzdęcia, gazy i bóle brzucha.

5. Pomaga przy zaparciach.

6. Wspomaga pracę wątroby, albowiem zwiększa wydzielanie i przepływ żółci.

7. Jest nieocenionym środkiem moczopędnym.

8. Działa przeciwbólowo.

9. Wykazuje działanie mlekopędne.

Jak zrobić smaczne i zdrowe jedzenie z kminkiem?

Zaczynamy więc zupy przyrządzanie!

Do wykonania zupy będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 1 l wody
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 160 g mięsa z kury
  • 1 cebula
  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 200 g razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz naturalny
  • sól himalajska
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 g sera ementaler

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mięso z kury i ugotuj,
  • gdy mięso się ugotuje wyjmij je z garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim
  • cebulę zeszklij na oleju i włóż do wywaru
  • do garnka wsyp kminek i pokruszony chleb, ugotuj (mieszaj w czasie gotowania, aby zupa zbytnio nie zgęstniała)
  • po ugotowaniu zupę zblenduj
  • dodaj rozgnieciony czosnek i dopraw solą oraz pieprzem
  • zupę na talerzu podawaj posypaną natką pietruszki i startym serem

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>zupa-razowa-z-kminkiem

Wartość kaloryczna 1 porcji: 222 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 5 g

Pamiętaj! Dzięki zupie razowej z kminkiem, nie tylko przestaniesz bekać, cierpieć z powodu uczucia pełności i ucisku w nadbrzuszu, ale także pozbędziesz się wzdęć i gazów!

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *