Jak zrobić zdrową mielonkę?

puszkaMielonka z konserwy, słoika kojarzy się nam najczęściej z mięsem niewiadomego pochodzenia, górą konwentów i tym podobnych szkodliwych związków…

Za to ja proponuję Ci do zrobienia super zdrową mielonkę, która zachwyci Cię
smakiem…

Już nigdy nie tkniesz tej sklepowej mielonki…

Jak zrobić zdrową mielonkę?

Ale zanim o tym, to najpierw musisz wiedzieć dlaczego bezwzględnie nie powinieneś jeść mielonek ze sklepu.

Ponieważ to one:

1. Mają w sobie bardzo mało mięsa. Zdarzają się mielonki gdzie jest jedynie 20% mięsa. Reszta to

– odpady,
– tłuszcze,
– ulepszacze,
– wypełniacze.

2. Składają się z MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie (na które składają się m.in. kości, skóra i tłuszcz).

3. Niektóre mielonki mogą zawierać dodatek Bisfenolu A i ftalany, czyli niebezpieczny hormon oraz substancje chemiczne.

4. Mają całą masę konserwantów.

5. Są niezwykle zasobne w „E”.

Już wiesz, że sklepowa mielonka powinna nie gościć w Twoim menu.

Zaczynamy więc zdrowej mielonki przyrządzanie!

Do wykonania mielonki będzie Ci potrzeba:
(10 słoików)

  • 5 kg łopatki wieprzowej
  • 95 g soli himalajskiej
  • 10 g pieprzu ziołowego
  • 10 g pieprzu naturalnego
  • 45 g (1 główka) czosnku
  • 60 g (2 paczki) gorczycy żółtej

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • łopatkę przekręć przez grube sito
  • dobrze wymieszaj mięso z przyprawami i posiekanym czosnkiem
  • mięsem wypełniaj słoiki, zostawiając 3 cm odstęp od pokrywki
  • zapiekaj w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>mielonka-wlasnej-roboty

Wartość kaloryczna 100 gram: 160 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 0 g
Błonnik: 0 g

Zrobisz mielonkę! Koniecznie napisz mi czy Ci smakowała…

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Jak mieć w 100 % zdrową wątrobę? Kliknij i sprawdź co powinieneś jeść codziennie >> dla zdrowia wątroby i woreczka żółciowego.

2 odpowiedzi na „Jak zrobić zdrową mielonkę?

  1. Teresa pisze:

    Ja nie tylko mielonkę robię ale też inne wędliny tyle tylko,że w urządzeniu zwanym szynkowarem.Są mega smaczne i bez tej ilości polepszaczy.Pozdrawiam

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Super! Cieszę się niezmiernie, że dba Pani o to co Pani je. Bo przecież nasze zdrowie zależy od tego co jemy.

      Pozdrawiam,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *