Jak zrobić zdrową kostkę rosołową?

Jak często do zupy dodajesz kostki rosołowe?kostka-rosolowa

Czy na pewno znasz ich skład?

Jak go poznasz z całą pewnością zaprzestaniesz ich stosowania. Dlaczego?

Ponieważ… O zgrozo, cóż tam jest?!

Siedzi w niej sól, cukier, tłuszcz palmowy, maltodekstryna, aromaty z glutenem, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), no i oczywiście słynny wzmacniacz smaku wynaleziony przez mądrych Japończyków czyli glutaminian sodowy.

Są też przyprawy, bo przecież to kostka warzywna, więc powinno być ich tam całe mnóstwo. Jest tam ziele angielskie – 0,8%, liść laurowy – 0,7%, liść pietruszki – 0,4%, marchew – 0,2% i nie wiadomo ile pieprzu czarnego i kurkumy.

Jest w niej jedyne 2,1 % ziół – niewiele… prawda?

Co z mięsem w kostce rosołowej? Jest tam 0,1% suszonego mięsa drobiowego.

Skład nie jest ciekawy. Warto więc zrobić sobie w domu zdrową kostkę rosołową. Kostkę, którą dodasz do każdej zupy i wzbogacisz jej smak.

Oto 10 korzyści z dodawania do zupy kostki rosołowej bogatej w drób i zioła:

1. Stanowią źródło pełnowartościowego białka.

2. Korzystnie wpływają na stan skóry.

3. Usuwają nadmiar złego cholesterolu z tętnic.

4. Wspomagają działanie układu odpornościowego.

5. Poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego (Zobacz jaka mikstura zawiera maksimum błonnika dbającego o układ trawienny i oczyszczającego jelita ze złogów. Kliknij i sprawdź >>).

6. Wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.

7. Poprawiają pracę nerek i działają moczopędnie.

8. Regulują trawienie, działają wiatropędnie oraz rozkurczowo.

9. Chronią przed przerzutami komórek nowotworowych na inne narządy.

10. Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.

Same korzyści prawda?

Zaczynamy Kostki Rosołowej przyrządzanie!

Do wykonania kostki będzie Ci potrzeba:
(850 g)

  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 50 g liści świeżej bazylii
  • 50 g liści świeżego tymianku
  • 40 g (1 pęczek) natki pietruszki
  • 700 g mięsa z podudzi kurczaka (albo wołowiny, indyka, gęsi)
  • 20 g (1/2 pęczka) koperku
  • 200 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g cebuli
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 20 g czosnku
  • 300 g wody
  • 150 g soli himalajskiej

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • zmiel liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu
  • posiekaj drobno bazylię, tymianek, natkę i koperek
  • mięso przepuść przez maszynkę
  • wszystkie warzywa zblenduj na drobno
  • powstałą masę warzywną oraz mięso przełóż do garnka, dodaj wodę i sól
  • całość zagotuj pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając, podgrzewaj około 40-50 minut
  • po ostygnięciu w blenderze zmiksuj całość na gładką masę
  • przełóż pastę do słoja i przechowuj w lodówce nawet kilka miesięcy, możesz zapesteryzować
  • do przygotowania zupy używaj 1-2 łyżeczki pasty drobiowej

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>kostka-drobiowa-do-zupy

Wartość kaloryczna 1 łyżeczki (7 g): 10 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 0 g
Węglowodany:1 g
Błonnik: 0,2 g

Pamiętaj! Warto samemu w domu zrobić sobie zdrowe kostki do zupy i cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami. To ważne – bo nasze zdrowie kryje się w naszej diecie.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Jedna odpowiedź na „Jak zrobić zdrową kostkę rosołową?

  1. erka pisze:

    P. Basiu
    1-2 łyżeczki , ale na jaką ilość wody ?

    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *