Dlaczego warto jeść TE herbatniki?

imbirZ całą pewnością polubisz te moje herbatniki, które jak się okazuje są bardzo zdrowe.

Dlaczego?

Ponieważ posiadają w sobie ten jeden składnik diety, który jest wykorzystywany jako środek o właściwościach leczniczych, afrodyzjak, przyprawa, dodatek do kosmetyków i perfum, surowiec do wyrobu piwa i jako roślina ozdobna.

Wow!

Chcesz i Ty skosztować choć jedno ciastko z tą niesamowitą leczniczą rośliną?

Zacznijmy od tego – jak to roślina…

Już mówię…

Jest to imbir, który zawiera w sobie zingiberol, gingerol i zinferon. I to dzięki tym związkom ma on lecznicze właściwości. Mianowicie imbir:

1. Chroni przed tworzeniem się zakrzepów i zapobiega zakrzepicy.

2. Działa przeciwobrzękowo i moczopędnie.

3. Leczy migreny.

4. Leczy przeziębienie.

5. Łagodzi bóle miesiączkowe.

6. Łagodzi mdłości.

7. Polepsza krążenie krwi.

8. Ułatwia trawienie.

9. Wspomaga terapię bólów stawów i mięśni.

10. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi

11. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową.

Sam widzisz warto zrobić sobie Imbirowe Herbatniki i delektować się ich smakiem oraz pro zdrowotnymi właściwościami.

Zaczynamy więc herbatników przyrządzanie!

Do wykonania herbatników będzie Ci potrzeba:
(25 ciastek)

  • 70 g płatków owsianych
  • 240 g masła
  • 240 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 225 g mąki razowej
  • 50 g kandyzowanego, drobno posiekanego imbiru

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • posiekaj płatki owsiane
  • utrzyj masło z cukrem na gładką masę
  • do masy dodaj mielony imbir, płatki owsiane, mąkę i kandyzowany imbir
  • masę rozprowadź w blaszce o wymiarach 25×30 cm
  • nożem zaznacz na powierzchni ciasta linie dzielące je na prostokąty
  • herbatniki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut
  • ciepłe ciasto pokrój wzdłuż wyznaczonych linii na prostokąty

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 herbatnik: 157 kcal herbatniki-z-imbirem
Białko: 1 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 19 g
Błonnik: 1 g

Pamiętaj! Imbir to bardzo zdrowa przyprawa. Jednak unikaj go jeśli chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Uwaga! Pozbądź się toksyn, złogów i pasożytów z jelit? Pij TE ziarenka i ciesz się dobrym zdrowiem >> Kliknij i sprawdź co piją Polacy >>

2 odpowiedzi na „Dlaczego warto jeść TE herbatniki?

  1. elfitex pisze:

    czy nie za dużo masła i cukru ?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Moim zdaniem nie. Ale jeżeli uważa Pani, że za dużo proszę – dodać mniej cukru i masła.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *