Dlaczego warto jeść dynię po grecku?

dyniaJak myślisz warto jeść dynię?
I to po grecku…

Prawda jest taka, że wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić.

Uwaga! Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.

Do swojej diety powinny je w szczególności wprowadzić osoby odchudzające się z nadciśnieniem i chorobami serca…

Chcesz wiedzieć jakie korzyści niesie za sobą jedzenie dyni?

Już mówię…

Oto korzyści z jedzenia dyni:

1. Reguluje ciśnienie krwi – ponieważ stanowi skarbnicę potasu.

2. Wzmacnia kości i zęby – gdyż jest zasobna w fosfor.

3. Zmniejsza stan zapalny żołądka i jelit – albowiem posiada w sobie śluzy.

4. Koi nerwy – bo zawiera niacynę.

5. Wspomaga leczenie zaparć – ponieważ ma w sobie błonnik (Kliknij TU i zobacz jakie ja polecam ziarenka pełne dobroczynnego błonnika).

6. Wspomaga leczenie miażdżycy i chorób serca.

7. Wspomaga odchudzanie bo ma mało kalorii.

Sam widzisz warto jeść dynię.

A DYNIA jest szczególnie polecana wszystkim osobom dbającym o zdrowa i urozmaiconą dietę.

Zaczynamy dyni po grecku przyrządzanie!

Do wykonania dania będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 200 g dyni
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 400 g pomidorów
  • średni seler
  • 1 por
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 4 łyżki oleju
  • sól morska

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • obraną dynię pokrój w drobne kwadraciki, oprósz mąką i obsmaż na połowie oleju
  • cebulę i pora obierz, opłucz i pokrój w pierścionki
  • warzywa poddusić na reszcie oleju
  • pomidory włóż na chwilę do wrzątku, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do duszących się warzyw,
  • włóż kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, osól i duś podlewając wodą aż warzywa zmiękną
  • na końcu dodaj podsmażoną dynię, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem
  • podawaj z ryżem na ciepło

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 143 kcalbigos-z-dyni
Białko: 5 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 8 g

Pamiętaj! Dynia to bardzo zdrowe warzywo sezonowe.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

PS. Masz wzdęcia i ataki kolki? Poznaj sposób jak w 98,99 % pozbyć się wzdęć, niestrawności i dyskomfortu po jedzeniu? Dla Swego Dobra Przeczytaj >>TEN WPI$<<

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *