Przepis na domowy zdrowy ser

serJest on zakazany w wielu dietach, bo jest przecież zbyt tłusty! W 100 g sera żółtego jest aż 360 kcal. A my go tak kochamy i nie damy rady się oprzeć dla kawałeczka pizzy, czy zapiekanki z żółciutką i tak pięknie pachnącą skorupką na górze.

Przeciętny Polak rocznie zjada ponad 6 kilogramów serów dojrzewających oraz topionych. Jak dla mnie to nawet dużo. Dlatego też warto zadbać o ich wysoką jakość. Ten dobry i prawdziwy żółty ser z całą pewnością nie zaszkodzi zdrowiu i sylwetce.

Nie dajmy się więc zwariować!

Owszem unikajmy wyrobów seropodobnch, ale pamiętajmy, że już 7 gram dobrego sera żółtego zawiera podobne ilości składników odżywczych jak szklanka mleka, a to już jedynie 25 kcal.

Co jeszcze zdrowego jest w serze?

Zawiera on w sobie spore ilości wapnia, potasu, fosforu, cynku, witaminy A i B12.

Ze względu na swój skład ser:

  • wpływa korzystnie na zęby,
  • utrzymuje korzystne ph w jamie ustnej,
  • obniżaj demineralizację, dzięki czemu kamień odkłada się wolniej,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy,
  • jest niezbędny do zrzucenia zbędnych kilogramów, bo szybko syci,
  • zbawiennie działa na układ kostny,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci.

Który żółty ser jest najzdrowszy i korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie?

Jak go poznać?
Zwyczajnie – czytaj etykiety!

Im krótszy skład tym lepiej. W zasadzie SER żółty powinien być zrobiony z mleka, podpuszczki, kultur bakterii oraz soli. Niestety półki sklepowe uginają się od serów nafaszerowanych barwnikami, stabilizatorami i konserwantami. Jeśli więc oczekujesz produktu całkowicie pozbawionego tych szkodliwych dla zdrowia dodatków, musisz „zainwestować” w ser z wyższej półki cenowej albo zrobić go sobie samemu w domu.

Zaczynamy więc sera żółtego szykowanie i o zdrowie dbanie!

Do wykonania żółtego sera będzie Ci potrzeba:
(500 g)

  • 1 l tłustego mleka
  • 1 kg białego tłustego sera
  • ½ kostki masła
  • sól
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: kminek, oregano
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • w dużym garnku zagotuj mleko
  • do gotującego się mleka dodaj rozdrobniony biały ser
  • całość gotuj, ciągle mieszając, aż pojawi się serwatka
  • jak serwatka będzie klarowna przecedź przez durszlak
  • w osobnym garnku rozpuść masło
  • dodaj do masła odcedzony biały ser i dokładnie wymieszaj
  • potem dodaj odrobinę soli, żółtka i energicznie wymieszaj
  • możesz dodać ulubione przyprawy (kminek, oregano, czosnek)
  • po wymieszaniu dodaj sody i dobrze wymieszaj (ser zwiększy swoją objętość)
  • dalej mieszaj, a jak ser zmniejszy swoją objętość, przełóż do pojemniczka wysłanego folią
  • uformuj ser i opróżnij powietrze w woreczka
  • odstaw ser na 12 godzin w chłodne miejsce
  • ser przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>domowy-ser-zolty

Wartość kaloryczna 100 g:
369 kcal
Białko: 50 g
Tłuszcze: 28 g
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 0 g

Wiesz czemu mój ser żółty jest taki zdrowy?

Ponieważ nie ma w nim substancji zagęszczających, tłuszczu roślinnego, emulgatorów, regulatorów kwasowości, specyfików wzmacniające smak i zapach oraz konserwantów.

Bez wątpienia sery dostępne na rynku w większości nie mają zbyt imponującego składu.

Smacznego Serka Żółtego!
~Basia~

Ps. Zobacz co pić z wodą, aby pozbyć się toksyn >> Kliknij TU << i odzyskaj zdrowie.

PPs. Podoba Ci się mój domowy ser żółty pełen wapnia i mikroelementów? Podaj przepis dalej! Niech i inni zadbają o swoje zdrowie.

4 odpowiedzi na „Przepis na domowy zdrowy ser

  1. jozef pisze:

    Super, spróbuję zrobić. Napisałaś „dodaj do niej biały ser”,myślę że nie do serwatki tylko do roztopionego masła.Jeżeli źle zrozumiałem to bardzo proszę o informację. Pozdrawiam serdecznie. Józek

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      Dziękuję za komentarz.
      Tak oczywiście, do masła należy dodać odcedzony biały ser.

      Pozdrawiam i życzę smacznego sera żółtego,
      Basia.

  2. Stenia pisze:

    Witam! W przepisie nie znalazłam dokładnej informacji na temat gotowania. Czy to ma być cały czas na ogniu? Jak długo gotować?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      Już podaję szczegóły gotowania sera:

      W dużym garnku zagotuj mleko. Dodaj rozdrobniony twaróg. Często mieszając, gotuj na najmniejszym ogniu aż z twarogu zostaną małe grudki (ok. 20 minut). Zdejmij z gazu i odcedź na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny.

      Masło rozpuść w osobnym garnku. Dodaj do niego odcedzony ser i postaw na malutki ogień. Cały czas mieszaj i trzymaj na małym ogniu. Potem dodaj odrobinę soli, żółtka i energicznie wymieszaj. Możesz dodać ulubione przyprawy (kminek, oregano, czosnek). Po wymieszaniu dodaj sody i dobrze wymieszaj (ser zwiększy swoją objętość). Dalej mieszaj trzymając ma małym ogniu, a jak ser zmniejszy swoją objętość i całość zacznie tworzyć jednolity „glut” zdejmij z ognia.

      Gotowy ser przełóż do pojemniczka wysłanego folią. Uformuj ser i opróżnij powietrze z woreczka. Odstaw ser na 12 godzin w chłodne miejsce. Ser przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.

      Pozdrawiam i życzę smacznego sera,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *