Czy może jest tak: że byle jaki drobiazg wyprowadza Cię z równowagi i wpadasz w szał?
Do tego źle śpisz, drgają Ci powieki i masz okropne skurcze łydek oraz kołacze Ci serce…
Ach i te wieczne zmęczenie!
Tak to objawy braku magnezu. Jak z nimi sobie masz poradzić?
Bardzo prosto…
Wprowadź do diety produkty bogate w magnez i ciesz się dobrym zdrowiem.
Jakie to produkty są bogate w magnez?
Są to:
1. Banany
2. Groch
3. Orzechy laskowe
4. Migdały
5. Płatki owsiane
6. Kasza gryczana
7. Otręby pszenne
8. Kakao
9. Pestki z dyni
Wiesz?
Co da Ci utrzymywanie odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie?
Otóż to on:
1. Stabilizuje funkcje układu nerwowego.
2. Działa na organizm uspokajająco.
3. Poprawia pamięć i myślenie.
4. Odpowiada za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego.
5. Zapobiega chorobom serca.
6. Reguluje ciśnienie krwi.
7. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach.
8. Reguluje pracę tarczycy.
9. Łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
10. Wspomaga leczenie migreny.
Wiesz już jak ważny jest dla naszego zdrowia magnez.
Prawdą jest, że niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym i dotyczy wielu osób.
Najwyższa pora, aby uzupełnić niedobory tego pierwiastka w organizmie. Bo jak się okazuje, jedzenie żywności wysoko przetworzonej, stres, pośpiech – doprowadza do tego, że w organizmie zmniejsza się poziom magnezu.
Zaczynamy więc mega bogatego dania w magnez przyrządzanie – a będzie to makaron z sosem migdałowym!
Do wykonania dania będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)
- 320 g makaronu orkiszowego
- 400 g obranych migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 2 bakłażany
- bazylia
- olej kokosowy
Przygotowanie jest bajecznie proste:
- jedną dziesiątą migdałów odłóż w całości, resztę rozgnieć w moździerzu albo zblenduj
- bakłażany, obierz i pokrój w drobną kostkę
- wlej na patelnię olej i podsmaż na nim czosnek oraz rozgniecione migdały
- kiedy migdały będą złociste, dodaj na patelnię bakłażan
- całość duś przez 15 minut, stale mieszając
- aby danie się nie przypaliło, dodaj trochę letniej wody
- na sam koniec wrzuć na patelnię migdały pozostawione w całości, a po zdjęciu patelni z ognia dopraw bazylią
- makaron orkiszowy ugotuj al dente, odcedź go i wymieszaj z sosem
Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>
Wartość kaloryczna 1 porcji: 883 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze: 54 g
Węglowodany: 84 g
Błonnik: 16 g
Pamiętaj! Magnez stanowi bezcenny pierwiastek życia. Warto więc dla swojego zdrowia – wprowadzić do codziennej diety produkty bogate w ten minerał!
Jakie inne dania bogate w magnez jadacie? Napiszcie nam o nich w komentarzach.
Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~
Ps. Najwyższa pora przeprowadzić wiosenny detoks organizmu i odzyskać siły witalne. Te ziarenka Wam w tym pomogą. Kliknij TU>>
Kochana Basiu, bardzo dziękuję za doskonałe przepisy dla naszego zdrowia! Wydaje się, że o tym wiemy natomiast trudniej realizować je w codziennym sporządzaniu dań dla rodziny. Każdy z nas zabiegany, nie zawsze zdąży coś dobrego zaplanować i Ty skarbie nad naszym zdrowiem czuwasz i nam przypominasz. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, ślę całuski, Halina
Halinko 🙂
Dziękuję za bardzo miłe słowa. Cieszę się, że pomagam ludziom dbać o ich zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia.