Cudowne danie z magnezem – dla zdrowia i urody

magnezCzy może jest tak: że byle jaki drobiazg wyprowadza Cię z równowagi i wpadasz w szał?

Do tego źle śpisz, drgają Ci powieki i masz okropne skurcze łydek oraz kołacze Ci serce

Ach i te wieczne zmęczenie!

Tak to objawy braku magnezu. Jak z nimi sobie masz poradzić?

Bardzo prosto…
Wprowadź do diety produkty bogate w magnez i ciesz się dobrym zdrowiem.

Jakie to produkty są bogate w magnez?

Są to:

1. Banany

2. Groch

3. Orzechy laskowe

4. Migdały

5. Płatki owsiane

6. Kasza gryczana

7. Otręby pszenne

8. Kakao

9. Pestki z dyni

Wiesz?

Co da Ci utrzymywanie odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie?

Otóż to on:

1. Stabilizuje funkcje układu nerwowego.

2. Działa na organizm uspokajająco.

3. Poprawia pamięć i myślenie.

4. Odpowiada za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego.

5. Zapobiega chorobom serca.

6. Reguluje ciśnienie krwi.

7. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach.

8. Reguluje pracę tarczycy.

9. Łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

10. Wspomaga leczenie migreny.

Wiesz już jak ważny jest dla naszego zdrowia magnez.

Prawdą jest, że niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym i dotyczy wielu osób.

Najwyższa pora, aby uzupełnić niedobory tego pierwiastka w organizmie. Bo jak się okazuje, jedzenie żywności wysoko przetworzonej, stres, pośpiech – doprowadza do tego, że w organizmie zmniejsza się poziom magnezu.

Zaczynamy więc mega bogatego dania w magnez przyrządzanie – a będzie to makaron z sosem migdałowym!

Do wykonania dania będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 320 g makaronu orkiszowego
  • 400 g obranych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 bakłażany
  • bazylia
  • olej kokosowy

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • jedną dziesiątą migdałów odłóż w całości, resztę rozgnieć w moździerzu albo zblenduj
  • bakłażany, obierz i pokrój w drobną kostkę
  • wlej na patelnię olej i podsmaż na nim czosnek oraz rozgniecione migdały
  • kiedy migdały będą złociste, dodaj na patelnię bakłażan
  • całość duś przez 15 minut, stale mieszając
  • aby danie się nie przypaliło, dodaj trochę letniej wody
  • na sam koniec wrzuć na patelnię migdały pozostawione w całości, a po zdjęciu patelni z ognia dopraw bazylią
  • makaron orkiszowy ugotuj al dente, odcedź go i wymieszaj z sosem

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 883 kcal makaron-z-magnezem
Białko: 32 g
Tłuszcze: 54 g
Węglowodany: 84 g
Błonnik: 16 g

Pamiętaj! Magnez stanowi bezcenny pierwiastek życia. Warto więc dla swojego zdrowia – wprowadzić do codziennej diety produkty bogate w ten minerał!

Jakie inne dania bogate w magnez jadacie? Napiszcie nam o nich w komentarzach.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Najwyższa pora przeprowadzić wiosenny detoks organizmu i odzyskać siły witalne. Te ziarenka Wam w tym pomogą. Kliknij TU>>

2 odpowiedzi na „Cudowne danie z magnezem – dla zdrowia i urody

  1. Halina Ceglarska pisze:

    Kochana Basiu, bardzo dziękuję za doskonałe przepisy dla naszego zdrowia! Wydaje się, że o tym wiemy natomiast trudniej realizować je w codziennym sporządzaniu dań dla rodziny. Każdy z nas zabiegany, nie zawsze zdąży coś dobrego zaplanować i Ty skarbie nad naszym zdrowiem czuwasz i nam przypominasz. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, ślę całuski, Halina

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Halinko 🙂

      Dziękuję za bardzo miłe słowa. Cieszę się, że pomagam ludziom dbać o ich zdrowie.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *