Jak cytrusy uchronią Cię przed rakiem układu pokarmowego

zdrowe-cytrusyKiedyś ktoś mądrze mi powiedział: Czemu boisz się chorób? Czemu stale myślisz o chorobach? To nie jest zdrowe dla Twojego organizmu. Myśl o zdrowiu i dziękuj za to, że jesteś zdrowa!

Fakt to prawda… Przez myślenie o chorobach, pomimo zdrowia stale czujesz się chory…

ALE myślenie to nie wszystko. Zdrowiu musisz nieco pomóc. JAK?

Tak jak mawiał dr Servan-Schreiber, francuski neuropsychiatra, prowadzący między innymi terapię osób dotkniętych rakiem: Walka Z Rakiem Zaczyna Się W Kuchni.

Dlatego dziś wspólnie przyszykujemy sobie mega Cytrusowe Danie Antynowotworowe.

Czemu akurat cytrusowe?

Już mówię… Ponieważ TO właśnie CYTRUSY są bogate w witaminę C, zawierają ogromne ilości monoterpenów, flawanonów – czyli dwóch związków przeciwrakowych. I to one właśnie decydują o tym, że warto jeść cytrusy i cieszyć się dobrym zdrowiem wolnym od nowotworów.

Co ciekawe – najnowsze badania wykazały, że regularne spożywanie cytrusów redukuje o połowę ryzyko rozwoju raka układu pokarmowego (przełyku, jamy ustnej i żołądka).

Jak właściwie działają cytrusy?

Mianowicie działanie cytrusów polega na ingerowaniu w liczne procesy istotne dla rozwoju nowotworu. Analizy wykazały, że monoterpeny i flawanony hamują rozwój i rozrost komórek nowotworowych, a także redukują stany zapalne, w skutek czego pozbawiają guzy ważnego źródła stymulatorów wzrostu.

Ale to jeszcze nie wszystko!

Cytrusy dodatkowo zwiększają przyswajanie innych związków przeciwrakowych z pożywienia.

Ale pamiętaj – tylko regularne spożywanie cytrusów – może wspomóc Twoją profilaktykę antyrakową. To, że czasem skubniesz pomarańcza, albo wypijesz sok z grejpfruta raz na tydzień – nic Ci nie da. Ważne jest bowiem, aby w Twoim organizmie stale utrzymywał się odpowiedni poziom monoterpenów i flawanonów.

Ale chyba to nie jest trudne?! Bo cytrusy są pyszne. Ja kocham ich smak, zapach i woń pomarańczy rozchodzącej się po domu po zgnieceniu jej skórki… Co za zmysłowe aromaty…

A zatem…

Zaczynamy Cytrusowej Sałatki szykowanie i chorobom nowotworowym zapobieganie!

Do wykonania sałatki będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 80 g (2 sztuki) pomarańczy
  • 160 g (½ sztuki) grejpfruta
  • 130 g (2 sztuki) mandarynki
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • ½ szklanki owoców suszonych
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki świeżej mięty

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • pomarańcze umyj, przetnij na pół, wyjmij miąższ (usuń białe błonki) i pokrój w kostkę
  • grejpfruta, mandarynki umyj wyjmij miąższ (usuń białe błonki) i pokrój w kostkę
  • sok jabłkowy wymieszaj z imbirem i zagotuj
  • połową soku z jabłek zalej kaszę bulgur, a drugą połową suszone owoce, odstaw na 20 minut
  • wymieszaj ze sobą cytrusy, kaszę, suszone owoce, sok z limonki i listki świeżej mięty
  • gotową sałatką napełnij pomarańczowe „miseczki”

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>salatka-z-cytrusow

Wartość kaloryczna 1 porcji zupy:
197 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 1 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik: 4 g

I co podoba Ci się moja sałatka rodem z egzotycznego kraju? Z całą pewnością TAK. W sam raz na zimowe chłody! Nieprawdaż?

A TERAZ – Jedz ją i delektuj się zdrowiem. Ono w życiu jest najważniejsze. Choćby nie wiem jak wiatr Ci w oczy dmuchał. Choćby nie wiem jakie przeszkody na Twojej drodze kładli życzliwi przyjaciele – Ty sobie poradzisz – jak będziesz miał super zdrowie.

Smacznego Zdrowia już Ci życzę w Nowym 2017 Roku!

Pozdrawiam cieplutko i już prawie świątecznie!
~Basia ~

Ps. J@k szybko usunąć toksyny w Nowym Roku?
>>Zobacz jaką kurację rozpocząć w 2017 Roku<<

3 odpowiedzi na „Jak cytrusy uchronią Cię przed rakiem układu pokarmowego

  1. szamanka pisze:

    Dziękuję za kolejny fajny pomysł, przyda się jako przekąska .

  2. Zbigniew pisze:

    Mam pytanie. Dlaczego nalezy usuwac biale blonki z cytrusow przy wykonaniu wymienionej salatki.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie

      Jeżeli Pan nie che to proszę nie usuwać błonek. Ja to robię, gdyż moje dzieci nie lubią tego smaku goryczki przez błonki.

      Pozdrawiam i życzę smacznego gotowania,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *