Możliwe? Dania z cukinii zmniejszą ryzyko poważnych chorób…

cukiniaCzy wiesz, że to właśnie cukinia stanowi bardzo cenne źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, dzięki którym wykazuje szereg właściwości pro zdrowotnych.

Co istotne – bardzo dużą zaletą cukinii jest również fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Warto więc wprowadzić cukinię do swojej letniej diety.

Właśnie dlatego…

Poznaj jakie korzyści zdrowotne ma cukinia.

Oto one…

Cukinia:

1. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy

2. Zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej.

3. Wspomaga odchudzanie – 100 g cukinii ma jedynie 16 kcal.

4. Zapobiega powstawaniu raka:

– żołądka
– trzustki
– jelita grubego
– jamy ustnej

5. Wspomaga leczenie zgagi oraz nadkwaśności.

6. Wzmacnia odporność.

A to wszystko dzięki temu, że cukinia ma więcej witamin i minerałów niż inne warzywa dyniowate. Jest ona dobrym źródłem witaminy A, z grupy B, witaminy C.

Zawiera również składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.

Cukinia to także źródło węglowodanów, białka, błonnika (ma go niewiele, bo ok. 0,4 g w 100 g >> Jeżeli chcesz uzupełnić braki błonnika w diecie >> Kliknij i sprawdź co pije 169 000 osób z całej Polski w celach pozbycia się z organizmu i jelit toksyn).

Cukinia to samo zdrowie…

Zaczynamy więc ciasta z cukinii przyrządzanie!

Do wykonania ciasta będzie Ci potrzeba:
(12 kawałków)

  • 1 i 1/2 szklanki cukinii utartej na tarce jarzynowej
  • 1/2 szklanki marchewki utartej na tarce jarzynowej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek miodu
  • 3/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 i 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 12 g Błonnika Primvitalnego
  • stewia do posypania ciasta

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • cukinie i marchew zetrzyj na tarce
  • pestki ze słonecznika zarumień na patelni bez oleju
  • w jednej misce wymieszaj mokre składniki
  • w drugiej misce wymieszaj suche składniki
  • połącz składniki z obu misek
  • tortownice wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto
  • piecz ciasto w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut
  • po ostygnięciu posyp zmieloną stewią

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 kawałek: 369 kcalciasto-z-cukini
Białko: 8 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 40 g
Błonnik: 6 g

Pamiętaj! Warto cukinię wprowadzić do swojej letniej diety i cieszyć się urokami lata!

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Jak uzupełnić braki błonnika w diecie? Pij TE ziarenka i ciesz się dobrym zdrowiem >> Kliknij i sprawdź co piją Polacy >>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *