Słodkie ciasteczka, a zdrowe i bez cukru

cukierKtóż z nas nie lubi słodyczy! Prawdą jest, że większość ludzi lubi słodkości i słodkie jedzenie. Zwykle dosładzamy kawę, herbatę, owsiankę, a do tego zjadamy batoniki, cukierki, pączki i wafelki, które są pełne cukru… O zgrozo!

Bardzo często nasze jedzenie słodkości wymyka nam się spod kontroli. I w taki sposób zjadamy rocznie aż 43 kg cukru, który podstępnie niszczy nam organizm i powoduje wiele chorób.

Tak, tak dobrze czytasz. Te białe i zniewalające w smaku kryształki nasilają objawy astmy, wywołują cukrzycę, otyłość, nadwagę, anemię, impotencję oraz choroby układu nerwowego, krążenia i serca. Bez wątpienia cukier to cichy i biały zabójca.

Ale jak go nie jeść, jak jest taki pyszny?

Jak nie delektować się słodkościami, które mówią „zjedz mnie” i w kryształowym uśmiechu kuszą nas do złego?

Bardzo prosto…

Razem ze mną odkryj zdrowe i bez cukru bananowe ciasteczka owsiane, którymi będziesz mógł się zajadać do woli.

Zacznijmy od tego, że póki nie miałam dzieci, aż tak bardzo nie zastanawiałam się nad szkodliwością cukru, gdyż jem go stosunkowo mało. Jednak jak pojawiły się na świecie moje szkraby i zaczęły domagać się słodkości, musiałam wymyślić zdrowe rozwiązanie tej sytuacji. Postanowiłam ograniczyć spożycie cukru do minimum. Ten, co siedzi w gotowym jedzeniu – niech sobie siedzi i tak go zjem, pomyślałam. Ale… po co samemu go sobie dorzucać do jedzenia skoro nie ma żadnych witamin, minerałów, błonnika – bo jest rafinowany? A skoro mowa o błonniku, to tylko jedna łyżeczka TYCH nasionek jest im naładowane na maksa. Aż się zdziwisz ile go >> TAM << jest i jak dobrze oczyszcza organizm.

Ale do rzeczy… Przewertowałam wiele książek i się okazało, że niektóre owoce same w sobie są tak słodkie, że po dodaniu do ciasta zastępują go. Do tego istnieją naprawdę zdrowe zamienniki cukru, które oczywiście także należy jeść z umiarem.

Możesz więc delektować się:

  • miodem,
  • syropem z agawy,
  • stewią,
  • ksylitolem,
  • sokiem klonowym,
  • syropem daktylowym,
  • melasą.

Powiem Ci, że ja chyba najbardziej lubię miód i to lipowy. Ponieważ to on posiada właściwości odżywcze i lecznicze, podnosi odporność organizmu, działa regenerująco i poprawia wydolność serca. Miód, jako zdrowy zamiennik cukru, zawiera prawie wyłącznie cukry proste, a dodatkowo ma węglowodany, witaminy, minerały, pyłki kwiatowe, bioflawonoidy i enzymy. Nic tylko jeść i czerpać same korzyści.

… Dziś zdobimy Zdrowe Bananowe Ciasteczka Owsiane, które okażą się prawdziwą słodką rewelacją w Twoim domu! Zobaczysz, że w kilka minut znikną ze stołu, a co ważne polubią je też Twojej pociechy.

Zaczynamy więc Bananowych Ciasteczek szykowanie i zdrowymi słodkościami się delektowanie!

Do wykonania ciasteczek będzie Ci potrzeba:
(ok. 25 ciasteczek)

  • 360 g (3 sztuki) banana
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 25 g (1 łyżka) miodu
  • 1/2 szklanki pestek ze słonecznika
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/3 szklanki moreli

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • banany zblenduj na gładką masę
  • dodaj do nich płatki owsiane, miód, dobrze wymieszaj i odczekaj chwilę
  • do masy dodaj pestki ze słonecznika, rodzynki oraz pokrojone orzechy i morele
  • łyżką na blachę wysłaną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka
  • piecz przez 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>ciasteczka-owsiane

Wartość kaloryczna 1 ciasteczka:
75 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 14 g
Błonnik: 1 g

Już wiesz, że warto nie jeść cukru, a zastąpić go zdrowymi zamiennikami i słodkimi owocami.

Smacznego ciasteczka bez cukru!
~Basia~

Ps. Pamiętaj, że zawsze podczas zmiany diety warto na początku oczyścić organizm z toksyn i innych zanieczyszczeń. Tylko takie postępowanie zapewni Ci odpowiednie wchłanianie substancji z pożywienia. Zobacz co wsypują do wody i piją ludzie z całego świata >> Kliknij TU <<

PPs. Podoba Ci się mój przepis? Podaj go dalej! Niech i inni cieszą się dobrym zdrowiem.

8 odpowiedzi na „Słodkie ciasteczka, a zdrowe i bez cukru

  1. BEATA pisze:

    NIEPRAWDĄ JEST ŻE MOŻNA SIĘ NIMI ZAJADAĆ DO WOLI!!!!!! TO ŻE NIE MAJĄ CUKRU NIE ZNACZY ŻE NIE MAJĄ WĘGLOWODANÓW O KTÓRE TUTAJ PRZDE WSZYSTKIM CHODZI , TRZEBA JE TRAKTOWAĆ TAK SAMO JAK TE Z CUKREM , MAJĄ TYLKO WIĘCEJ BŁONNIKA

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam Panią serdecznie

      Dziękuję za komentarz.

      Odnosząc się do Pani wypowiedzi muszę stwierdzić, że pisząc iż można się ciasteczkami najadać do woli głównie kierowałam się zawartością w nich błonnika i ich zdrowym składem (pestki ze słonecznika, rodzynki, morele, orzechy). Czego nie można powiedzieć o ciastkach sklepowych, które nie dość, że są pełne cukrów prostych, tłuszczów utwardzonych, to jeszcze posiadają w sobie barwniki, substancje konserwujące i jeszcze wiele innych niezdrowych związków. Co w konsekwencji niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie.

      Owszem moje domowe ciastka posiadają w sobie węglowodany, ale te w zdrowszej postaci. Mają w sobie więcej cukrów złożonych aniżeli prostych (a to ogromna różnica). Jak powszechnie wiadomo, węglowodany są dla człowieka podstawowym źródłem energii. Jednak powinniśmy zwrócić uwagę, aby spożywać produkty, w których występują węglowodany złożone, których proces trawienia i wchłaniania trwa dłużej aniżeli cukrów prostych, co jest korzystne dla naszego organizmu.

      Warto pamiętać, że energia, którą dostarczą Pani węglowodany złożone, zawarte w Bananowych Ciasteczkach Owsianych, będzie uwalniana stopniowo, więc wystarczy organizmowi na dłużej. Ciasteczka nie dość, że dostarczają dużo energii, to jeszcze utrzymają uczucie sytości na dłuższy czas. Czego nie można powiedzieć o ciastkach sklepowych pełnych cukrów prostych, które są bardzo szybko trawione i wchłaniane do krwi. W wyniku czego po chwili znów czujemy głód i sięgamy po kolejny posiłek.

      Moim zdaniem sklepowe ciastka nie mogą nawet konkurować z tymi wykonanymi samemu w domu z naturalnych składników.

      Pozdrawiam i życzę smacznego,
      Basia.

  2. ZW pisze:

    Po drodze w wykonaniu zgubiły się płatki orkiszowe – to dobrze bo ich w domu nie mam! Chyba trochę więcej dodam owsianych – myślę ze tez będzie dobrze.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!
      Z całą pewnością z samymi płatkami owsianymi także będą pyszne ciasteczka.
      Pozdrawiam ciepło,
      Basia.

      • Vlodek pisze:

        każdy „dodatek” czy zmiana w podstawowym przepisie jest akceptowana P.Barbaro Gawryluk – Mapa Zdrowia
        zapytam wiec nieśmiało – czy o to chodzi ??? w przepisach Mapy Zdrowia

        • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

          Witam!

          Powiem tak: przepisy na blogu mają być inspiracją do zdrowego gotowania. Do pokochania sztuki kulinarnej i uświadomienia, że jedzenie zdobione w domu jest najzdrowsze. Wobec tego jak najbardziej można je modyfikować po swojemu. Bo jak wiadomo, każdy ma inny gust – więc nawet to jest to wskazane, ponieważ dzięki temu każdy sam stworzy własne i niepowtarzalne danie, takie akurat, które będzie mu smakowało.

          Pozdrawiam z mroźnej Hajnówki,
          Basia.

          Ps. Proszę koniecznie podzielić się z nami swoimi modyfikacjami dania. Z całą pewnością ktoś z nich skorzysta.

  3. szamanka pisze:

    Rewelacja, unikam słodyczy, ale to jest super. Dziękuję

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam 🙂

      To prawda – ciasteczka są pyszne – moje dzieci się nimi zajadają.

      Pozdrawiam, Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *