Jak zrobić chleb z pokrzywy – gotowy w 30 minut

Jadasz pokrzywę?pokrzywa

A warto! Ponieważ ten chwast ma cudowne właściwości terapeutyczne.

Już dziś zrobisz sobie bardzo zdrowy chleb, w jedynie 30 minut, którym zachwycisz rodzinę…

Co ważne będzie to domowy chlebek z pokrzywą o 5 właściwościach zdrowotnych…

Ponieważ właśnie pokrzywa dzięki temu, że ma mnóstwo pro zdrowotnych składników, w tym żelazo, kwas foliowy, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem, chlorofil, acetylocholina, garbniki, B-sitosterol, enzymy:

1. Działa moczopędne i dlatego pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów (pozostałych po lekach) oraz pasku z nerek

2. Oczyszcza wątrobę oraz nerki.

3. Obniża poziom cukru we krwi

4. Regeneruje osłabiony organizm.

5. Wspomaga leczenie anemii.

Chcesz wiedzieć…

Jaka pokrzywa jest najlepsza i przyniesie Ci najwięcej korzyści leczniczych?

Otóż najcenniejsza jest młoda pokrzywa, czyli taka, którą zbierzesz przed początkiem okresu jej kwitnięcia. W zależności od regionu Polski, może to być kwiecień, maj a nawet czerwiec.

Jak zrobić smaczny chleb z pokrzywą?

Zaczynamy więc chleba przyrządzanie!

Do wykonania chleba będzie Ci potrzeba:
(20 kromek)

Składniki suche:

  • 1½ szklanki otrębów owsianych
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 2 szklanki mleka migdałowego niesłodzonego
  • garść pokrzywy (sparzonej wrzątkiem pokrojonej i odciśniętej z wody)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • olej do wysmarowania keksówki

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • w jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej misce dobrze wymieszaj mokre składniki (bez pokrzywy)
  • następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie
  • pod koniec mieszania dodaj pokrzywę
  • ciasto wylej (będzie płynne) do dobrze natłuszczonej foremki
  • piecz chleb przez 25 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu)
  • przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche

Wartość kaloryczna 1 kromki: 61 kcalchleb-z-pokrzywa
Białko: 2 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 6 g
Błonnik: 2 g

Ciekawostka: Picie naparu z suszu bądź świeżo posiekanych liści  pokrzywy (dwie łyżki zalewamy szklanką wrzącej wody) zaleca się jako środek przeciw wypadaniu włosów i łupieżowi.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Zadbaj o higienę wewnętrzną i zrób wiosenny detoks TERAZ. To idealny moment. Jak to zrobić domowymi sposobami? Chodź tutaj >>.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *