„TO JEST” najzdrowszy biały kubek. Nie zgadniesz, co to jest…

jelita…Już za moment będziesz ŚMIAŁ się z tych wszystkich, którzy mają wzdęcia, gazy, odbijania, bóle brzucha, dyskomfort po jedzeniu i z tych wszystkich, którzy cierpią z powodu słabej odporności i stale łykają antybiotyk

Jeżeli jesteś osobą dbającą o swoje zdrowie i chcesz mieć zdrowe jelita i jesteś skory, aby poznać sprawdzony sposób na super odporność …to czytaj każde słowo na tej stronie…

Zacznijmy od tego:
Jak Ci płynie życie ? Czy czujesz te wiosenne i radosne klimaty? Niesamowicie zazieleniło się nam wokoło. Coś niebywale cudownego… Świat jest piękny i delektuj się tym co masz. Nikt nigdy Ci tego nie odbierze, co Ty przeżyjesz, zobaczysz, doświadczysz. A to co przeżyjesz zależy tylko od Ciebie. Nikt nigdy nie jest odpowiedzialny za Twoje życie, choć i tak czasem Ci się zdaje… Nieprawdaż? Bo Łatwo jest obwiniać innych… Pamiętaj! Żyj tak abyś to Ty był szczęśliwy, a nie inni. Nigdy nie patrz i nie myśl co inni o Tobie powiedzą – bo to wcale nie jest ważne – liczy się tylko to co Ty o sobie myślisz i co chcesz w życiu osiągnąć…

Wiesz dlaczego?

Bo nikt nie zna Twoich marzeń, myśli i pragnień, nikt nie siedzi w głębi Twego serca i duszy, więc nie wie co jest dla Ciebie najlepsze. Tylko Ty to wiesz, więc tylko Ty możesz o sobie decydować… Trzymaj się tego – a zobaczysz, że życie będzie toczyło się właśnie tak jak Ty chcesz i wreszcie będziesz szczęśliwy, ponieważ będziesz żył tak jak Ty chcesz, a nie tak jak inni chcą…

To samo dotyczy Twojego zdrowia!

Tylko Ty sam jesteś za nie odpowiedzialny. Nikt nigdy nie zadba o nie lepiej niż Ty sam. Ani Twoja najlepsza koleżanka, ani siostra, brat, pielęgniarka, ani nawet lekarz – tylko Ty sam… Twoje dobre zdrowie jest w zasięgu Twojej ręki… wystarczy, że ją wyciągniesz…

A więc do sedna! Dziś chciałam Ci zaprezentować przepis na najzdrowszy biały kubek. Czemu biały i czemu najzdrowszy?

Biały – ponieważ będzie to jogurt własnej roboty.
Najzdrowszy – ponieważ będzie zawierał w sobie prebiotyki i probiotyki.

Zainteresowany? Poznaj więc całą prawdę o prebiotykach i probiotykach?

Dzięki PROBIOTYKOM – bakteria zabija bakterie! Te dobroczynne bakterie: hamują rozwój chorobotwórczych patogenów, wytwarzając substancje, które je niszczą lub osłabiają. W konsekwencji chronią przed rozwojem wielu schorzeń jelitowych (stanów zapalnych, niestrawności, biegunek, zaparć, polipów, a nawet zmian nowotworowych). Oprócz tego utrudniają adhezję (czyli przyleganie) patogenów do nabłonka jelitowego. Ponadto zabierają jedzenie „złym” bakteriom – pochłaniają składniki pokarmowe, które są niezbędne do rozwoju tych patogenów. To właśnie one zwalczają m.in. Rotawirusy, Salmonellę, Gronkowca złocistego, pałeczkę zapalenia płuc, chorobotwórcze enterokoki, enterobakterie i bakterie Clostridia.

Wniosek: Jesteś odporny na choroby i masz zdrowe dobrze funkcjonujące jelita!

Dzięki PREBIOTYKOM – rozwijają się probiotyki!
To one stymulują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium, które wspierają nasze zdrowie i życie.

I coś jeszcze…
Dzięki odpowiedniej florze jelitowe, która zawiera prebiotyki oraz stymulujące ich wzrost prebiotyki, nasze jelita są szczelne i nie przepuszczają do krwi szkodliwych substancji, toksyn i metali ciężkich, które niestety jak zawsze piszę są wszechobecne i nie da się ich całkowicie uniknąć.

Zapamiętaj jedno:
ZDROWE JELITA TO ZDROWY ORGANIZM!

Teraz najważniejsze! Gdzie znaleźć prebiotyki i probiotyki…

Moje rozwiązanie jest banalnie proste i kryje się w MOIM białym kubku zdrowia.

Otóż PROBIOTYKI znajdują się w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: jogurty, kefiry, mleko acidofilne, maślanka. Często w ich nazwie występuje przedrostek Bio.

Z kolei PREBIOTYKI, to składniki pożywienia nie ulegające trawieniu, należy do nich błonnik pokarmowy, czyli babka płesznik i babka jajowata zawarta w mieszance tych właśnie nasion.

Co ważne naukowcy stwierdzili, że najskuteczniejszym nośnikiem bakterii probiotycznych i prebiotycznych są produkty spożywcze (a nie środki farmaceutyczne).

Pamiętaj! Twoje zdrowie zaczyna się w jelitach!

Zaczynamy jogurtu przyrządzanie i o zdrowie swoich jelit dbanie!

Do wykonania jogurtu będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)
• 1 litr mleka 3,2%
• 150 g jogurtu naturalnego wzbogaconego jedynie żywymi kulturami bakterii
• 24 g Błonnika Primvitalnego

Przygotowanie jest bajecznie proste:
• mleko wlej do rondelka, zagotuj i ostudź do temperatury 40°C (jeżeli nie masz termometru, zanurz w mleku palec i jeżeli będzie ono gorące, a nie będzie parzyć – jest ok.)
• do ciepłego mleka dodaj jogurt i dobrze wymieszaj trzepaczką aż do idealnego połączenia się obu składników
• mleko wymieszane z jogurtem przelej do słoiczków, dobrze zakręć i odstaw w ciepłe miejsce
• teraz odczekaj 12 godzin
• po tym czasie Twój jogurt zgęstnieje i będzie gotowy do spożycia (możesz go przechowywać do 7 dni w lodówce)
• do wykonania kolejnej porcji jogurtu wykorzystaj 150 g swojego naturalnego jogurtu – i tak w kółko
• przed podaniem wymieszaj z Błonnikiem Primvitalnym i ulubionymi owocami

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

jelitaWartość kaloryczna 1 porcji:
171 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 14 g
Błonnik: 4 g

Jeżeli pragniesz być zdrowym to zwyczajnie zadbaj o swoje jelita. To w nich tkwi sekret Twojego zdrowia. Zacznij więc zwyczajnie jeść codziennie, no dobra – co drugi dzień 🙂 mój Biały Kubek Zdrowia pełen PROBIOTYKÓW, czyli dobroczynnych bakterii stymulujących komórki odpornościowe oraz PREBIOTYKÓW, które stymulują wzrost probiotyków.

Pozdrawiam ciepło, radośnie i wiosennie oraz życzę smacznego domowego jogurtu!

~Basia ~

Ps. Nie zapomnij tylko dodać do jogurtu prebiotyków, zawartych w tych nasionkach, które spotęgują kolonizację pożytecznych bakterii w Twoich jelitach.

*******************************************************

Męczą Cię na wiosnę zaparcia? Usuń je TYM>>>

5 odpowiedzi na „„TO JEST” najzdrowszy biały kubek. Nie zgadniesz, co to jest…

  1. szamanka pisze:

    Wyśmienity, ja dodałam jeszcze suszone śliwki, bo miałam ochotę na słodycze, najbardziej mi się podoba własna hodowla jogurtu. Dziękuję Basiu

  2. Halina pisze:

    Pamiętam, że moja babcia robiła kefir i jogurt domowy. Coś pysznego, może ja się skuszę.

  3. Halina pisze:

    Zamierzam zrobić. Jakiego mleka i jogurtu mam użyć. Który będzie najwłaściwszy, który ma same żywe bakterie? Bo niestety krowiego mleka nie mam.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za komentarz.

      Powiem tak:
      Do zrobienia domowego jogurtu używam mleka świeżego z mlekovity 3,2% (nie może być to mleko UHT), a jogurtu dodaję Klimeko, albo Zott grecki.
      Ważne aby wybierając jogurt do robienia domowego jogurtu wybrać jogurt, który zawiera w sobie jedynie mleko i bakterie (Na opakowaniu proszę szukać nazwy rodzaju, gatunku i szczepu bakterii np.: Lactobacillus (gatunek) acidophilus (rodzaj) LA-5 (szczep), Bifidobacterium (gatunek) lactis (rodzaj) BB-12 (szczep).
      Uwaga: Jedynie podanie niżej są to bakterie probiotyczne:
      • Lactobacillus acidophilus LA-5
      • Bifidobacterium lactis BB-12
      • Bifidobacterium lactis DN-173010 (nazwa marketingowa to ActiRegularis).
      Ważnym też jest by udział, żywych komórek bakteryjnych był co najmniej milion w mililitrze jogurtu.

      Zwykle są to jogurty z przedrostkiem BIO.

      Proszę dokładnie prześledzić etykietę i zobaczyć czy NIE MA on w sobie:
      – substancji zagęszczających,
      – E 412 (gumy guar),
      – E 440 (pektyn produkowane z resztek jabłek i białych włókien cytrusów),
      – E 343 (fosforany magnezu),
      – żelatyny,
      – barwników (koszleiny)… i tym podobnych dziwactw 🙂

      Jedna ważna zasada – dokładnie proszę prześledzić etykietę. Ma być tam mleko i żywe kultury bakterii czyli jedna z trzech bakterii probiotycznych (Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium lactis BB-12, Bifidobacterium lactis DN-173010).

      Potem zaś już do rozmnażania jogurtu można używać tego co się wykona.

      Pozdrawiam i życzę miłego gotowania,
      Basia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *