Słodkie ciasto, do którego nie dodasz cukru, tłuszczu i mąki – możliwe?

ccLubisz słodkości? Ba…, któż ich nie lubi. Odkąd mam męża i dzieci stale eksperymentuje z ciastami. Prawie co tydzień w weekend coś sobie pieczemy. Tylko, że staram się, aby moje wypieki były zdrowe, a w szczególności nie zawierały zbyt dużo cukru.

Unikam też kupowania gotowych ciast z dłuuuugą gwarancją. Bo wiadomo co w nich jest, prawie cała tablica Mendelejewa. Pomyśl sobie…

Podobnie jest z błonnikiem. Niby „jakiś” codziennie jesz, a tu patrz nie masz żadnych pozytywnych skutków. Wiesz dlaczego tak się dzieje? A to dlatego, że jesz nieodpowiedni błonnik – bo przecież nie wszystkie są takie same. Tak jak te ciasto „kupione”, a zrobione samemu w domu. Dlatego ja osobiście ufam tylko tym ziarenkom, które są sprawdzone i stosuję, je ja oraz moja rodzina każdego dnia. Właśnie ten błonnik, już w ten weekend dodam do mojego zdrowego ciasta z czerwonej fasoli.

Pewnie zaczynasz się śmiać? Buhahaha… Ciasto z fasoli? Buhahaha…

Myślisz sobie…To nie może się udać, że też ludzie takie rzeczy wypisują i jeszcze je jedzą. Gwarantuję Ci, że nawet nie poczujesz jej w środku. Nie dodasz też do niego ani grama mąki, tłuszczu i cukru. A do tego poczujesz głęboki czekoladowy smak, zaś dzięki czerwonej fasolce i bogactwu składników odżywczych osiągniesz zdrowie.

Wiesz jakie dobroczynne składniki zawiera moje ciasto z fasoli?

Oto one (tylko uzbrój się w cierpliwość, bo lista jest długa. Ale to dobrze, bo chociaż wiesz co jesz i jakie masz z tego korzyści zdrowotne):
• białko, które jest niezbędne do wzrostu i odbudowy komórek organizmu, począwszy od tkanki mięśniowej i kostnej, po włosy oraz paznokcie
• potas, który wzmacnia układ nerwowy i poprawia koncentrację
• wapń, który korzystnie wpływa na serce i chroni przed osteoporozą oraz łagodzi alergie
• fosfor, który odpowiada za przypływ energii i buduje kości
• cynk, który poprawia sprawność seksualną i intelektualną oraz chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników

Czytasz, czytasz i niedowierzasz. Czytaj dalej i delektuj się właściwościami tego ciasta, które za chwilę upieczesz i zjesz. Tak więc czerwona fasolka posiada także:
• witaminy z grupy B, a szczególnie witaminę B1, która poprawia pamięć, zdolność logicznego myślenia i działa przeciwdepresyjnie
• witaminę C, która wzmacnia odporność oraz na długo pozwala zachować piękny, młody wygląd skóry
• witaminę A, która dba o wzrok oraz znakomity wygląd włosów, skóry, paznokci
• błonnik, który pomaga usuwać z organizmu toksyny, metale ciężkie, nadmiar cholesterolu i spowalnia wchłanianie glukozy. Prawdę powiedziawszy to tak jak mój błonnik, który stosuję codziennie.

Tak pięknie to wszystko brzmi!
Niczym wiersz o zdrowiu. Ale to nie wszystko…
Czerwona fasola to nie coca-cola co niesamowicie smakuje,
a organizm pomału i skutecznie truje.
Czerwona fasola rozwój komórek nowotworowych hamuje
i duże zdrowie Ci każdego dnia obiecuje.
I pomimo tego, że jest trochę ciężkostrawna,
to mały kawałek możesz zjeść każdego niedzielnego poranka.

Wiesz już co zrobisz w ten weekend? Ciasto z fasoli czerwonej.

Tylko nie zapomnij zabrać kawałka do pracy, aby pochwalić się swoim nowym odkryciem kulinarnym. Oczywiście jak Ci coś zostanie, a szczerze wątpię. Niech koledzy zjedzą, pochwalą, a potem zgadną z czego było to ciasto. Zobaczymy kto ma wyostrzone kubki smakowe jak Amaro z Piekielnej Kuchni. Nie zapomnij mi tylko potem napisać o tym na blogu… Pośmiejemy się razem. Powiem, Ci, że ja też nie zgadałam jak je jadałam pierwszy raz u koleżanki Magdy. Moje dzieci były nim także zachwycone. Pewnie już w sobotę rano, chyba tak o szóstej, znowu usłyszę z drugiego pokoju rozkoszny głosik mojej córci: Mama coś dziś upieczemy słodkiego 🙂

Zaczynamy gotowanie i o zdrowie dbanie!

Do wykonania czekoladowego ciasta z czerwonej fasoli(*) będziesz potrzebował: (12 kawałków po 100 g)
• 220 g ugotowanej czerwonej fasolki, opcjonalnie dla wygodnych fasolki z puszki, która nie straszy tablicą Mendelejewa
• 240 g (3 sztuki) banana bez skórki
• 125 g (5 łyżek) miodu
• 30 g (3 łyżki) kakao
• 100 g (1/2 szklanki) kaszy manny
• 12 g (2 miarki) Błonnika Primvitalnego
• 40 g wiórek kokosowych
• 2 łyżeczki sody
• 150 g rodzynek
• 260 g (4 sztuki) jajek
• szczyptę soli
• 90 g (1 tabliczka) czekolady gorzkiej 70% kakao
• 40 g płatków z migdałów

Przygotowanie jest bajecznie proste:
• z puszki albo ugotowaną do miękkości czerwoną fasolkę zmiksuj z bananem na gładką masę
• dodaj miód, kakao, żółtka, kaszę manną, Błonnik Primvitalny, wiórki kokosowe i rodzynki, dobrze wymieszaj
• następnie dodaj sodę i także dobrze wymieszaj
• białka z jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
• dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj
• włóż do nagrzanego do 1800C piekarnika i piecz 35-40 minut
• koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku
• po ostygnięciu polej czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posyp płatkami z migdałów

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

ciasto fasolaWartość kaloryczna 1 kawałka (100 g):
260 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 36 g
Błonnik: 6 g

Upiekło Ci się już ciasto? Udekorowałeś pięknie czekoladą i migdałami? Pyszne prawda i jakże głęboko czekoladowe. Wcale nie czuć fasoli. Nieprawdaż? Pamiętaj! Jeśli dbasz o zdrowie to czekoladowe ciasto z czerwonej fasolki jest w sam raz dla Ciebie. Co ważne nie dość, że zaspokoisz swój głód na słodycze to jeszcze zadbasz o swoje zdrowie, bo przecież ono jest najważniejsze!

Życzę Ci udanego gotowania i co dzień wyśmienitego dania!
– Smacznego!

Basia Gawryluk

PS. Pamiętaj, jeżeli podobają Ci się moje przepisy, wypełnij formularz na tej stronie>>, a za tydzień dostaniesz kolejny ciekawy przepis z opisem jego zdrowotnych właściwości. Zobaczysz, że nawet z ziemniaka i marchewki wyczarujemy coś słodkiego i zdrowego.

(*) Zalecane w umiarkowanych ilościach dla diabetyków.

*******************************************************

Dowiedz się więcej jak dbać o swoje jelita>>

35 odpowiedzi na „Słodkie ciasto, do którego nie dodasz cukru, tłuszczu i mąki – możliwe?

  1. Edmund Waszkiewicz pisze:

    Pani Basiu – Dzięki za przepis – Wykorzystam
    Pozdrawiam

    • Marian Karasek pisze:

      Przepis wypróbowałem z niewielka modyfikacja, bowiem wykonałem podwójną porcję a więc wszystko co w przepisie x 2 ale miodu użyłem połowę a drugą połowe zamieniłem 3 łyżeczkami stewi oraz zamiast sody użyłem proszku do pieczenia. Połowe rozdałem rodzinie i znajomym w pracy. Wszystkim ciasto bardzo smakowało a gdy się dowiedzieli z czego jest zrobione, chcieli koniecznie przepis. Bardzo dziękuję za ten przepis i oczekuję na jeszcze inne podobne przepisy. Dla mnie lubiącego od czasu do czasu coś słodkiego znakomity deser na niedzielę.

      Marian z Chojnowa

      • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

        Witam Pana serdecznie i dziękuję za komentarz. Cieszę się niezmiernie, że ciasto smakowało rodzinie i znajomym. I tak jak się spodziewaliśmy – mało kto rozpozna z czego jest ono zrobione, że akurat tam skryła się czerwona fasola 🙂

  2. Janina Fic pisze:

    Szanowna Pani,przepis naprawde ,,,nie powiem,ale?Czy podajac ten fasolowo-bananowo-miodowo-rodzynkowo-pszenno(kasza manna)przepis nie pomyslala Pani ze jest to BOMBA WEGLOWODANOWA.
    gdyby ten rodzaj ciasta,zachecony Pani przepisem upiekl sobie(sugerujac sie reklama)cukrzyk to pewnikiem wyladowal by w szpitalu z przerazajaca hiperglikemia.
    Banan-czysta bomba kaloryczno weglowodanowa
    Fasola-to samo
    Rodzynki-suszone winogrona,podnosza poziom cukru nawet u zdrowego czlowieka nawet o 150%
    Kasza manna-zmielona pszenica(podobnie jak maka pszenna,czyste weglowodany
    Mysle ze przed opublikowaniem takiej ciekawej recepty powinna Pani przeanalizowac przepis,poniewaz wsrod czytajacych sa rowniez cierpiacy z powodu cukrzycy,a obietnica smakowitosci napewno nie jednego skusi na wyprobowanie Pani przepisu.
    Pozdrawiam,J.Fic

    • Barbara Gawryluk pisze:

      Dziękuję za komentarz. Myślę, że ma Pani rację. Dopiszę do przepisu ostrzeżenie dla cukrzyków.

    • Lucyna Robakowska pisze:

      Pozdrawiam ! Chce tylko zauwazyc ze ten przepis na ciasto bez cukru / nie byl rekomendowany dla cukrzykow / diabetykow !!!!! P. Basiu dziekuje za przepis i czekam na kolejne , planuje na helg upiec ciasto
      i chetnie skorzystam z przepisu.

      • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

        Witam i dziękuję za komentarze. Proszę napisać czy smakowało Pani moje ciasto. Pozdrawiam i życzę miłego świętowania.

  3. ja2 pisze:

    Super przepis bardzo mi się podoba. Jestem cukrzykiem i uważam że kawałek tego ciasta mi nie zaszkodzi. Dziękuję Pani Basiu za przepis na pewno będę częściej piece rodzinie i znajomym.

  4. B.O. pisze:

    Podpisuję się pod komentarzem p. Janiny Fic. A po drugie nie mówi się kaszy mannej tylko kaszy manny i wiórki się odmienia. Nie wiórek kokosowych tylko wiórków kokosowych. Pisząc na forum nie powinno się popełniać takich błędów.

    • L .R pisze:

      Szanowna .polonistko jezeli jestes taka skrupulatna to moze wykarzesz sie wieksza kreatywnoscia i sama opracujesz przepis na ? Mysle ze te male potkniecia w pisowni i odmianach ( wielkie halo !!!!)
      Poprostu przetlumaczylas z naszego na polskie lub odwrotnie. TO TYLKO TAKA MOJA UWAGA

  5. D.N. pisze:

    Czy kaszę mannę można zastąpić jaglaną-to dla bezglutenowców,pozdrawiam

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Dziękuję za komentarz. Myślę, że spokojnie może Pani zastąpić kaszę manną – kaszą jaglaną. Tylko proszę dodać kaszę ugotowaną i ją zblendować na papkę. Wprawdzie nie robiłam takiej wariacji ciasta, ale piekę ciasta z kaszy jaglanej, więc zapewne i to ciasto będzie wyśmienite. Po upieczeniu proszę napisać, jak Pani smakowało ciasto fasolowe w wersji z kaszą jaglaną.

      • mirwu pisze:

        a zamiast kaszy mąka jaglana?

        • mirwu pisze:

          Koniecznie trzeba próbować wszystkiego a na pewno znajdziemy rozwiązanie.

        • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

          Proszę spróbować i dodać mąki jaglanej. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dodatkowo proszę dodać jeszcze jedno jajko. A potem podzielić się z nami spostrzeżeniami dotyczącymi wypieku. Pozdrawiam.

  6. mela pisze:

    No właśnie, ciasto niewątpliwie pyszne ale nie dla diabetyków. Może chociaż od czasu do czasu pomyślicie
    o cukrzykach i wątrobowcach . Oni również mają ,,tęsknotę,, do jakiegoś deseru i odrobinę przyjemności
    bez większego uszczerbku na zdrowiu. Wszyscy i wszystko robią tylko dla zdrowych to ,a co z resztą nieszczęśników?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie. Rozumiem Pani rozgoryczenie. Odnośnie jedzenia ciast przez diabetyków polecam przeczytanie artykułu Pani mgr Pauliny Augustyn, dietetyka klinicznego pod tytułem „Ciasto w diecie diabetyka” – gdzie szczegółowo zostało omówione jakie ciasta można w takiej sytuacji jeść. Pozdrawiam.

  7. mirwu pisze:

    Popieram apel D.N . Czym zastąpić – tfu! kaszę mannę? Nie podam dzieciom glutenu…

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Istnieje sporo mąk bezglutenowych, rozpoczynając od mąki bezglutenowej, a następnie można stosować mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, z amarantusa i amarantu, ziemniaczaną, z manioku, z ciecierzycy, sojową, migdałową. Jednakże dodając do ciasta należy dosypywać ją powoli, sprawdzając co jakiś czas konsystencję ciasta – albowiem, każda z tych mąk ma nieco inną gramaturę.

  8. bogus pisze:

    dobra robota ! tak trzymac!

  9. Ewa G. pisze:

    Czy moge zastapic miod ksylitolem. Dziekuje za pomoc.
    Ewa

  10. bg pisze:

    Chyba spróbować warto bo tak cudnie wygląda zrobię na niedzielę pozdrawiam.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Dziękuję za komentarz. Proszę koniecznie wypróbować i podzielić się z nami swoimi wrażeniami. Pozdrawiam i życzę udanego i smacznego ciasta.

  11. ANNA D. pisze:

    Przeczytałam PANI przepis i zaraz pomyślałam że go wypróbuje , co nieco pozmieniam składniki . Ale to na razie musi poczekać , ponieważ teraz nie mam czasu i możliwości .
    Chciałabym podać przepis na ciasto bardzo smaczne , zdrowe i wydaje mi się , że wszyscy mogą go jeść nawet chorzy na cukrzycę .
    CIASTO Z MARCHEWKĄ
    SKŁADNIKI
    250 g marchwi : po umyciu zetrzeć na tarce , z dużymi otworami
    250 g migdałów lub orzechy włoskie : zmielić
    70 g cukru brązowego , albo stewia
    50 g mąki ziemniaczanej
    5 żółtek : ubić z cukrem
    5 białek : ubić na sztywną pianę
    1 cytrynę : dobrze wyparzyć skórkę i zetrzeć + dodać trochę soku ( może być łyżeczka )
    1- 2 łyżeczki rumu
    WYKONANIE :
    Ubić białka , utrzeć żółtka z cukrem ; do utartych żółtek dodawać ubite białka wciąż ubijając tę masę . Po zmieszaniu żółtek z białkami dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną , skórkę i sok z cytryny , migdały lub orzechy ( wcześniej zmielone ) wciąż ubijając tę masę na koniec dodajemy z tartą marchew + rum . Wszystko razem dobrze wymieszać , ( chciałabym dodać , że sama zaczęłam dosypywać trochę wiórek kokosowych , jeśli ktoś nie chce lub nie lubi , nie musi dodawać wiórek kokosowych , ciasto tak samo jest dobre . Także zmieniłam ilość cukru , w przepisie było 200 g cukru , jak dla mnie było za słodkie , więc zmniejszyłam do 70 g i też jest słodkie )
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C , przez 1 godzinę .
    Życzę smacznego , dziękuję za uwagę , pozdrawiam ANNA D.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za komentarz oraz ciekawy, zdrowy przepis. Zgadzam się z Panią, że owe ciasto marchewkowe, tak jak podaje także dietetyk kliniczny Pani mgr Paulina Augustyn w swoim artykule pod tytułem „Ciasto w diecie diabetyka” – mogą także jeść diabetycy. Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis, na pewno go wypróbuję w Pani wersji. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

  12. CZERWONA FASOLKA pisze:

    MAM PYTAMKO ,JA OSOBIŚCIE UWIELBIAM FASOLKĘ I TO KAŻDY RODZAJ ,CZY FASOLKA KONSERWOWA NIE TRACI TYCH CUDOWNYCH WATOŚCI ?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuje za komentarz. Powiem tak: z całą pewnością część składników odżywczych z fasolki ucieknie – ale jedynie ok. 15%. Więc jej właściwości zdrowotne będą zachowane. Jednak kupując ją w puszcze proszę wybierać taką, która nie ma przypraw i konserwantów. Jeżeli Pan woli może także do ciasta dodać fasolę, którą sobie Pan sam ugotuje. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

  13. Jarek B pisze:

    Pozdrawiam serdecznie!

    Robiłem już dwa razy. Przepis nadaje się nawet dla takiego okazyjnego niedzielnego kucharza jak ja. Pierwszy raz trzymałem ciasto zbyt długo w piekarniku, maź na patyczku była z rodzynek, a nie z ciasta.

    Generalne pytanie: W wielu przepisach, na przykład w tym, nie ma linku do wersji do wydrukowania. Czy to z czasem zostanie uzupełnione?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za komentarz.
      Cieszę się niezmiernie, że ciasto się udało. Staram się podawać dla Państwa przepisy proste do wykonania, żeby wyszły dla każdego – zarówno dla kucharza początkującego, niedzielnego jak i wyśmienitego. Jeżeli zaś chodzi o możliwość wydruku przepisów, to dopiero w wersji PDF jest 13 przepisów. Proszę wysłać mi na maila (barbara.gawryluk@mapazdrowia.pl) swój adres mailowy, wówczas wyślę dla Pana te 13 przepisów w wersji do druku, żeby nie musiał ich Pan wyszukiwać. Jeżeli natomiast stworzę już wszystkie w wersji do druku – także je Panu prześlę.
      Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

  14. Arleta Walczak pisze:

    Witam. Czytam przepis, ja mam ciut inny i wydaje mi się, że jest dobry dla diabetyków( warzywa strączkowe są polecane w diecie cukrzycowej). Nie daję cukru tylko suszoną żurawinę i jak dla mnie jest super. Pozdrawiam☺

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za komentarz. Jeżeli można to proszę o podanie przepisu. Z chęcią go wypróbuję, bo wydaj mi się bardzo interesujący. Pozdrawiam.

  15. Stasia pisze:

    Witam. Chcialam spytac o przepis pani Anny D na ciasto marchewkowe. Na jak duza forme jest ten przepis. Jadlam juz wiele ciast marchewkowych i kazde bylo smaczniejsze od poprzedniego. mysle ze ztym bedzie tak samo. Dziekuje.

  16. Alicia pisze:

    Witam p.Basiu wlasnie myslalam dzisiaj o zrobieniu ciasta,tylko nie mialam pomyslu,spadla mi pani z nieba,jutro zaczynam pieczenie.Prosze o wiecej takich przepisow-zdrowych.Dziekuje,milego wieczoru

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Super! Cieszę się, że mogłam pomóc.

      Jeżeli chce być Pani na bieżąco z podobnymi przepisami – proszę o zapisanie się na mój newsletter kulinarny ► http://bit.ly/Przepisy_Basi

      Pozdrawiam i życzę miłego dnia
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *