Najzdrowsza Przekąska Wielkanocna

jajka-przepiorkiNadchodzą Święta Wielkanocne i to wielkimi krokami. Są już tuż, tuż – jakże się z tego powodu cieszę. Znowu wszyscy będziemy w komplecie. Kocham te spotkania przy rodzinnym stole. Oblewanie się wodą i radosne krzyki dzieci. Czujesz także i Ty tą radość z nadchodzących świąt?

Radość radością, ale jak co rok chciałbyś pewnie i w te święta zaserwować coś ciekawego dla swoich gości. Były już na Twoim wielkanocnym stole jajka z majonezem, jajka faszerowane pieczarkami, tuńczykiem, warzywami. Były zawijasy z cukinii i jajek oraz chyba ze 100 rodzajów sałatek jajecznych.

… Co będzie w tym roku?

Jeżeli nie możesz się zdecydować co jeszcze zdrowego podać swoim gościom. Sprawdź mój pyszny i zdrowy przepis na danie z jajek przepiórczych.

Czemu pyszny i zdrowy? Czemu z jajek przepiórczych?

Ponieważ jajka przepiórcze:

  • zawierają sporo wzorcowego białka zasobnego we wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować,
  • są bogatsze niż kurze w żelazo, miedź, beta-karoten oraz witaminy z grupy B,
  • są też bardziej odżywcze, gdyż mają więcej żółtka w stosunku do białka,
  • w żółtku jest jest więcej beta-karotenu i luteiny, chroniącej oczy przed szkodliwym promieniowaniem oraz zapobiegającej zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • zawierają mniej cholesterolu, natomiast więcej kwasów wielonienasyconych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

Ale to nie wszystko… moja przekąska będzie zawierała w sobie AWOKADO bogate w likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Dzięki niemu:

  • uregulujesz ciśnienie krwi,
  • uchronisz serce przed chorobami,
  • poprawisz działanie swojego mózgu,
  • zapobiegniesz nowotworom,
  • poprawisz swój wzrok.

Czyż nie jest to niesamowicie zdrowa przekąska. Co ważne bardzo prosta w wykonaniu. Jak ją zrobić? Bardzo prosto!

Zaczynamy więc przekąski szykowanie i o swoje wiosenne zdrowie dbanie!

Do wykonania przekąski będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 2 awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g łososia wędzonego
  • 4 jaja przepiórcze
  • sól morska
  • pieprz naturalny
  • 4 łyżeczki koperku

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę i skrop sokiem z cytryny
  • łososia pokrój na plasterki
  • łódeczki z awokado wypełnij łososiem, zostaw trochę miejsca na jajko
    ostrożnie rozbij jajko i wlej je obok łososia
  • awokado przełóż do naczynia żaroodpornego i odrobinę posól oraz popieprz
  • przekąskę zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku około 12 minut, do ścięcia się białka
  • przed podaniem posyp koperkiem, opcjonalnie natką pietruszki, rzeżuchą, ulubionymi kiełkami

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>awokado

Wartość kaloryczna 1 porcji:
304 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 26 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 5 g

Voila! Smaczną, zdrową przekąskę wielkanocną masz już gotową.

Pozdrawiam świątecznie i radośnie!

Życzę Wam Wszystkim Kochani Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na Zdrową Przekąskę Wielkanocą? Podaj przepis dalej! Niech i inni na święta zdrowo zjedzą.

PPs. Dom masz posprzątany – pewnie błyszczy czystością. A porządki wiosenne w swoim organizmie już zrobiłeś? Zacznij oczyszczanie organizmu już dziś. TE ziarenka Ci w tym pomogą.

3 odpowiedzi na „Najzdrowsza Przekąska Wielkanocna

  1. Madlen pisze:

    Awokado ulubione warzywo a przepiórcze jaja to rewelacyjne połączenie . Mega dziękuję za przepis:)

  2. Madlen pisze:

    Mega dziękuję za przepis:) mój maluch był zachwycony wyglądem sniadanka

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam!

      Cieszę się, że śniadanko dla synka się spodobało. Moje dzieci tez lubią jeść kolorowo.

      Pozdrawiam, Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *