Miętowe placuszki na upalne dni

mietaBądźmy szczerzy: Czy oby na pewno Twoja letnia dieta jest zdrowa? Czy posiada w sobie odpowiednią ilość dobroczynnie wpływających na organizm ziół?

Lato to taki czas, kiedy mamy ich sporo. Wybór jest ogromny, tylko zrywać, jeść i zdrowieć. Bo jak wiadomo Sumerowie już 5 tysięcy lat temu wykorzystywali zioła lecznicze, takie jak mięta czy rumianek.

I Ty wprowadź je do swojej codziennej diety. Dlatego dziś… Poznasz przepis na Miętowe Placuszki, które niebywale delikatne w smaku umilą Ci letni czas.

Jak je zrobić? O tym za chwilę, najpierw dowiedz się jakie korzyści płyną z jedzenia mięty. Mianowicie, dzięki mięcie bogatej w białka, węglowodany, minerały (wapno, fosfor, żelazo, magnez) i witaminę A oraz B3:

1. Uregulujesz procesy trawienne.
2. Zwiększysz wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
3. Usprawnisz pracę jelit.
4. Wspomożesz pracę wątroby i dróg żółciowych.
5. Uspokoisz się i wyciszysz.

Właśnie dzięki aromatycznym listkom mięty możesz uzupełnić swoją letnią kurację tymi najzdrowszymi ziarenkami. Pomyśl, skoro sam Błonnik zawarty w ziarenkach jest tak zdrowy i wartościowy, to o ile lepszy jest kiedy wzmocnisz jego działanie ziołami?

Już wiesz jak zadbać latem o swoje zdrowie! Zioła + TE ziarenka, Ci w tym z całą pewnością pomogą. Jednak pamiętaj, że najlepsze efekty uzyskasz, gdy miętę będziesz zażywać regularnie

Zaczynamy więc placków przyrządzanie i o układ trawienny dbanie!

Do wykonania Miętowych Placuszków będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 15 g drożdży
  • 10 g (1 łyżka) stewii
  • 1 szklanka mleka
  • 130 g (2 sztuki) jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • drożdże utrzyj ze stewią
  • dodaj do nich letnie mleko, jajko, sól i wymieszaj
  • stopniowo dodawaj mąkę
  • potem dodaj utarte na tarce o grubych oczkach jabłko
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na koniec dodaj listki mięty i wymieszaj
  • odstaw na 20 minut do wyrośnięcia
  • placki kładź łyżką na rozgrzany tłuszcz
  • smaż z obu stron na złoty kolor

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>placki-z-mieta

Wartość kaloryczna 1 porcji
(4 placki): 349 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 63 g
Błonnik: 3 g

Masz już placuszki? Wyszły tak jak przypuszczałam pyszne i orzeźwiające. Możesz je teraz spokojnie zabrać na letni piknik, z całą pewnością zachwycą Twoich gości.

Na koniec mała ciekawostka:
Zgodnie z wierzeniami ludowymi, miętowy napar ma magiczne właściwości i potrafi odganiać złe myśli. Warto go pić przed snem, aby spokojnie zasnąć.

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznych placuszków!
~Basia ~

2 odpowiedzi na „Miętowe placuszki na upalne dni

  1. J. Banicki pisze:

    Czy koniecznie musi być stewia?
    Do tej pory nigdy nie używałem. Rozglądnąłem się po internecie – ogłupiająca wielość ofert. Nie bardzo potrafię odróżnić tu ziarna od plew. Czy mógłbym prosić o podpowiedź? Z której stewii jest Pani zadowolona? Link?
    Pozdrawiam ze słonecznego Berlina!

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam słonecznie z Hajnówki

      Stewia to zamiennik cukru, jeżeli Pan woli to może zwyczajnie do placków dodać cukru.
      Moją stewię w proszku ja kupuję w Rossmanie, składa się ona z glikozydów stewiolowych (rebaudiozyda o czystości 97%).

      Pozdrawiam i życzę miłego smażenia placuszków,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *