Lubisz masło warzywne?

maslo-z-chlebemŚwieżutki i pachnący chleb z masłem to niemal wyborne danie. Pewnie i Ty je często jadasz zastanawiając się czy jest to dla Ciebie zdrowe.

Zaraz dowiesz się wszystkiego na temat masła. Czy masz je jeść czy nie jeść…

A na dodatek poznasz przepis jak zrobić Masło Warzywne pełne nie tylko tłuszczy, ale także witamin i mikroelementów, które już od śniadania zadbają o Twoje zdrowie! Zainteresowany?

Zacznijmy od tego, że masło masłu nie jest równe. Mamy masło ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. I tak pierwsze trzy masła nie mogą zawierać mniej niż 80% tłuszczu i więcej niż 16% wody. Z kolei masło stołowe nie ma mniej niż 73,5% tłuszczu i więcej niż 24% wody.

Co zawiera w sobie masło? Mianowicie:

1. Nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 67 procent wagi).
2. Cholesterol (ok. 220 mg w 100 g).
3. Witaminy A, D, E i K.

I teraz bez wątpienia wszyscy stwierdzą, że masło nie jest zdrowe bo ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi i w konsekwencji zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. Wiesz co na ten temat mówią najnowsze badania?… że to jest mit! Ponieważ jak wykazały aktualne badania MASŁO zawiera:

1. Wiele zdrowych nasyconych tłuszczów – które mają ważne znaczenie dla organizmu, gdyż są niezbędne do transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz chronią narządy człowieka. Prócz tego nasycone tłuszcze obecne w maśle podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

2. Zdrowy kwas masłowy – który hamuje namnażanie się komórek rakowych i przyśpiesza śmierć komórek uszkodzonych. Dodatkowo jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit i pełni ważną rolę w prawidłowej gospodarce lipidowej i insulinowej.

3. Cenny sprzężony kwas linolowy – który hamuje proces powstawania nowotworów, zapobiega rozwojowi miażdżycy, wspomaga odchudzanie, obniża poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu.

4. Cholesterol potrzebny dla zdrowia – ponieważ bez cholesterolu nie ma życia. Jak wiadomo jest to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, budowy błon komórkowych i produkcji hormonów.

5. Witamy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach – które są niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia. Co istotne witamina K2, która występuje w maśle nie dość, że występuje w niewielu produktach spożywczych, to jeszcze ułatwia przyswajanie witamin A i D oraz niektórych białek.

Sam widzisz Masło Krowie jest jednak zdrowe. A tłuszcze nasycone zawarte w produktach mlecznych mogą przyczyniać się do wzrostu dobrego cholesterolu (HDL) we krwi, a w żaden sposób nie wpływają na rozwój chorób serca! Potwierdziły to badania Kardiologa dr Aseem Malhotra ze szpitala uniwersyteckiego Croydon w Londynie. Według niego produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe – takie jak masło – mogą być zdrowe dla serca i pomagają podwyższyć dobry cholesterol, a obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Pomyśl tylko o ile jeszcze Twoje Krowie Masło będzie zdrowsze jak dodasz do niego warzyw. Będzie prawdziwą bombą witaminową. Chcesz i Ty zrobić sobie takie masło? Bardzo proszę…

Zaczynamy więc Masła przyrządzanie i o swoje zdrowie dbanie!

Do wykonania Masła Warzywnego będzie Ci potrzeba:
(ok. 500 g)

  • 250 g masła extra
  • 50 g (1 sztuka) marchwi
  • 50 g (1/2 sztuki) korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g (1/2 sztuki) cebuli
  • 5 g (1 ząbek) czosnku
  • 18 g natki pietruszki
  • 32 g (4 łyżeczki) oleju słonecznikowego
  • sól himalajska do smaku

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • warzywa zetrzyj na bardzo drobnej tarce
  • cebulę i czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą
  • wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj
  • całość składników wymieszaj z miękkim masłem (wyjętym godzinę przed z lodówki)
  • przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 100 g porcji: 450 kcalmaslo-warzywne
Białko: 1 g
Tłuszcze: 48 g
Węglowodany: 4 g
Błonnik: 2 g

Jedni zachwalają masło, inni je krytykują. Bez wątpienia – co potwierdziły najnowsze badania – jest ono zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu – ale tylko jedzone z umiarem. Bo nawet to co zdrowe w nadmiarze może okazać się szkodliwe!

Dla lepszego zdrowia nie zapominaj też o uzupełnieniu swojej zdrowej i letniej diety tymi najzdrowszymi ziarenkami. Pomyśl, skoro sam Błonnik zawarty w ziarenkach jest tak zdrowy i wartościowy, to o ile lepszy jest kiedy wzmocnisz jego działanie zdrową letnią dietą?

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego!
~Basia ~

12 odpowiedzi na „Lubisz masło warzywne?

  1. szamanka pisze:

    Świetny pomysł . Dziękuję Basiu

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam cieplutko i bardzo cieszę się, że przepis spodobał się Pani.

      Pozdrawiam, Basia.

  2. Barbara Ch. pisze:

    Nie rozumiem tylko, po co w tym arcyciekawym przepisie jest obecny olej. Nie napisano, jak go użyć. A niektórzy twierdzą, że NIE należy łączyć tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam

      Olej w przepisie jest po aby jeszcze bardziej podnieść wartości odżywcze Masła Warzywnego. Bo jak wiadomo olej słonecznikowy ma doskonałe właściwości i bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawiera on naturalną witaminę E, beta-karoten, lecytynę, kwas linolenowy w formie cis oraz grupę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 6. Po wchłonięciu z przewodu pokarmowego jest przekształcany do prostaglandyn, czyli substancję nadzorujące prawidłowe krążenie krwi.

      Oczywiście jeżeli Pani nie chce proszę nie dodawać oleju do masła. Wszystkie składniki również dobrze ze sobą się połączą.

      Pyta Pani: Jak użyć olej w przepisie? Zwyczajnie połączyć razem ze wszystkimi składnikami.

      Odnośnie zaś nie łączenia tłuszczy zwierzęcych z roślinnymi powiem tak: na każdy temat zawsze jest wiele opinii i to każdy z nas powinien wybrać tą która mu odpowiada. Ja łączę oba oleje zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami dietetycznymi.

      Pozdrawiam i życzę smacznego Masła Warzywnego,
      Basia.

  3. Ewa pisze:

    Z jakich warzyw mam zrobić masło gotowanych czy surowych?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      Do masła można dodać warzywa surowe drobno starte jak i lekko odgotowane. Powiem, że moje dzieci wolą Masło Warzywne z warzyw odgotowanych.

      Pozdrawiam i życzę smacznego masła warzywnego,
      Pozdrawiam.

  4. ZW pisze:

    W punkcie 3 coś mi zabrakło.
    Co znaczy: „Cenny sprzężony kwasu linolowy ” ?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam i dziękuje za cenną uwagę.

      Faktycznie wkradła się literówka.

      Pozdrawiam, Basia.

  5. Janina pisze:

    Ciekawy ten przepis muszę zrobić pozdrawiam dziękuje.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i cieszę się, że przepis spodobał się. Masło jest naprawdę smaczne.

      Pozdrawiam słonecznie,
      Basia.

  6. Elżbieta pisze:

    Witam serdecznie. olej słonecznikowy można zastąpić olejem kokosowym nierafinowanym. Pozdrawiam Elżbieta

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie i dziękuję za komentarz.

      Owszem, jeżeli ktoś woli olej kokosowy można go dodać do masła.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *