TEN Majonez obniża cholesterol. Będziesz wręcz zaskoczony!

Co to za sekretny Majonez?serce

Jaki to majonez jest tak niesamowity, że obniża skutecznie cholesterol, a tym samym chroni przed chorobami serca?

Na pewno nie ten sklepowy!
Więc jaki?

Co ważne zrobisz sobie go sam w domu, jedynie z 4 zdrowych produktów i kilku przypraw.

Przygotuj, go już dziś i natychmiast zacznij obniżać cholesterol!

Zacznijmy od tego, że majonez sklepowy składa się z niezbyt imponujących produktów. Co tam jest?

Jest tam olej rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaja kurzego (4,3%), cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny). Ohoho, dużo chemii…

Nasz z kolei MAJONEZ będzie miał same zdrowe składniki, tak zdrowe, że jedzenie jego przyniesie Ci same korzyści zdrowotne.

Zainteresowany…

Jakie właściwości posiada Domowy Majonez Dietetyczny?

Mianowicie to on:

1. Hamuje proces starzenia się organizmu.
2. Łagodzi zmęczenie.
3. Wpływa korzystnie na skórę i włosy.
4. Łagodzi kurcze łydek.
5. Przyspiesza gojenie się ran.
6. Łagodzi przykre objawy menopauzy.

Co ważne znakomicie przyczynia się do obniżenia cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Dlaczego?

Ponieważ zawiera NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. To do nich właśnie należą tak bardzo zdrowe kwasy z rodziny omega 3 i 6, które są najważniejszymi spośród tłuszczy.

To one:
1. Działają wspomagająco na układ krążenia.
2. Usprawniają przepływ krwi.
3. Obniżają ciśnienie.
4. Zmniejszają zdolności agregacyjne płytek.
5. Wpływają stabilizująco oraz normalizująco na rytm serca.

Niestety organizm ludzki nie umie ich sam wytwarzać, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem.

Zaczynamy więc Majonezu Dietetycznego przyrządzanie i kwasów omega 3 i 6 spożywanie!

Do wykonania majonezu będzie Ci potrzeba:
(ok. 200 g)

  • białko z 1 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz naturalny
  • ksylitol

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • jajko umyj i sparz we wrzątku przez 10 sekund
  • żółtko oddziel od białka
  • biało wlej do miseczki i ubij na sztywną pianę
  • dalej ubijając dodaj kilka kropli cytryny, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, ksylitolu
  • do piany nie przerywając ubijania małymi kroplami dodawaj oliwę z oliwek, potem wlewaj ją małą strużką
  • kiedy majonez zgęstnieje dopraw do smaku, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ksylitolem

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 100 g: 180 kcalchleb
Białko: 0,5 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 0,3 g
Błonnik: 0,01 g

Pamiętaj! Ten Dietetyczny Majonez Domowej Roboty w 100 g ma 3,03 g NNKT i 0 g cholesterolu.

Pozdrawiam ciepło i życzę dużo zdrowia!
~Basia ~

Ps. Pamiętaj o polecanych przez mnie magicznych ziarenkach, które pomogą Ci oczyścić się jesienią ze złogów zalegających w jelitach i wzmocnić organizm przed zimą. Wystarczy szklanka wody wymieszana z ziarenkami dziennie aby poczuć się lepiej niemalże od razu i uchronić przed choróbskami.

10 odpowiedzi na „TEN Majonez obniża cholesterol. Będziesz wręcz zaskoczony!

  1. Aneta pisze:

    Kolejny bombowy przepis! Choć mój nr 1 to absolutny hit czyli biała zupa zimowa z imbirem.Pycha.Dzięki za super przepisy, pozdrawiam!

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Cieszę się niezmiernie, że moje przepisy podobają się Pani.

      Pozdrawiam ciepło,
      Basia.

  2. halina pisze:

    Zaliczyłam majonez Basi, wspaniały smak, przyjemny widok,
    można poszaleć na rożnych imprezkach:)
    Pozdrawiam i zachęcam do powielenia przepisu
    – Halina

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Cieszę się, że zrobiła Pani majonez i smakuje on Pani.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Basia.

  3. krystyna pisze:

    pani
    Pani Basiu czy koniecznie trzeba dodawac do tego majonezu ksylitol ? bez niego nie wyjdzie?

    P

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Oczywiście, że nie musi Pani dawać ksylitolu. To jest zamiennik cukru – i do majonezu dodajemy go wedle gustu. Bez niego także majonez wyjdzie.

      Pozdrawiam i życzę smacznego,
      Basia.

  4. Milena pisze:

    Pani Barbaro,
    nie doszukalam się w przepisie w którym momencie dodajemy żółtko (lub robimy coś z nim innego).. Majonez będzie jak znalazł na Święta 😉

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Żółtka do tego majonezu nie dodajemy. Proszę je wykorzystać do innych dań świątecznych.
      Cieszę, że TEN majonez będzie gościł u Pani na święta.

      Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia,
      Basia.

  5. Milena pisze:

    Na prawdę? Byłam przekonana, że żółtko jest również dodawane do majonezu.. TEN majonez zrobię już dzisiaj żeby go przetestować jeszcze przed robieniem sałatek świątecznych, choć wierzę na słowo że będzie „wspaniały” 🙂

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Do tego dietetycznego nie dodajemy, a do innych tak.
      To prawda warto zrobić majonez wcześniej i go przetestować.

      Oto przepis na zwykły majonez:
      – 2 żółtka
      – 1 łyżka soku z cytryny
      – 1 szklanka oleju słonecznikowego
      – 1 łyżeczka musztardy
      – sól, pieprz, cukier do smaku

      Wykonanie:
      1. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
      2. Jajka sparzyć wrzątkiem przez 10 s.
      3. Do łagodnie zaokrąglonej dnem miseczki ustawionej na kuchennej ściereczce należy dodać żółtka i rozmieszać.
      4. Do żółtek dodać musztardę, szczyptę soli, sok z cytryny i stale szybko mieszając wlewać olej – najpierw po kropelce, a potem bardzo cienką stróżką.
      5. Gdy majonez zacznie gęstnieć, można wlewać olej większymi porcjami – stale mieszając.
      6. Kiedy majonez osiągnie odpowiednią konsystencję zaprzestajemy wlewać olej, doprawiamy do smaku.

      Majonez powinien mieć gładką konsystencję. Kiedy są w nim grudki to oznacza, że się zwarzył. Co wtedy?

      Zwarzony majonez można naprawić poprzez dodanie do niego łyżki wrzącej wody i energiczne mieszanie. Jak to nie poskutkuje należy ucieranie majonezu zacząc od początku. Czyli:
      1. Majonez zwarzony przelewamy do innej miski.
      2. Starą miskę umyć i osuszyć.
      3. Do miski dodać 1 żółtko i 1 łyżeczkę soku z cytryny – wymieszać.
      4. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zwarzony majonez.

      Czasem bywa, że nie zużyjemy podczas ucierania nowego majonezu całej porcji majonezu zwarzonego.

      Pozdrawiam,
      Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *