Cudowne Kotlety Bezglutenowe – dla zdrowia i na odporność

kaszaSakramentalne pytanie brzmi: jakie to kotlety, posiadają tak niesamowite właściwości, że wzmacniają odporność i chronią przed chorobami, wirusami i nie tylko?

Czyli, z czego składają się te Bezglutenowe Kotlety, że stanowią najlepszy pokarm dla Twojego zdrowia?

Zainteresowany, jakie kotlety warto jeść na obiad w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia?

Już mówię…
Będą to kotlety z Kaszy Jaglanej i Amarantusa

To te dwa produkty są bogate w duże ilości antyoksydantów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów oraz witamin (E i B). Są też bogate w błonnik, który szczególnie teraz nam się przyda.

Dlaczego?
Ponieważ tylko czysty organizm lepiej umie się bronić przed bakteriami i wirusami. Wolny od zanieczyszczeń lepiej też przyswaja witaminy i mikroelementy. Pamiętaj jednak, aby spożywać jak najlepszy błonnik. Taki właśnie Błonnik najwyższej jakości znajdziesz TU >>

Ale wracając do rzeczy…

Jakie korzyści przyniesie Ci jedzenie Kaszy Jaglanej i Amarantusa?

Mianowicie:

1. Wzmocnisz swój organizm – bo zawierają one cenne witaminy i minerały.

2. Oczyścisz się z toksyn i zanieczyszczeń – dzięki bogactwu błonnika.

3. Wspomożesz leczenie anemii – gdyż te kasze są bogate w żelazo.

4. Zmniejszysz ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia.

5. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

6. Zapobiegniesz chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy – dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych

7. Przyspieszysz przemianę materii i uregulujesz pracę jelit – bo zawierają one Błonnik.

Zaczynamy więc Bezglutenowych Kotletów przyrządzanie!

Do wykonania Bezglutenowych Kotletów będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 150 g amarantusa
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 200 g dyni hokkaido
  • 1/2 papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz naturalny
  • sól morska
  • curry
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • do wrzącej wody wsyp kaszę jaglaną, amarantus i ugotuj na gęsto
  • kiedy kasze prawie się ugotują dodaj do nich cząber i kozieradkę
  • dynię pokrój w kostkę, upiecz w piekarniku, zblenduj i dodaj do nieco przestudzonej kaszy
  • paprykę pokrój w paski i zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy
  • do całości dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, pieprz, sól i curry
  • wszystko dobrze wymieszaj
  • formuj z masy kotleciki, mocno dociskaj aby masa się skleiła
  • smaż kotlety z obu stron na złoty kolor
  • kotleciki możesz też upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 427 kcalkotlety-z-kaszy-jaglanej
Białko: 14 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 82 g
Błonnik: 10 g

Pamiętaj, warto kaszę jaglaną i amarantus jeść regularnie, bo korzyści wynikające z ich konsumpcji znacznie wykraczają poza przyjemne doznania smakowe!

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego!
~Basia ~

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *