TO Ciasto możesz jeść nawet codziennie

burakiMyślisz, że wszystkie ciasta są niezdrowe? Otóż okazuje się, że sklepowe owszem – z górą cukru, kremu, na bazie olejów uwodornionych i wysokofruktozowego syropu kukurydzianego … Brzmi nieciekawie – prawda?

Istnieją jednak TE ciasta, które są tak pożywne i pełne wartości odżywczych, że nawet można je jeść codziennie.

Zainteresowany jakie to zdrowe ciasto?

Powiem Ci, że to ciasto jest nietypowe, bo zrobimy je sobie z BURAKA, który stanowi nieocenione źródło korzystnych dla zdrowia substancji.

Hmm… z buraka pewnie myślisz, że niezbyt dobrze będzie smakowało. A ja Ci zaręczam, że będzie to hit sezonu!

Zanim jednak podam Ci przepis na te pyszne i zdrowe ciasto z buraka poznaj zalety jedzenia buraków. W takim razie…

Co dla Twojego zdrowia może zrobić zwiększenie spożycia buraków?

Mianowicie, dzięki nim:

1. Wspomożesz pracę układu krwionośnego – ponieważ buraki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

2. Wzmocnisz swoje serce – gdyż buraki pomagają usunąć z krwiobiegu homocysteinę, która przyczynia się do chorób serca.

3. Zapobiegniesz anemii – albowiem buraki mają sporo żelaza i wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek.

4. Wspomożesz pracę wątroby – ponieważ buraki działają oczyszczająco oraz zawierają betainę regulującą pracę wątroby i przewodów żółciowych.

5. Ochronisz organizm przed chorobami – gdyż buraki zawierają betaninę, która wnika do wnętrza bakterii i powoduje zahamowanie ich funkcji życiowych.

6. Odstresujesz się i wyciszysz – albowiem buraki stanowią bogactwo tryptofanu, który „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia.

7. Spokojnie zaśniesz – ponieważ buraki zawierają kwas foliowy, który działa kojąco i uspokajająco.

8. Zapobiegniesz rozwojowi nowotworów – gdyż buraki stanowią bogactwo antocyjanów i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki uszkadzające DNA i potęgujące rozwój raka.

Super! Już wiesz, że warto je jeść i masz dość sałatek z buraków do obiadu.

Zaczynamy Ciasta z Buraków przyrządzanie!

Do wykonania Czekoladowego Ciasta z Buraków będzie Ci potrzeba:
(16 porcji)

  • 300 g upieczonych i ostudzonych buraków
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 40 g naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 220 ml oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g suszonych śliwek namoczonych w wodzie
  • 10 posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  • w misce utrzyj jajka z cukrem i dodaj ekstrakt z wanilii
  • w osobnej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę
  • do masy jajecznej dodawaj na zmianę suche składniki i olej, dobrze mieszaj
  • na koniec dodaj buraki, sól, śliwki, orzechy i dokładnie wymieszaj
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto
  • ciasto czekoladowe piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcalciasto-czekoladowe-z-buraka
Białko: 4 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 25 g
Błonnik: 2 g

Ciasto palce lizać! Prawda?

Ważne: nawet najlepsza i najzdrowsza dieta nie zadziała w 100%, gdy codziennie jesteś narażony na stres, spożywasz niezdrową żywność i wdychasz spaliny samochodowe.
Wtedy w pierwszej kolejności pamiętaj o oczyszczeniu organizmu z toksyn i wewnętrznego brudu.

Odzyskasz siły i zmniejszysz skutki niezdrowego stylu życia. Najszybciej i najbardziej naturalnie oczyścisz organizm tymi przebadanymi ziarnami Błonnika Primvitalnego.

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego
ciasta z Buraków!
~Basia ~

6 odpowiedzi na „TO Ciasto możesz jeść nawet codziennie

  1. kasia pisze:

    Czy moga byc ugotowane buraki czy musza byc pieczone?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Oczywiście, że mogą być gotowane. Pozdrawiam i życzę smacznego ciasta 🙂

  2. Marta pisze:

    Czy można zastąpić mąkę orkiszowa jakąś bezglutenowa?

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Oczywiście, że tak. Proszę zmieszać pół na pół mąkę amarantusową z ryżową i powoli dodawać ją do ciasta, uważając aby ciasto miało odpowiednią konsystencję (nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku, Basia.

  3. Aga pisze:

    Witam. Czym mogę zastąpić buraka, gdyż got czy pieczony ma wysoki ig, a ja jestem cukrzyka em. .z góry dziekuje

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Buraka w cieście proszę zastąpić cukinią. Proszę ją zetrzeć na tarce jarzynowej, chwilę poczekać i odcedzić z powstałej wody. Myślę, że 1,5 szklanki cukinii powinno wystarczyć do wykonania ciasta.
      Pozdrawiam i życzę udanego ciasta, Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *