Najzdrowszy bezmięsny pasztecik do chleba

soczewicaChciałbyś ograniczyć jedzenie niezbyt zdrowego mięsa? Tylko brakuje Ci pomysłów na zdrowe dodatki do chleba?

Zaraz dowiesz się jak zrobić zdrowy, bo pełen wartości odżywczych pasztecik do smarowania chleba.

Ten pasztecik choć bez mięsa będzie zawierał dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i tak bardzo potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Zainteresowany z czego dziś zrobimy pasztecik?

Już mówię… Zrobimy go z soczewicy, która jest nieocenioną skarbnicą błonnika, który wspomaga układ trawienny, a dodatkowo daje na długo uczucie sytości i wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn. (Więcej o oczyszczaniu z TOKSYN znajdziesz TU>>)

Prócz tego soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jego przyswajalność wynosi aż 85%, dla porównania przyswajalność mięsa wynosi 96%. Jest też bogata w węglowodany złożone i ma niski indeks glikemiczny. Zawiera również spore ilości witamin i minerałów.

Jakie korzyści przyniesie Ci jedzenie Soczewicy? Mianowicie to ona:

  1. Obniża poziom cholesterolu ponieważ zawiera błonnik.
  2. Zapobiega nadciśnieniu gdyż zawiera potas.
  3. Wspomaga leczenie anemii ponieważ jest skarbnicą kwasu foliowego.
  4. Wzmacnia układ naczyniowo-sercowy gdyż zawiera magnez.
  5. Wspomaga odchudzanie, bo dzięki błonnikowi na długo syci.
  6. Pozytywnie wpływa na stan skóry włosów i paznokci ponieważ zawiera cynk.

Soczewica z całą pewnością jest bardzo zdrowa i przyniesie Ci szereg korzyści zdrowotnych.

Zaczynamy więc Pasztetu przyrządzanie i o swoje zdrowie dbanie!

Do wykonania Paszteciku z Soczewicy będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • 300 g soczewicy
  • 90 g (2 sztuki) marchewki
  • 230 g (1 sztuka) papryki
  • 105 g (1 sztuka) cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g orzechów włoskich

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • soczewicę oraz marchewki ugotuj, odlej wodę i zblenduj na gładką masę
  • paprykę i cebulę zeszklij na patelni, a potem zblenduj
  • soczewicę i warzywa połącz ze sobą, dodaj posiekany czosnek, przyprawy i dobrze wymieszaj
  • orzechy włoskie posiekaj, dodaj do paszteciku i wymieszaj

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>pasztet-z-soczewicy-czerwonej

Wartość kaloryczna 1 porcji: 385 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 55 g
Błonnik: 10 g

Pamiętaj! Regularne spożywanie Paszteciku z Soczewicy pozwoli Ci na uzupełnienie braków witamin oraz makro i mikro elementów w organizmie. Dodatkowo wspomoże Twój organizm w utrzymaniu dobrego zdrowia na długie lata. Co ważne poznałeś nowy sposób na ograniczenie jedzenia mięsa!

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego!
~Basia~

4 odpowiedzi na „Najzdrowszy bezmięsny pasztecik do chleba

  1. Eva pisze:

    Jest tak wartoscioy, ze szkoda psuc smaku chlebem, rownie wspanialy jest sam, smaczny i zdrowy.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam!

      Dziękuję za komentarz.

      To prawda i bez chleba Pasztecik z Soczewicy smakuje wybornie.

      Pozdrawiam, Basia.

  2. Asia pisze:

    Uwielbiam soczewicę. Ciekawy przepis. Ja proponuję pierogi nadziewane soczewicą są przepyszne. Smacznego.

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Ciesze się, że przepis się podoba. To prawda pierogi z soczewicą są pyszne. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *