Funkcje jelita cienkiego i grubego

Przez całe życie człowiek zjada przeciętnie 30 ton pożywienia, które jelita muszą strawić i przetworzyć. Są ważną barierą pomiędzy tym co przyjmujemy z zewnątrz do organizmu, a co do niego trafia i w nim zostaje, jednym słowem jelita stanowią jedną z najważniejszych części układu pokarmowego.

Pokarm po rozdrobnieniu w jamie ustnej trafia przez przełyk do żołądka, gdzie mieszany jest z sokiem żołądkowym. Dalej przemieszczany jest na zasadzie ruchów perystaltycznych do jelit – głównego miejsca trawienia i wchłaniania treści pokarmowej.

Jelito cienkie

Jelito cienkie ma około 3-4 cm średnicy i aż 3 metry długości. W rzeczywistości powierzchnia wchłaniania pokarmu jest jednak dużo większa (ok. 200cm2!), ponieważ jelito jest pofałdowane, a od zewnątrz pokryte charakterystycznymi kosmkami. Tutaj dochodzi do trawienia zarówno białek, tłuszczów jak i węglowodanów, dzięki enzymom produkowanym przez trzustkę jak i same jelita.

Trypsyna i chymotrypsyna odpowiedzialne są za trawienie białek, lipaza rozkłada tłuszcze, a amylaza węglowodany. W wyniku tych procesów makroskładniki pokarmowe zostają rozłożone na części składowe i mogą zostać wchłonięte do krwi, a wraz z nią przetransportowane do każdej komórki organizmu.

Jelito grube

Końcowy odcinek jelita cienkiego przechodzi w zastawkę krętniczo-kątniczą, stanowiącą granicę między jelitem cienkim i grubym. Jelito grube pełni zupełnie inne funkcje. Przede wszystkim odpowiedzialne jest za wchłaniane wody obecnej w treści pokarmowej. Z 2 dm3 płynu, który dociera do jelita grubego, resorbowane jest aż 90% wody. Tutaj trafiają także niestrawione resztki pokarmu, które częściowo ulegają rozłożeniu dzięki mikroflorze bakteryjnej. Dodatkowo, mikroflora posiada również zdolność do syntetyzowania niektórych witamin – biotyny, ryboflawiny, niacyny, kobalaminy i witaminy K.

Po zakończeniu procesu wchłaniania, pozostałe resztki pokarmowe formowane są w kał i wydalane na zewnątrz. Z kałem pozbywamy się nie tylko niestrawionych części pożywienia, ale także toksyn i ich nieczynnych biologicznie metabolitów. Jelita stanowią jednocześnie jedyny kanał wydalania związków rozpuszczalnych w tłuszczach.

5 odpowiedzi na „Funkcje jelita cienkiego i grubego

  1. Zosia pisze:

    Witam.
    Muszę przyznać,że artykuł zaciekawił mnie.Chciałabym więcej takich wiadomości czytać.
    Człowiek nie zdaje sobie sprawy co tak naprawdę ma wewnątrz siebie,dopiero takie artykuły
    uświadamiają nam to wszystko.
    Pozdrawiam.

  2. adam pisze:

    dziękuję, niby to wszystko wiedziałem, ale dopiero teraz zdecydowałem ,że zazstosuje; podzielę się wynikami po czasie

  3. Ja pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł. Cenne informacje i zrozumiałe nawet dla laika :)

  4. nata pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł. Choruje juz bardzo długo na jelita mam uchyłki , hemoroidy a nawet miałam wrzody zakupiłam sobie u was błonnik i mam nadzieje ze mi pomoże

  5. ewa pisze:

    Witam,dzis pierwszy raz zetknelam sie z ta strona i jestem b.zainteresowana ta tematyka. Cholesterol 285,nadwaga,b.duze problemy jelitowe-uchylkowatosc,bole przy oproznianiu…Jedny m slowem DYSKONFORT ZYCIA!!! Nata_napisz,czy pomaga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *