„Chwast”, który poprawia zdrowie…


Kliknij tutaj i subskrybuj nasz kanał, aby otrzymywać powiadomienia o filmach niepublikowanych na blogu!
Przetestuj Lignan Primvitalny przez 90 dni >>

Z filmu w pigułce:

Prozdrowotne działanie Mniszka Lekarskiego:
– działa detoksykacyjnie
– wspomaga pracę wątroby
– zalecany przy przeroście candidy
– pomaga w trawieniu
– zmniejsza biegunki
– łagodzi stany zapalne w organizmie

8 odpowiedzi na „„Chwast”, który poprawia zdrowie…

  1. Maria pisze:

    WITAM, do tego „chwastu” dodam jeszcze, że WSZYSTKO, co rośnie na naszych polach, łąkach i w lasach jest LEKARSTWEM, tylko trzeba wiedzieć CO jest na CO. Pozdrawiam wszystkich przyjaciół leków z „Bożej Apteki”.

    • Tomek pisze:

      Ojjj, raczej bym się tak nie rozpędzał i nie polecał nikomu wcinać muchomorów sromotnikowych;)

      • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

        Witam serdecznie!

        Gratuluje dobrego humoru! Ależ mnie Pana komentarz rozbawił 🙂
        I co ważne uwaga jest trafna i na czasie – grzyby niestety zbierają niezłe żniwa.

        Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
        Basia.

  2. Maria Alblas pisze:

    Bardzo interesujace informacje ale pytanie ?w Jakie sposob nalezy go przyrzadzac? Prosze o Informacja. Pozdrawiam

    • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

      Witam serdecznie!

      Powiem tak: mniszek lekarski jest znakomity w każdej postaci. Można z niego zrobić:

      1. Sałatkę – czyli świeże i młode liście mlecza można dodać do jakiejkolwiek sałatki. Ja polecam sałatkę z liści mniszka lekarskiego, selera naciowego, kapusty pekińskiej, marchewki, korzenia selera, pestek z dyni, słonecznika i orzeszków pini. A do tego sos: z pesto, oliwy z oliwek i soku z cytryny.

      Sałatka jest pełna minerałów i witamin dlatego wzmacnia organizm, a dodatkowo działa oczyszczająco na organizm i wspomaga pracę wątroby.

      2. Nadzienie do pierogów – zblanszowane liście mniszka zmieszać z serem białym, przyprawami i nadziewać pierogi albo naleśniki.

      Nadzienie wspomaga detoksykację organizmu.

      3. Wino – 1 000 główek kwiatu mniszka z zieloną koroną, bez łodygi należy włożyć do garnka zalać 3 l wody, zagotować. Odstawić z ognia dodać 3 cytryny i 3 pomarańcze pokrojone w plastry i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie wywar odsączyć przez gęste sito. Osobno przygotować syrop, czyli zagotować 6 l wody, dodać 3 kg cukru i gotować aż do rozpuszczenia cukru. Odczekać aż ostygnie. Dopiero teraz do gąsiora wlać wywar z kwiatów mlecza, syrop z cukru oraz 60 g rodzynek. Gąsior zakorkować, dać rurkę fermentacyjną odstawić do fermentacji na 1,5 miesiąca.

      Wino z kwiatów mniszka (1 kieliszek) pite po każdym posiłku, wspomaga trawienie. Jest też świetne na woreczek żółciowy, na leczenie skazy moczanowej i kwasu moczowego. Jest zalecane na stany przed-cukrzycowe. Ponadto reguluje nieregularne miesiączki oraz leczy nieżyt gardła i jamy ustnej.

      4. Herbatę z kwiatów mniszka – należy wysuszyć kwiaty mlecza (same żółte płatki). Łyżkę kwiatów zalewa się 0,5 litrem wrzątku. Parzy 10 minut pod przykryciem. Herbatkę pije się 2-3 razy dziennie po 0,5 szklanki.

      Herbata z mniszka to remedium przeciw zaparciom i dolegliwościom żołądkowym. Pomaga ona też pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody.

      5. Herbatę z liści (ziela) mniszka – należy wysuszyć liście mlecza. Łyżkę ziela mniszka zalewa się 0,5 litrem wrzątku. Parzy 10 minut pod przykryciem. Herbatkę pije się 2-3 razy dziennie po 0,5 szklanki.

      Herbata z liści mniszka to remedium przeciw biegunce.

      6. Sok ze świeżych liści i korzeni – czyli korzenie i liście należy przepuścić przez sokowirówkę lub rozetrzeć mikserem, a następnie wycisnąć. Należy go pić po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

      Sok pomaga przy niestrawności, niewydolności wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego. Ma również działanie oczyszczające.

      7. Miód – 1 000 główek kwiatu mniszka z zieloną koroną, bez łodygi należy włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wywar odsączyć przez gęste sito. Dodać do niego sok z 4 cytryn i 2 kg cukru. Całość gotować przez około 2 godziny. Miodek należy przelać do wyparzonych słoiczków i trzymać w chłodnym miejscu. Należy jeść 2-3 łyżeczki miodu 1 raz dziennie.

      Miodek z mniszka korzystnie wpływa na układ odpornościowy, czyli zadziała przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dlatego też będziesz rzadziej chorował. Dodatkowo wspomoże terapię kaszlu, chrypki, stanów zapalnych jamy ustnej i wszelkich infekcji dróg oddechowych.

      Pozdrawiam i życzę miłego gotowania oraz samoleczenia,
      Basia.

  3. bonia pisze:

    Miód z mniszka lekarskiego jest przepyszny, a zwłaszcza herbatka nim słodzona ( podpowiem że kwiaty tej roślinki
    zbieram zawsze w maju)

    • Maria Alblas pisze:

      Dziekuje serdecznie za przepisy. Serdecznie Pozdrawiam

      • Barbara Gawryluk - Mapa Zdrowia pisze:

        Witam Pani Mario 🙂

        Niezmiernie cieszę się, że przepisy spodobały się i mogłam pomóc.

        Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia,
        Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *