Miętowe placuszki na upalne dni

mietaBądźmy szczerzy: Czy oby na pewno Twoja letnia dieta jest zdrowa? Czy posiada w sobie odpowiednią ilość dobroczynnie wpływających na organizm ziół?

Lato to taki czas, kiedy mamy ich sporo. Wybór jest ogromny, tylko zrywać, jeść i zdrowieć. Bo jak wiadomo Sumerowie już 5 tysięcy lat temu wykorzystywali zioła lecznicze, takie jak mięta czy rumianek.

I Ty wprowadź je do swojej codziennej diety. Dlatego dziś… Poznasz przepis na Miętowe Placuszki, które niebywale delikatne w smaku umilą Ci letni czas.

Jak je zrobić? WIĘCEJ

Opublikowano Przepisy | 2 komentarzy

TEN deser ochroni Twoje serce

czeresnieJak dbać o serce? Pewnie zastanawiałeś nad tym nie raz. Właśnie teraz jest pora, kiedy możesz w sposób naturalny zadbać o swój organizm…

Jest wiosna! A to jest czas, kiedy masz pod dostatkiem całą masę różnych warzyw i owoców, tych sezonowych. Akurat tych, których Twój organizm potrzebuje najbardziej. Warto je jeść i delektować się zdrowiem.

Dziś zadbamy o serce… Właśnie TE sezonowe owoce, to skarbnica najcenniejszych witamin i mikroelementów dbający o Twoje serce.

Jakie to owoce? Zainteresowany? WIĘCEJ

Opublikowano Przepisy | 2 komentarzy

Czerwone szaleństwo, które poprawi Twój wygląd

czerwone-warzywa-i-owoceJak cudnie słońce nam przygrzewa. Zgodzisz się ze mną – aż chce się żyć! Wreszcie lato w pełni. Co ważne zaraz wakacje. Moje dzieci nie mogą się już doczekać, tego czasu laby i odpoczynku od nauki.

Gdzie planujesz tego roku wyjechać i odpocząć? Wybierasz się w ciepłe kraje, czy raczej wolisz nasze polskie klimaty? Bez wątpienia nasze morze, góry, jeziora i lasy są piękne, warto tam zajrzeć i cieszyć oko ich niepowtarzalnymi urokami.

Nie zapomnij będąc w lesie delektować się jego owocami. Wiesz? Już są poziomki! Te z lasu mają swój niepowtarzalny zapach i jaki niesamowity smak… Tylko rwać i jeść!

Są też już pierwsze truskawki. Pewnie wielu z was ma je w swoich ogródkach i zajada się nimi ze smakiem. Warto jeść owoce sezonowe, bo to one dostarczą nam tego, czego akurat potrzebujemy w danej porze roku.

Dlatego dziś… WIĘCEJ

Opublikowano Przepisy | 4 komentarzy

Zupa z botwinki na odtrucie organizmu

botwinkaKażdy z nas pragnie zdrowia. Nic nie liczy się w życiu, tak bardzo jak posiadanie dobrego zdrowia. Zastanawiałeś się kiedyś od czego ono właściwie zależy?

Wpływ na nie ma wiele nakładających się na siebie równocześnie czynników.

Bez wątpienia, aby być zdrowym należy w pierwszej kolejności jeść zdrowo oraz trochę się ruszać. Genetyka też co nieco wpływa na zdrowie, no ale na nią nie mamy wpływu. Myślisz, że to wszytko?

Powiem Ci, że ludzie długowieczni owszem jedzą zdrowo, ale przestrzegają też pewnej reguły… Jakiej?

No właśnie… Co takiego robią ludzie długowieczni?

Zawsze ale to zawsze jedzą jak najwięcej produktów sezonowych bogatych w przeciwutleniacze i błonnik. I to ich cały sekret. Prosty prawda!?

Mianowicie Ludzie Długowieczni dzięki tym produktom:

  • z dużą ilością przeciwutleniaczy chronią swój organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami. Bo jak wiadomo antyoksydanty wspomagają naprawę uszkodzonych przez wolne rodniki komórek, w tym odpornościowych, które bez takiej regeneracji źle funkcjonują,

Musisz jeszcze coś wiedzieć. Wiosna i lato to właśnie ten czas, kiedy mamy pod dostatkiem tych najzdrowszych produktów. Każde sezonowe warzywo lub owoc ma swój unikalny skład. Pełno w ich przeciwutleniaczy i błonnika, substancji które przyniosą Ci najlepszy zdrowotnie efekt.

Dziś będzie o BOTWINCE, czyli młodych listkach buraka ćwikłowego. Właśnie jest na nią sezon! Nic nie smakuje tak, jak zupa z botwinki pełna witamin, zwłaszcza A i C oraz żelaza i wapnia.

To Botwinka:

  • odtruje i oczyści Ci organizm,
  • odmłodzi Cię,
  • wyreguluje gruczoły łojowe i potowe przez co korzystnie wpłynie na Twoją skórę,
  • pobudzi Twój apetyt,
  • ukoi nerwy,
  • pomoże w problemach z wątrobą.

Bez wątpienia korzyści z jedzenia tych ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.

Zaczynamy więc zupy szykowanie i się odtruwanie!

Do wykonania zupy będzie Ci potrzeba:
(4 porcje)

  • pęczek botwinki
  • 1,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ buraka
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 50 g śmietany 12%
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • koperek

Przygotowanie jest bajecznie proste:

  • pokrojoną botwinkę ugotuj w dużej ilości wody, po ugotowaniu odlej ją aby pozbyć się kwasu szczawiowego
  • do garnka wlej 1,5 litra wody, włóż do niego ugotowaną botwinkę, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojonego w kostkę buraka, marchew i ziemniaka
  • do wywaru dodaj sok z cytryny
  • na sam koniec dopraw do smaku solą i pieprzem
  • odstaw z ognia i dodaj śmietany
  • zupę podawaj z jakiem i koperkiem

Kliknij tutaj, aby pobrać przepis do druku>>>

Wartość kaloryczna 1 porcji:zupa-z-botwinki
107 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik: 5 g

Pozdrawiam ciepło i życzę smacznej zupy!
~Basia~

Ps. Podoba Ci się mój przepis na Odtruwającą Zupę z Botwinki pełną przeciwutleniaczy i błonnika? Podaj przepis dalej!

PPS. Jednak wiosenna dieta to nie wszystko. Do tego wspaniałego działania botwinki potrzebujesz przede wszystkim oczyszczonego i zadbanego organizmu oraz zdrowej i zbilansowanej diety.

Opublikowano Przepisy | 6 komentarzy

Zielony omlet pełen przeciwutleniaczy

zdrowa-zielenNareszcie jest wciąż słonecznie i tak pięknie. Super pogoda umila nam życie. Oby tak dalej, to dzięki słońcu wreszcie naładujemy swoje wyczerpane po zimie akumulatory.

Ten błękit nieba i bezmiar promieni słonczych sprawia, że czujemy się szczęśliwsi, pełniejsi sił witalnych, stale się uśmiechamy i mamy wciąż dobre samopoczucie. Czy Ty też się tak cudnie czujesz? Czy cieszysz się piękną pogodą? WIĘCEJ

Opublikowano Przepisy | 2 komentarzy